Skocz do zawartości
Misz

Refermentacja - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Niby proste pytanie, a nie mogę znaleźć nigdzie na nie odpowiedzi.

Czytam, że można dodać do refermentacji suchy ekstrakt słodowy, moje pierwsze piwo (BrewKit: Black Rock Whispering Wheat + Ekstrakt WES Pszeniczny) nieuchronnie zbliża się do butelkowania.

 

Tutaj pojawia się moje pytanie, chciałem refermentować ekstraktem, ale nie ma w sklepach, do których mam łatwy dostęp suchego pszenicznego i co tak właściwie powinienem teraz zrobić:

- machnąć ręką i zrobić na glukozie

- użyć innego suchego słodu

- użyć płynnego słodu (a jeśli tak to ile?)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie kombinował tylko na glukozę zrobił, a i tak nie zmienia to smaku więc szkoda kasy na ekstrakty...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok. Dzięki za szybkie odpowiedzi. Pewnie zrobie w takim razie na glukozie, zawsze mam jej trochę w domu.

Edytowane przez Misz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bierz każdy cukier który masz w domu... (oprócz laktozy bo tej drożdże nie tkną) czy dasz trzcinowy, zwykły, glukozę, brzeczkę, ekstrakt czy nawet melasę... wszystko przerobi się na Co2, a na smak nie wpłynie, na początku też się tym przejmowałem ale do refermentacji dodajesz tego tak niewiele że nie jest to w stanie wpłynąć na smak gotowego piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×