Jump to content
arusb

Browar Artek

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich piwowarów!

To mój pierwszy post,ale forum obserwuję od kwietnia kiedy popełniłem pierwszą warkę.

Po czterech warkach z brewkitów:

#1 Mister Sladek Ceśky Leżak

#2 IPA z Brewmaker

#3 Piwo Ciemne Ale z WES zmodyfikowane wędzonym Weyermann

#4 Cider de Luxe z Brewmaker

przymierzam się do pierwszej warki z zacieraniem.Sprzęt skompletowany.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój sprzęt na ten moment składa się z : 2 fermentory plastikowe,garnek 30l, chłodnica z Bromani,filtrator z oplotu plus akcesoria do rozlewu( sterylizator,rurka z zaworem grawitacyjnym,suszarka na 40 butelek)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Saison 15 Blg

Uff!

Po 6,5 h pierwsza w życiu zacierana warka jest w wiadrze :)

Zrobiona z zestawu surowców z HB

-Pilzneński Weyermann 2,7 kg

-Wiedeński Weyermann 0,8 kg

-Pszeniczny Weyermann 0,7 kg

-Karmelowy Carahell Weyermann 0,2 kg

-Karmelowy Cararoma Weyermann 0,2 kg

-Zakwaszający Weyermann 0,1 kg

-Curacao 20 g

-Glukoza 0,3 kg

-Marynka 30 g

-Saaz 30 g

Drożdże T-58

Pierwsza przerwa 60 min w 64'C, druga 20min w 72'C, mash out 75 'C

Chmielenie: Marynka od momentu wrzenia, po 45 min 20g Saaz i Curacao,po 60 min 10g Saaz i glukoza.

Do wiadra poszło 21l o 15 Blg

Jak na pierwszy raz to jestem zadowolony z procesu warzenia.Obyło się bez większych problemów.Największe obawy miałem o to jak będzie się zacierało w garnku aluminiowym na płycie ceramicznej ale wyszło zupełnie bezboleśnie.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszło mi 21 litrów o gęstości 15 Blg.Fermentuję z rurką w temp. 21-22 'C ( tyle mam w kuchni). Pierwsza doba fermentacja bardzo burzliwa.Dwie następne doby bulk co 2min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 4 dobach zeszło do 5 Blg.Zapach i smak kapitalne :)

Myślę że musiałem trochę za mało napowietrzyć brzeczkę, bo po otwarciu wieka do pomiaru Blg i jego ponownym zamknięciu fermentacja jest bardziej intensywna.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 AIPA 16' Blg Zestaw z HB

Dziś warzę w/w piwko.

-Pale Ale Weyermann 5kg

-Monachijski typ I Weyermann 0,7kg

-Cara Crystal 120 EBC Brewferm 0,3kg

-Chmiel Cascade 90g

-Chmiel Willamette 60g

-Drożdże US-05

-gips 10g

Zacieranie:

14 l wody, 40min w 65'C, 40min w 70-72'C, podgrzanie do 75'C

Wysładzanie:

do 25l

Chmielenie:

Czas gotowania 120min

30g Cascade po 15min od wrzenia,30g Cascade w 55min gotowania,30 Willamette w 100 min gotowania, 30 g Willamette tuż przed końcem gotowania,30g Cascade do chmielenia na zimno.

Przed gotowaniem mam 26l brzeczki o gęstości 13,5 Blg

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nastaw #6 to 20,5l o gęstości 16 Blg,drożdże zadane w 20 'C.

Dzisiaj dłużej to trwało.Muszę przestawić się na warzenie w dzień.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 AIPA 16 Blg zeszła przez 3 dni burzliwej do 5 Blg i przez 3 następne dni nie zmieniła już gęstości.Także myślę że poczekam jeszcze do soboty i zlewam na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W nocy z 23.X na 24.X uwarzyłem #7 Roggenbier z zestawu z BA.

Skład zestawu:

- słód żytni Weyermann – 2,4 kg

- słód pilzneński Weyermann - 1,2 kg,

- słód monachijski typ II Weyermann – 1,0 kg,

- słód Caramunich typ II – 0,2 kg

- chmiel Lubelski - 30 g (granulat),

- drożdże Safbrew WB-06 11,5g

Zacieranie infuzyjne w temp.68'C do negatywnej próby jodowej (trwało ok.70min).Następnie filtracja przez oplot.Dużo czytałem jak trudno filtruje się piwo żytnie ale nie myślałem, że aż tak.Ale to była dobra szkoła bo przy poprzednich 2 zacieranych warkach filtracja szła szybko i sprawnie i już myślałem że to tak zawsze będzie ;) Zrobiłem chyba pewien błąd bo doprowadziłem do zbytniego wychłodzenia zacieru w filtratorze i filtrowało się bardzo opornie.Wysłądzałem do 26 litrów, które przed gotowaniem miały 10 Blg.

Chmielenie trwało przez 70 min.

- 20g chmielu po 10 min gotowania

- 10g chmielu po 40 min gotowania

Chłodzenie:

20min do 23'C i drożdże po rehydratacji zadane w tej temperaturze.Do fermentacji poszło 23l brzeczki o gęstości 11,5 Blg.Temperatura fermentacji 18'C.

