sebap 1 1 Items Posted September 6, 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rosek 3 1 Items Posted September 6, 2012 (edited) A ten monachijski to jasny czy ciemny? Ja bym zrobił tak: 3,5 kg - pilzneńskiego, 1 kg - monachijskiego (jeżeli jest jasny) (osobiście uważam że lepszy byłby jakiś karmelowy ale jak nie masz to nie) Zacieranie jedno-temperaturowe w 68°C. 20g Marynki na 60 min gotowania 20g Lubelski na 15 min gotowania (na smak) 10g Saaza do chłodzenia Edited September 6, 2012 by rosek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1198 1 Items Posted September 6, 2012 Ja bym zrobił tak: 3,5 kg - pilzneńskiego, 1 kg - monachijskiego (jeżeli jest jasny) Zacieranie jedno-temperaturowe w 68°C. 20g Marynki na 60 min gotowania 20g Lubelski na 15 min gotowania (na smak) 10g Saaza do chłodzenia Albo 4kg pilzneńskiego uderzać w 10-11Blg dwie temperatury po 30 minut i chmielenie takie samo ale ten przepis też ładny Polecam też ten przepis: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg bardzo smaczne piwo wychodzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebap 1 1 Items Posted September 6, 2012 (edited) Ten monachijski to ciemny Edited September 6, 2012 by sebap Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebap 1 1 Items Posted September 6, 2012 Mam czas żeby coś dokupić bo czekam na resztę sprzętu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rosek 3 1 Items Posted September 6, 2012 To możesz zakupić jakiś karmelowy (np.: Carahell, caraamber) i użyć 0,5 kg. Albo monachijskiego 0.5kg jak jest ciemny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted September 6, 2012 Oby dwie receptury OK. Dodałbym bym jakiegoś karmelowego jasnego ze 200-300 g. Także jak masz czas żeby dokupić to do kup karmelowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebap 1 1 Items Posted September 6, 2012 Dzięki za odpowiedzi chyba dokupię ten karmelowy. A czy dodać tylko karmelowy czy monachijski też? Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted September 6, 2012 (edited) Co to znaczy spora ilość i jaki masz kocioł warzelny? No i jaki masz pilznenski.... Edited September 6, 2012 by amap Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted September 6, 2012 Nie będę zaczynał nowego tematu, a dopiszę się tutaj, skoro już mowa o recepturach.. zostało mi trochę ekstraktów z poprzedniego stopnia browarniczego wtajemniczenia i chciałbym uwarzyć na ich bazie coś w stylu stout'a. Dysponuję: Ekstrakt słodowy WES ciemny, płynny, 1,2 kg Ekstrakt WES barwiący, 0,5 kg Ekstrakt sproszkowany Muton's Amber, 0,5 kg Ekstrakt sproszkowany Mutton's Light, 0,5 kg W ofercie Browar.biz jest bardzo podobny zestaw, tylko tam jeszcze dochodzi 0,8 kg pilzneńskiego i 0,5 kg płatków owsianych. Jedno i drugie planuję nabyć. Pytanie tylko jak to zatrzeć??.. Całość chcę nachmielić Callanger'em.. Jak myślicie, będzie coś z tego?? Ewentualnie co byście sugerowali, żeby ulepszyć tą recepturę??.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 6, 2012 W ofercie Browar.biz jest bardzo podobny zestaw, tylko tam jeszcze dochodzi 0,8 kg pilzneńskiego i 0,5 kg płatków owsianych. Jedno i drugie planuję nabyć. Pytanie tylko jak to zatrzeć??.. Jeżeli i tak masz zacierać to zacieraj całość, a jak nie chcesz zacierać to dokup ekstraktu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebap 1 1 Items Posted September 6, 2012 Słodu mam 15 kg (był zakupiony na bimber przez kolegę ale nie ma czasu żeby zrobić), kocioł mam 40 L, jest to słód firmy Malteurop pilzneński jasny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted September 6, 2012 Przecież napisał że mu zostały puchy..... szkoda wyrzucić ale z drugiej strony łatwiej dokupić puchę niż bawić się w zacieranie niewielkiej ilości... no, chyba że dla nauki Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted September 6, 2012 Słodu mam 15 kg (był zakupiony na bimber przez kolegę ale nie ma czasu żeby zrobić), kocioł mam 40 L, jest to słód firmy Malteurop pilzneński jasny. możesz zatrzeć tylko pilzneński ale zakup płynne drożdże Quote Share this post Link to post Share on other sites
korek 9 Posted September 6, 2012 .. ale jednak wolałbym dodać coś naturalnego, zwłaszcza o płatki mi chodzi, bo to do stout'a pasuje a i ekstrakt płatkowy trudno znaleźć.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
banita12 10 Posted September 6, 2012 Tak jak poleca kolega Undeath , wykożystaj przepis na Ful Aroma Hops - będzie Pan zadowolony Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted September 6, 2012 .. ale jednak wolałbym dodać coś naturalnego, zwłaszcza o płatki mi chodzi, bo to do stout'a pasuje a i ekstrakt płatkowy trudno znaleźć.. możesz dodać same skleikowane płatki Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 6, 2012 (edited) Ekstrakt jasny w proszku można zostawić na startery, a z tego ciemnego WES-a + 0,5 bursztynowego proszku + odpowiednią ilość barwiącego można zrobić 10-litrową warkę ala stout. Ciężko do "stouta" z proszku dodać naturalne dodatki. Edited September 6, 2012 by olo333 Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 6, 2012 .. ale jednak wolałbym dodać coś naturalnego, zwłaszcza o płatki mi chodzi, bo to do stout'a pasuje a i ekstrakt płatkowy trudno znaleźć.. możesz dodać same skleikowane płatki A w jaki sposób skrobia zamieni się w cukry bez enzymów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
