Skocz do zawartości
arusb

Saison 15°Blg PREMIUM z HB na pierwszą zacieraną

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem w/w zestaw na pierwszą moją warkę z zacieraniem.Czy to nie za trudne piwo jak na pierwszy raz.Może jednak spróbować coś łatwiejszego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam nie bede zakladal nowego temtu chodzi o taka sama warka co kolegi Premium "Sasison 15BLG" w instrukcji jest napisane FERMENTACJA

Fermentacja burzliwa przeprowadzić w temp 20-23stopni. Zalecana cicha fermentacja- 1 tydzien.

I teraz nie wiem ile powinna trwac fermentacja burzliwa a ile cicha. Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy. Pewnie powinienem zrobic pomiar blg i od wartosci 15BLG czekac tydzien na cichej?

 

http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-premium-zestaw-surowcow-p-677.html?osCsid=3ba4a08e37154d5604e393edb6afaa1b

Edytowane przez bolej1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

albo trzymasz burzliwą przez 2 tygodnie i bez babrania się . To jest Twój cyrk i Twoje małpy co zrobisz będzie OK.

 

 

Co do zacierania to nie taki diabeł straszny a nawet jak coś spieprzysz to co - albo będzie miało więcej alkoholu albo więcej smaku :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy.

 

Kolego, a mógłbys sprecyzować skąd ta glukoza? Bo glukozę to się czasem dodaje, ale to do refermentacji / nagazowania przy rozlewaniu do butelek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Glukoza jest w recepturze po to, aby zwiększyć stopień odfermentowania, bo Saison powinien być wytrawny. Co do instrukcji, niestety nie jesteśmy w stanie "na sztywno" zalecić aby fermentować 7,10 czy 14 dni, bo na długość fermentacji wpływa wiele czynników. Zakładamy, że każdy kto kupuje zestaw ma elementarną wiedzę, a jeśli nie to zwróci się z prośbą o poradę, której oczywiście udzielimy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O, zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy - nie wiedziałem, że glukozy używa się w takim celu. No cóż, początkujący jestem :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×