Jump to content
H.M.

Koźlak górnej fermentacji

Recommended Posts

Póki co, temperatury nie-lagerowe, a mnie naszło na uwarzenie kożlaka.

Urzywałem już drożdży 1007 German ale i wychodziły mi lekkie piwa, o bardzo słodowym profilu.

Teraz kończy się fermentować Alt i zastanawiam się, czy nie uwarzyć Koźlaka - ca 17 Blg (coś w stylu helles bock) i zadać go gęstwą 1007. Jak myślicie nada się?

 

Wstępny plan mam taki: (nie mam Monachijskiego, ani Wiedeńskiego)

94% Pilzneński

3% melanoidynowy.

3% Cara Aroma.

 

fermentowane w 18 C.

 

Co o tym sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według tego http://www.wiki.piwo...ock/Helles_Bock

Monachijski jest tylko niewielkim dodatkiem w tym stylu i nie jest konieczny.

Co do drożdży - 1007 dają czysty słodowy profil w słabszych piwach - kwestia, czy dadzą radę z brzeczką 17-18 Blg..

Wg specyfikacji "Zimna fermentacja nada lagerowy charakter włącznie z produkcją siarczanów."

http://www.piwo.org/...007-german-ale/ To by się zgadzało z moimi obserwacjami.

Stąd wziął się mój pomysł i pytania.

Może ktoś już coś takiego próbował i wyszło, albo nie wyszło zgodnie z oczekiwaniami.

 

Chmielu nie dam sporo, tak na około 25-27 IBU z Hallertau Tr. na smak.

Edited by H.M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od pewnego czasu nosiłem sie z zamiarem uwarzenia kożlaka górnej fermentacji..mam przed soba surowce na takie dziwo... pilznenski 3,0kg , monachijski 1,6kg, karmelowy jasny 0,3 kg i ciemny również 0,3 kg ,drozdze S.04 myślę ze bedzie ono bardziej zblizone do wzorcowego kożlaka.. spotkałem się jeszcze z nazwa "Koziołek Skalny".. a niechaj i tak będzie.. Drodzy piwowarzy jesli ktos takie cos spróboawał byłbym wdzięczny za komentarze i uwagi.. jutro planuje rozpocząc warke..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Od pewnego czasu nosiłem sie z zamiarem uwarzenia kożlaka górnej fermentacji..mam przed soba surowce na takie dziwo... pilznenski 3,0kg , monachijski 1,6kg, karmelowy jasny 0,3 kg i ciemny również 0,3 kg ,drozdze S.04 myślę ze bedzie ono bardziej zblizone do wzorcowego kożlaka.. spotkałem się jeszcze z nazwa "Koziołek Skalny".. a niechaj i tak będzie.. Drodzy piwowarzy jesli ktos takie cos spróboawał byłbym wdzięczny za komentarze i uwagi.. jutro planuje rozpocząc warke..

 

Powodzenia. Na pewno nie uzyskasz koźlaka, ale piwo może być smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie można też zrobić pilsa górnej fermentacji. Dlaczego nie, co w nim złego?

 

A słyszałeś o Koźlakach Jesiennych czyli Holenderskich, które są górnofermentacyjne? :)

 

Polecam zapoznać się z definicją i wytycznymi organizacji PINT na temat ich Koźlaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że mają dokładnie tyle wspólnego z Bockiem co Kolsh z Pilznerem.

 

No i nie mają, sa to całkiem inne piwa. Dlatego Holendrzy uważają go za odrębny styl. Koźlak Jesienny ale i także majowy/wiosenny, piwo sezonowe, może być sprzedawane w ściśle określonym czasie. Piwo to ma już ponad stuletnią tradycję. A, że BJCP odmówiło wpisania go do swojego zestawienia to już problem BJCP. Po odmowie organizacje piwowarów holenderskich pokazały BJCP gest kozakiewicza.

 

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że mają dokładnie tyle wspólnego z Bockiem co Kolsh z Pilznerem.

 

No i nie mają, sa to całkiem inne piwa. Dlatego Holendrzy uważają go za odrębny styl. Koźlak Jesienny ale i także majowy/wiosenny, piwo sezonowe, może być sprzedawane w ściśle określonym czasie. Piwo to ma już ponad stuletnią tradycję. A, że BJCP odmówiło wpisania go do swojego zestawienia to już problem BJCP. Po odmowie organizacje piwowarów holenderskich pokazały BJCP gest kozakiewicza.

 

:D

 

Ale co Holendrom do amerykańskiej klasyfikacji konkursowej w której nie biorą udziału?

 

To tak jakby Japończycy mówili co ma się znaleść w klasyfikacji PSPD i KPD w Żywcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Holendrzy wnioskowali do BJCP przedstawiając całą tradycję, wytyczne itepe, że ich Koźlak Jesienny jest odrębnym stylem, niezwiązany z Koźlakiem niemieckim. Drogi tych piw rozeszły się przeszło 120 lat temu. BJCP odmówiło więc Holendrzy nie używają słownictwa BJCP na określanie swoich piw.

 

My używamy to słownictwo i nazewnictwo styli. Podobnie mogą odmówić nam, bo PSPD stara się aby wpisać Grodziskie jako odrębny styl.

 

Można również powiedzieć, co Polakom do klasyfikacji konkursowej, że pchają się tam z jakimś wymarłym Grodziskim, które nawet mało kto pamięta jak smakuje :D

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Holendrzy wnioskowali do BJCP przedstawiając całą tradycję, wytyczne itepe, że ich Koźlak Jesienny jest odrębnym stylem, niezwiązany z Koźlakiem niemieckim. Drogi tych piw rozeszły się przeszło 120 lat temu. BJCP odmówiło więc Holendrzy nie używają słownictwa BJCP na określanie swoich piw.

 

My używamy to słownictwo i nazewnictwo styli. Podobnie mogą odmówić nam, bo PSPD stara się aby wpisać Grodziskie jako odrębny styl.

 

Można również powiedzieć, co Polakom do klasyfikacji konkursowej, że pchają się tam z jakimś wymarłym Grodziskim, które nawet mało kto pamięta jak smakuje :D

 

No i ich prawo.

Brytyjczycy mają bardziej pragmatyczne podejście. Po prostu przyłączyli się i będą brali udział w pracach nad kolejnymi werjami klasyfikacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A kto dał amerykanom wyłączność na rozporządzanie stylami piwnymi ??

 

Proszę przeczytaj do czego BJCP jest używane. A później pisz takie rzeczy. Klasyfikacja jest stworzona do obsługi konkursów piw domowych. A niby dlaczego organizatorzy nie mieli by prawa opisać w jakiej kategorii chcą oceniać piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i ich prawo.

Brytyjczycy mają bardziej pragmatyczne podejście. Po prostu przyłączyli się i będą brali udział w pracach nad kolejnymi werjami klasyfikacji.

 

A jest jakiś brytyjski styl, którego nie ma w BJCP?

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i ich prawo.

Brytyjczycy mają bardziej pragmatyczne podejście. Po prostu przyłączyli się i będą brali udział w pracach nad kolejnymi werjami klasyfikacji.

 

A jest jakiś brytyjski styl, którego nie ma w BJCP?

 

No coś by się znalazło. Ale te opisane przydało by się poprawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...