amap 135 1 Items Posted September 6, 2012 A po co? Kleikować płatki też trzeba się naumieć Quote Share this post Link to post Share on other sites
mcpol1 22 1 Items Posted September 7, 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Skoro pilznenskiego masz 15 kg To zrób 2 warki. Drożdże us-05 możesz podzielić na pół i uwodnić ( instrukcja na wiki) starczą na 2 wareczki a wtedy możesz wypróbować 2 receptury, zakładając że docelowo zrobisz 1 warkę 20 ltr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bzium1986 41 1 Items Posted September 19, 2012 (edited) Warzenie pierwszego piwa... Prośba o pomoc... Najlepiej, co mogę Ci doradzić, to: NIE RÓB. Czy na pewno jesteś gotowy? Ten monachijski to ciemny Masz 5 składników na krzyż. I nawet nie wiesz, co dokładnie masz. Jaki ciemny monachijski? Weź oddech, zastanów się. Spokojnie, bez pośpiechu. Nic Ci nie ucieknie. 1. Czy masz sprzęt? Pojawia się zdanie, że jeszcze nie skompletowałeś całego sprzętu. Czyli co brakuje? 2. Zaplanuj sobie, krok po kroku wszystkie czynności które będziesz robić. Śrutowanie, wysładzanie, filtracja, chmielenie, chłodzenie, natlenienie, zadanie drożdży. Dalej pewnie znasz procedury. 3. Czy dostatecznie dużo już wiesz? Jakie znaczenie ma dla piwa każdy z powyzszych etapów? Jakie są zagrożenia i popularne błędy? 4. Co wiesz o składnikach, które posiadasz? Jak najoptymalniej go wykorzystać? 5. Na forum jest kilkaset receptur. Na wiki - kilkadziesiat nagrodzonych przepisów. Rzuć okiem na nie. Przejrzyj forum. Opcja "szukaj" nie gryzie, naprawdę. Zasyp 100% ze słodu pilzneńskiego? Może ktoś robił już takie eksperymenty i podzielił się uwagami? lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. 6. Piwa jasne... tja... Podczas procesu zacierania robi się tzw. przerwy. Po co, jakie, co sprawiają - masz wszystko podane na tacy. Tematy są opracowane, łatwo je znaleźć, jak się douczysz - będziesz wiedział jak zrobić piwo "nie za słodkie". Jak zrobić mocne chmielenie? Użyj dużo chmielu. A ile to jest "dużo"? Jak nie wiesz - doucz się. Wszystko jest opracowane, czytelne i przystępne. Wystarczy tylko sięgnąć. Nie śpiesz się. Poczytaj wiki wzdłuż i wszerz, nawet kilka razy. Przejrzyj forum. Skup się na poznaniu procesów, które odpowiadają za kształt produktu końcowego. Poznaj charakterystykę słodów, drożdży, chmieli. Zanurz się w bogactwo stylów. Skorzystaj z opcji "szukaj". Poczytaj sobie zapiski doświadczonych piwowarów - jak zaczynali, co robili. Fakt, ilość wiedzy do przyswojenia na początek jest duża, ale czas poświęcony nauce zaprocentuje Ci natychmiast. Czytaj do momentu, gdy będziesz rozumiał, co głupiego jest w robieniu piwa bez porządnego douczenia się. Wtedy przemyśl swoje pierwsze pytanie, odpowiedz sobie sam, zastanów się nad produkcją kilka warek do przodu, rozplanuj i dopiero wtedy bierz się za robotę. Edited September 19, 2012 by bzium1986 Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted September 19, 2012 (edited) Weź oddech, zastanów się, popatrz na datę pierwszego postu, a potem spójrz w kalendarz. Najlepiej, co mogę Ci doradzić, to: NIE RÓB. Dziękuję, Wujku Dobra Rada Edited September 19, 2012 by olo333 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted September 19, 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Skoro pilznenskiego masz 15 kg To zrób 2 warki. Drożdże us-05 możesz podzielić na pół i uwodnić ( instrukcja na wiki) starczą na 2 wareczki a wtedy możesz wypróbować 2 receptury, zakładając że docelowo zrobisz 1 warkę 20 ltr. Przypadkiem nie słuchaj tej rady. Trzeba dodać całą paczke drożdży na 20 litrów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wiess 1 Posted September 19, 2012 Witam, chciałbym zabrać się za pierwsze zacieranie, wcześniej miałem do czynienia tylko z brewkitami. Do dyspozycji mam: słód pilzneński jasny spora ilość, monachijski Litovel 1 kg, drożdże górnej fermentacji Safale US-05, chmiel aromatyczny Saaz, chmiel aromatyczny Lubelski, chmiel goryczkowy Marynka, mech irlandzki, Czy z tych składników można uwarzyć coś smacznego, prosiłbym o jakieś porady, lubię piwa jasne nie za słodkie z dość mocno chmielone. Mam jeszcze trochę czasu aby coś kupić zanim skompletuje cały sprzęt. Skoro pilznenskiego masz 15 kg To zrób 2 warki. Drożdże us-05 możesz podzielić na pół i uwodnić ( instrukcja na wiki) starczą na 2 wareczki a wtedy możesz wypróbować 2 receptury, zakładając że docelowo zrobisz 1 warkę 20 ltr. Przypadkiem nie słuchaj tej rady. Trzeba dodać całą paczke drożdży na 20 litrów. Koledze chyba chodziło o dwie warki po 10L. Przynajmniej ja tak zrozumiałem. Quote Share this post Link to post Share on other sites