Skocz do zawartości
Gość franc

Bulkanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość franc

Po zalaniu fermentatora ile trzeba czekać na pierwsze bulkanie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jacer, nie kłam. W jednym fermentorze zaczęło mi bulkać po 12 godzinach, w drugim minęły 3 dni i jeszcze nie bulka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A mi jak kiedyś nie bulkało to wyszedł bardzo dobry wit:)

 

Franc, nie przejmuj się bulkadełkiem, przejmuj się areometrem:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

By uniknąć dalszej paniki rada: w rurce ma być minimalnie wody (by zakryła ten dolny "zakręt") - inaczej jak jest jej zbyt wiele CO2 nie jest w stanie jej przepchnąć (uchodzić i tak będzie pod wiekiem) i panika gotowa! NIE BULKA !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

E tam. Ja miałem sporo wody nalanej i mi ją wręcz wydmuchiwało. A bokiem uchodzi jak się gdzieś nie domknie dokładnie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

E tam. Ja miałem sporo wody nalanej i mi ją wręcz wydmuchiwało. A bokiem uchodzi jak się gdzieś nie domknie dokładnie...

 

A bo zapewne masz nowy fermentor i pokrywa jeszcze nie odkształciła się od otwierania. Kwestia czasu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

E tam. Ja miałem sporo wody nalanej i mi ją wręcz wydmuchiwało. A bokiem uchodzi jak się gdzieś nie domknie dokładnie...

 

A bo zapewne masz nowy fermentor i pokrywa jeszcze nie odkształciła się od otwierania. Kwestia czasu :)

 

... kolega miał taki przypadek na nowym fermentorze (pierwsze piwo). Więc z wodą w rurce nie przesadzajmy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą to ciekawy fenomen - w kraju, gdzie posługujemy się jednym językiem, a potrafimy się różnić w zależności od regionu w takich prostych określeniach jak kromka, czy racuchy, dziwnym trafem każdy używa określenia bulkanie.

 

Jeszcze rozumiem, że ktoś czytał to forum i wie jakie jest jego podejście do rurki i zjawiska w nim zachodzącego, więc automatycznie używa określenia najpopularniejszego, ale przy pytaniu z pierwszego postu można zaryzykować, że jest to w tej dziedzinie tabula rasa. A tyle jest potencjalnych określeń na działanie rurki:

- plumkanie - kojarzy się pozytywnie, radośnie, jak i entuzjazm piwowara

- bulgotanie - jeśli proces przebiega szybko i gwałtownie

- pykanie - analogicznie, dostojne, porównanie z dżentelmeńską fajką, czy cygarem jak najbardziej słuszne

- chodzenie - tu skojarzenie z psoceniem mi przychodzi na myśl

 

i pewnie wiele innych określeń, być może nawet bardziej pasujących.

 

;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nieprawda, rurka robi "bulk" więc jest to bulkanie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

Panowie ! ! !

Nie ważne czy bulkanie plumkanie czy co innego wszyscy wiemy o co cho !

W rurce coś się zaczyna dziać bo wodę przeciska !

A co do zapachu PANOWIE ROZKOSZ ! ! !

Tak piękny zapach że lepszego nie ma !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Panowie ! ! !

Nie ważne czy bulkanie plumkanie czy co innego wszyscy wiemy o co cho !

W rurce coś się zaczyna dziać bo wodę przeciska !

A co do zapachu PANOWIE ROZKOSZ ! ! !

Tak piękny zapach że lepszego nie ma !

 

Wpadnij kiedy do mnie na degustacje zacieranych - to jest zapach :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

Powiedz kiedy i gdzie !

Albo 660726512

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×