arusb 0 1 Items Posted September 7, 2012 Zakupiłem w/w zestaw na pierwszą moją warkę z zacieraniem.Czy to nie za trudne piwo jak na pierwszy raz.Może jednak spróbować coś łatwiejszego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted September 7, 2012 Pierwszy raz zawsze jest trudny Quote Share this post Link to post Share on other sites
WiHuRa 581 1 Items Posted September 7, 2012 Tak czy siak będzie trudno ale dasz radę! Quote Share this post Link to post Share on other sites
bolej1 0 Posted November 25, 2012 (edited) Witam nie bede zakladal nowego temtu chodzi o taka sama warka co kolegi Premium "Sasison 15BLG" w instrukcji jest napisane FERMENTACJA Fermentacja burzliwa przeprowadzić w temp 20-23stopni. Zalecana cicha fermentacja- 1 tydzien. I teraz nie wiem ile powinna trwac fermentacja burzliwa a ile cicha. Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy. Pewnie powinienem zrobic pomiar blg i od wartosci 15BLG czekac tydzien na cichej? http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-premium-zestaw-surowcow-p-677.html?osCsid=3ba4a08e37154d5604e393edb6afaa1b Edited November 25, 2012 by bolej1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted November 25, 2012 Fermentacja burzliwa trwa tak długo aż blg nie przestanie spadać, następnie zlanie na cichą Quote Share this post Link to post Share on other sites
lkulos 29 1 Items Posted November 25, 2012 albo trzymasz burzliwą przez 2 tygodnie i bez babrania się . To jest Twój cyrk i Twoje małpy co zrobisz będzie OK. Co do zacierania to nie taki diabeł straszny a nawet jak coś spieprzysz to co - albo będzie miało więcej alkoholu albo więcej smaku Quote Share this post Link to post Share on other sites
Winger 12 1 Items Posted November 26, 2012 Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy. Kolego, a mógłbys sprecyzować skąd ta glukoza? Bo glukozę to się czasem dodaje, ale to do refermentacji / nagazowania przy rozlewaniu do butelek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ronin 5 1 Items Posted November 26, 2012 Kolego, a mógłbys sprecyzować skąd ta glukoza? Jest w zestawie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 304 1 Items Posted November 26, 2012 Glukoza jest w recepturze po to, aby zwiększyć stopień odfermentowania, bo Saison powinien być wytrawny. Co do instrukcji, niestety nie jesteśmy w stanie "na sztywno" zalecić aby fermentować 7,10 czy 14 dni, bo na długość fermentacji wpływa wiele czynników. Zakładamy, że każdy kto kupuje zestaw ma elementarną wiedzę, a jeśli nie to zwróci się z prośbą o poradę, której oczywiście udzielimy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Winger 12 1 Items Posted November 26, 2012 O, zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy - nie wiedziałem, że glukozy używa się w takim celu. No cóż, początkujący jestem :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites