sebap 1 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rosek 3 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 (edytowane) A ten monachijski to jasny czy ciemny? Ja bym zrobił tak: 3,5 kg - pilzneńskiego, 1 kg - monachijskiego (jeżeli jest jasny) (osobiście uważam że lepszy byłby jakiś karmelowy ale jak nie masz to nie) Zacieranie jedno-temperaturowe w 68°C. 20g Marynki na 60 min gotowania 20g Lubelski na 15 min gotowania (na smak) 10g Saaza do chłodzenia Edytowane 6 Wrzesień 2012 przez rosek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Undeath 1116 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Ja bym zrobił tak: 3,5 kg - pilzneńskiego, 1 kg - monachijskiego (jeżeli jest jasny) Zacieranie jedno-temperaturowe w 68°C. 20g Marynki na 60 min gotowania 20g Lubelski na 15 min gotowania (na smak) 10g Saaza do chłodzenia Albo 4kg pilzneńskiego uderzać w 10-11Blg dwie temperatury po 30 minut i chmielenie takie samo ale ten przepis też ładny Polecam też ten przepis: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg bardzo smaczne piwo wychodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebap 1 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 (edytowane) Ten monachijski to ciemny Edytowane 6 Wrzesień 2012 przez sebap Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebap 1 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Mam czas żeby coś dokupić bo czekam na resztę sprzętu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rosek 3 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 To możesz zakupić jakiś karmelowy (np.: Carahell, caraamber) i użyć 0,5 kg. Albo monachijskiego 0.5kg jak jest ciemny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Afghan 27 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Oby dwie receptury OK. Dodałbym bym jakiegoś karmelowego jasnego ze 200-300 g. Także jak masz czas żeby dokupić to do kup karmelowego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebap 1 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Dzięki za odpowiedzi chyba dokupię ten karmelowy. A czy dodać tylko karmelowy czy monachijski też? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amap 134 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 (edytowane) Co to znaczy spora ilość i jaki masz kocioł warzelny? No i jaki masz pilznenski.... Edytowane 6 Wrzesień 2012 przez amap Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korek 7 Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Nie będę zaczynał nowego tematu, a dopiszę się tutaj, skoro już mowa o recepturach.. zostało mi trochę ekstraktów z poprzedniego stopnia browarniczego wtajemniczenia i chciałbym uwarzyć na ich bazie coś w stylu stout'a. Dysponuję: Ekstrakt słodowy WES ciemny, płynny, 1,2 kg Ekstrakt WES barwiący, 0,5 kg Ekstrakt sproszkowany Muton's Amber, 0,5 kg Ekstrakt sproszkowany Mutton's Light, 0,5 kg W ofercie Browar.biz jest bardzo podobny zestaw, tylko tam jeszcze dochodzi 0,8 kg pilzneńskiego i 0,5 kg płatków owsianych. Jedno i drugie planuję nabyć. Pytanie tylko jak to zatrzeć??.. Całość chcę nachmielić Callanger'em.. Jak myślicie, będzie coś z tego?? Ewentualnie co byście sugerowali, żeby ulepszyć tą recepturę??.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo333 159 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 W ofercie Browar.biz jest bardzo podobny zestaw, tylko tam jeszcze dochodzi 0,8 kg pilzneńskiego i 0,5 kg płatków owsianych. Jedno i drugie planuję nabyć. Pytanie tylko jak to zatrzeć??.. Jeżeli i tak masz zacierać to zacieraj całość, a jak nie chcesz zacierać to dokup ekstraktu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebap 1 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Słodu mam 15 kg (był zakupiony na bimber przez kolegę ale nie ma czasu żeby zrobić), kocioł mam 40 L, jest to słód firmy Malteurop pilzneński jasny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amap 134 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Przecież napisał że mu zostały puchy..... szkoda wyrzucić ale z drugiej strony łatwiej dokupić puchę niż bawić się w zacieranie niewielkiej ilości... no, chyba że dla nauki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amap 134 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Słodu mam 15 kg (był zakupiony na bimber przez kolegę ale nie ma czasu żeby zrobić), kocioł mam 40 L, jest to słód firmy Malteurop pilzneński jasny. możesz zatrzeć tylko pilzneński ale zakup płynne drożdże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korek 7 Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 .. ale jednak wolałbym dodać coś naturalnego, zwłaszcza o płatki mi chodzi, bo to do stout'a pasuje a i ekstrakt płatkowy trudno znaleźć.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
