Skocz do zawartości

Browar Artek


arusb

Rekomendowane odpowiedzi

#18 IRA zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy.Zakończyło na poziomie 3 Blg czyli zgodnie z FFT.Zielone piwo niesamowicie klarowne i to po 2,5 tygodniach od warzenia.S-04 i mech irlandzki zrobiły swoje.Zapowiada się b.fajne piwo.Jestem zadowolony z uzyskanej barwy.Wyszło 41 butelek x 0,5l i 6 butelek x 0,33l.

Edytowane przez arusb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Najwyższy czas rozpocząć nowy sezon.Na pierwszy ogień idzie eksperyment :

#20 Pumpkin Foreign Extra Stout

Zasyp:

-5,0 kg Pale Ale Weyerman

-0,3 kg Special B Breferm

-0,2 kg Czekoladowy Pszeniczny Weyerman

-0,1 kg Carafa II Weyerman

-0,4 kg Płatki Jęczmienne Błyskawiczne Lidl

-2 kg dyni obranej

-150 g cukier trzcinowy Demerara

-Przyprawy (3g cynamon+3g gałka muszkatołowa+2g imbir)

Zacieranie:

Do 16l wody podgrzanej do 66'C wsypane wszystkie słody,płatki i wcześniej pokrojona w kostkę i zapieczona w 200'C na 1h dynia z przyprawami i cukrem trzcinowym.

- przerwa w 64'C 45min

- podgrzanie do 72'C i przerwa 30min

-mash out do 76'C i przealane do filtracji.

Wysładzanie ciągłe do uzyskania 26l filtratu którego gęstość zmierzona za pomocą nowo nabytego refraktometru wyniosła 14'Brix

Gotowanie i chmielenie:

-60 min 40g Marynki

Po gotowaniu do wiadra poszło 22l brzeczki o gęstości 15' Brix zadane 1,6l starterem drożdży Wyeast 1084 Irish Ale kręconym 48h na mieszadle magnetycznym i wykonanym z ekstraktu suchego.Gęstość początkowa startera to 10'Brix.

Fermentacja w temp.17'C otoczenia(piwnica) ruszyła po 3h.Jeszcze nigdy nie miałem tak krótkiego lagu.

Edytowane przez arusb
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.