Łączny czas pracy to 8,5h

Podsumowując to było ciekawe doświadczenie.W czasie gotowania dużo szumowin i połaci kisielu także łyżka cedzakowa niezbędna.Teraz zastanawiam się czy dobrze zrobiłem usuwając te kisielki bo gdzieś doczytałem że piwo żytnie powinno mieć taką kisielowatą konsystencję.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiałem przenieść fermentor z #7 Żytnim z piwnicy do kuchni ponieważ temp. fermentacji spadła do 15'C i drożdże przestały pracować.Teraz temp. 19'C i w rurce przyjemne bulkanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż wsiąkłem w tę zabawę całkowicie :). Dziś wykorzystując fakt, że noc o godzinę dłuższa warzę sobie swój #8 Bitter z zestawu HB.

Zasyp:

- słód pilzneński 4kg

- słód karmelowy Crystal 150 0,20kg

- palone ziarna jęczmienia Weyermann 50g

- chmiel goryczkowy Perle 20g

- chmiel aromatyczny Challenger 30g

- drożdże Safale S-04

Zacieranie:

- 30min w 65'C

- 20min w 72'C

- podgrzanie do 75'C i dodanie palonych ziaren

Filtracja i wysładzanie:

- do 25l o gęstości 10 Blg

Chmielenie:

- gotowanie 60min

- 20g Perle po 5min gotowania

- 30g Challenger po 50 min

Do fermentacji poszło 21l o gęstości 12,5 Blg

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż wsiąkłem w tę zabawę całkowicie . Dziś wykorzystując fakt, że noc o godzinę dłuższa warzę sobie swój #8 Bitter z zestawu HB.

No piwowarstwo wciąga :) Próbowałeś już tego swojego Saisona bo ciekaw jestem jaki efekt wyszedł na tych drożdżach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż wsiąkłem w tę zabawę całkowicie . Dziś wykorzystując fakt, że noc o godzinę dłuższa warzę sobie swój #8 Bitter z zestawu HB.

No piwowarstwo wciąga :) Próbowałeś już tego swojego Saisona bo ciekaw jestem jaki efekt wyszedł na tych drożdżach?

Jeszcze nie próbowałem.Planuję po miesiącu od rozlewu i napewno podzielę się wrażeniami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 Roggenbier przelany na cichą.Gęstość z 11,5 Blg zeszła po 2 tygodniach burzliwej do 2,5 Blg. Drożdże WB-06 pracowały może nie za szybko, ale skutecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#8 Bitter odfermentował z 12,5 Blg do 5 Blg i w poniedziałek 12.XI poszedł na krótką cichą z chmieleniem na zimno 1/2 tabletki Hop Aroma Tabs. Już w czasie fermentacji burzliwej miał nieładny zapach ( najprawdopodobniej w zestawie był niezbyt świeży chmiel). Oznak infekcji nie ma, w smaku bez rewelacji ale myślę że aromat się poprawi.

#7 Roggenbier wczoraj t.j. 14.XI zabutelkowany z dodatkiem 160g glukozy.Na cichej odfermentował jeszcze o 0,5 Blg do 2 Blg.Wyszły 42 butelki 0.5l i 2 bączki.

#5 Saison zdegustowany po miesiącu od rozlewu.Słabo się klaruje,ale smak, zapach i pijalność na b.dobrym poziomie.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Pilskit

Z racji tego że na zacieranie ostatnio brak czasu, postanowiłem wykorzystać puszki które zostały mi z początków brewkitowych.

Brzeczka powstała z :

- WES nachmielony ekstrakt jasny 1,7kg

- WES czysty ekstrakt jasny 1,2kg

- herbatka chmielowa zrobiona z 30g szyszek Marynki gotowanych 60min i 30g szyszek Lubelskiego gotowanych 10min

Brzeczka w ilości 21 l (niestety stłukłem aerometr i nie znam gęstości) zadana w temp.15'C starterem zrobionym z Wyeast 2206 Bavarian Lager ACTIVATOR 125 ml i 1l rezerwy z #6 AIPA.Starter kręcony na mieszadle 48h i wlany do fermentora w całości.

Fermentor przeniesiony do piwnicy o temp. 13'C (myślałem że będzie ze 2'C chłodniej-ale trudno)

Kolejne nowe doświadczenie to pierwszy raz praca z płynnymi drożdżami.Na podstawie przepisów z wykorzystaniem w/w puszek WES wnioskuję że brzeczka ma ok.10,5Blg i mam nadzieję że wyjdzie z niej fajny lekki pils.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 10h od zadania drożdży fermentacja #9 ruszyła.Martwię się tylko czy nie za wysoka temperatura w piwnicy.Dziś rano 12,5 'C.Niestety nie mam termometru na fermentorze.

Edit: Nakleiłem termometr na fermentor.Temperatura fermentacji 13'C przy 12'C w piwnicy.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś mały jubileusz- dziesiąta warka- #10 Pils

Zasyp:

- słód pilzneński 4,0 kg

- słód karmelowy Carapils 0,3 kg

Zacieranie:

- słody do 14l wody o temp.72'C

- 40min w 65'C i 20min w 72'C

- podgrzanie do 75'C i do filtracji

Filtracja i wysładzanie ciągłe do uzyslkania 27l filtratu.

Chmielenie:

- chmiel goryczkowy Marynka 35g (szyszki) 60min

- chmiel aromatyczny Saaz (Żatecki) 35g (szyszki) 10min

Chłodzenie:

-chłodnica zanurzeniowa

Do fermentora poszło 22,5l brzeczki o gęstości 12 Blg, zadane w temp.10'C uwodnionymi drożdżami Saflager W34/70

Z osadów odzyskane 1l brzeczki, która po spasteryzowaniu zostanie przeznaczona na startery.

Edited by arusb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...