Jump to content
arusb

Saison 15°Blg PREMIUM z HB na pierwszą zacieraną

Recommended Posts

Zakupiłem w/w zestaw na pierwszą moją warkę z zacieraniem.Czy to nie za trudne piwo jak na pierwszy raz.Może jednak spróbować coś łatwiejszego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam nie bede zakladal nowego temtu chodzi o taka sama warka co kolegi Premium "Sasison 15BLG" w instrukcji jest napisane FERMENTACJA

Fermentacja burzliwa przeprowadzić w temp 20-23stopni. Zalecana cicha fermentacja- 1 tydzien.

I teraz nie wiem ile powinna trwac fermentacja burzliwa a ile cicha. Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy. Pewnie powinienem zrobic pomiar blg i od wartosci 15BLG czekac tydzien na cichej?

 

http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-premium-zestaw-surowcow-p-677.html?osCsid=3ba4a08e37154d5604e393edb6afaa1b

Edited by bolej1

Share this post


Link to post
Share on other sites

albo trzymasz burzliwą przez 2 tygodnie i bez babrania się . To jest Twój cyrk i Twoje małpy co zrobisz będzie OK.

 

 

Co do zacierania to nie taki diabeł straszny a nawet jak coś spieprzysz to co - albo będzie miało więcej alkoholu albo więcej smaku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy.

 

Kolego, a mógłbys sprecyzować skąd ta glukoza? Bo glukozę to się czasem dodaje, ale to do refermentacji / nagazowania przy rozlewaniu do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glukoza jest w recepturze po to, aby zwiększyć stopień odfermentowania, bo Saison powinien być wytrawny. Co do instrukcji, niestety nie jesteśmy w stanie "na sztywno" zalecić aby fermentować 7,10 czy 14 dni, bo na długość fermentacji wpływa wiele czynników. Zakładamy, że każdy kto kupuje zestaw ma elementarną wiedzę, a jeśli nie to zwróci się z prośbą o poradę, której oczywiście udzielimy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O, zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy - nie wiedziałem, że glukozy używa się w takim celu. No cóż, początkujący jestem :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...