Jump to content
Misz

Refermentacja - pytanie

Recommended Posts

Niby proste pytanie, a nie mogę znaleźć nigdzie na nie odpowiedzi.

Czytam, że można dodać do refermentacji suchy ekstrakt słodowy, moje pierwsze piwo (BrewKit: Black Rock Whispering Wheat + Ekstrakt WES Pszeniczny) nieuchronnie zbliża się do butelkowania.

 

Tutaj pojawia się moje pytanie, chciałem refermentować ekstraktem, ale nie ma w sklepach, do których mam łatwy dostęp suchego pszenicznego i co tak właściwie powinienem teraz zrobić:

- machnąć ręką i zrobić na glukozie

- użyć innego suchego słodu

- użyć płynnego słodu (a jeśli tak to ile?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

bierz każdy cukier który masz w domu... (oprócz laktozy bo tej drożdże nie tkną) czy dasz trzcinowy, zwykły, glukozę, brzeczkę, ekstrakt czy nawet melasę... wszystko przerobi się na Co2, a na smak nie wpłynie, na początku też się tym przejmowałem ale do refermentacji dodajesz tego tak niewiele że nie jest to w stanie wpłynąć na smak gotowego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...