banita12 9 Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Tak jak poleca kolega Undeath , wykożystaj przepis na Ful Aroma Hops - będzie Pan zadowolony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amap 134 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 .. ale jednak wolałbym dodać coś naturalnego, zwłaszcza o płatki mi chodzi, bo to do stout'a pasuje a i ekstrakt płatkowy trudno znaleźć.. możesz dodać same skleikowane płatki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo333 159 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 (edytowane) Ekstrakt jasny w proszku można zostawić na startery, a z tego ciemnego WES-a + 0,5 bursztynowego proszku + odpowiednią ilość barwiącego można zrobić 10-litrową warkę ala stout. Ciężko do "stouta" z proszku dodać naturalne dodatki. Edytowane 6 Wrzesień 2012 przez olo333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo333 159 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 .. ale jednak wolałbym dodać coś naturalnego, zwłaszcza o płatki mi chodzi, bo to do stout'a pasuje a i ekstrakt płatkowy trudno znaleźć.. możesz dodać same skleikowane płatki A w jaki sposób skrobia zamieni się w cukry bez enzymów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amap 134 1 Browary Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 A po co? Kleikować płatki też trzeba się naumieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mcpol1 21 1 Browary Zgłoś Napisano 7 Wrzesień 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Skoro pilznenskiego masz 15 kg To zrób 2 warki. Drożdże us-05 możesz podzielić na pół i uwodnić ( instrukcja na wiki) starczą na 2 wareczki a wtedy możesz wypróbować 2 receptury, zakładając że docelowo zrobisz 1 warkę 20 ltr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzium1986 41 1 Browary Zgłoś Napisano 19 Wrzesień 2012 (edytowane) Warzenie pierwszego piwa... Prośba o pomoc... Najlepiej, co mogę Ci doradzić, to: NIE RÓB. Czy na pewno jesteś gotowy? Ten monachijski to ciemny Masz 5 składników na krzyż. I nawet nie wiesz, co dokładnie masz. Jaki ciemny monachijski? Weź oddech, zastanów się. Spokojnie, bez pośpiechu. Nic Ci nie ucieknie. 1. Czy masz sprzęt? Pojawia się zdanie, że jeszcze nie skompletowałeś całego sprzętu. Czyli co brakuje? 2. Zaplanuj sobie, krok po kroku wszystkie czynności które będziesz robić. Śrutowanie, wysładzanie, filtracja, chmielenie, chłodzenie, natlenienie, zadanie drożdży. Dalej pewnie znasz procedury. 3. Czy dostatecznie dużo już wiesz? Jakie znaczenie ma dla piwa każdy z powyzszych etapów? Jakie są zagrożenia i popularne błędy? 4. Co wiesz o składnikach, które posiadasz? Jak najoptymalniej go wykorzystać? 5. Na forum jest kilkaset receptur. Na wiki - kilkadziesiat nagrodzonych przepisów. Rzuć okiem na nie. Przejrzyj forum. Opcja "szukaj" nie gryzie, naprawdę. Zasyp 100% ze słodu pilzneńskiego? Może ktoś robił już takie eksperymenty i podzielił się uwagami? lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. 6. Piwa jasne... tja... Podczas procesu zacierania robi się tzw. przerwy. Po co, jakie, co sprawiają - masz wszystko podane na tacy. Tematy są opracowane, łatwo je znaleźć, jak się douczysz - będziesz wiedział jak zrobić piwo "nie za słodkie". Jak zrobić mocne chmielenie? Użyj dużo chmielu. A ile to jest "dużo"? Jak nie wiesz - doucz się. Wszystko jest opracowane, czytelne i przystępne. Wystarczy tylko sięgnąć. Nie śpiesz się. Poczytaj wiki wzdłuż i wszerz, nawet kilka razy. Przejrzyj forum. Skup się na poznaniu procesów, które odpowiadają za kształt produktu końcowego. Poznaj charakterystykę słodów, drożdży, chmieli. Zanurz się w bogactwo stylów. Skorzystaj z opcji "szukaj". Poczytaj sobie zapiski doświadczonych piwowarów - jak zaczynali, co robili. Fakt, ilość wiedzy do przyswojenia na początek jest duża, ale czas poświęcony nauce zaprocentuje Ci natychmiast. Czytaj do momentu, gdy będziesz rozumiał, co głupiego jest w robieniu piwa bez porządnego douczenia się. Wtedy przemyśl swoje pierwsze pytanie, odpowiedz sobie sam, zastanów się nad produkcją kilka warek do przodu, rozplanuj i dopiero wtedy bierz się za robotę. Edytowane 19 Wrzesień 2012 przez bzium1986 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
olo333 159 1 Browary Zgłoś Napisano 19 Wrzesień 2012 (edytowane) Weź oddech, zastanów się, popatrz na datę pierwszego postu, a potem spójrz w kalendarz. Najlepiej, co mogę Ci doradzić, to: NIE RÓB. Dziękuję, Wujku Dobra Rada Edytowane 19 Wrzesień 2012 przez olo333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makaron 258 1 Browary Zgłoś Napisano 19 Wrzesień 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Skoro pilznenskiego masz 15 kg To zrób 2 warki. Drożdże us-05 możesz podzielić na pół i uwodnić ( instrukcja na wiki) starczą na 2 wareczki a wtedy możesz wypróbować 2 receptury, zakładając że docelowo zrobisz 1 warkę 20 ltr. Przypadkiem nie słuchaj tej rady. Trzeba dodać całą paczke drożdży na 20 litrów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiess 1 Zgłoś Napisano 19 Wrzesień 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Skoro pilznenskiego masz 15 kg To zrób 2 warki. Drożdże us-05 możesz podzielić na pół i uwodnić ( instrukcja na wiki) starczą na 2 wareczki a wtedy możesz wypróbować 2 receptury, zakładając że docelowo zrobisz 1 warkę 20 ltr. Przypadkiem nie słuchaj tej rady. Trzeba dodać całą paczke drożdży na 20 litrów. Koledze chyba chodziło o dwie warki po 10L. Przynajmniej ja tak zrozumiałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach