Jump to content
Sign in to follow this  
amap

ogóreczki w piwie

Recommended Posts

No i zrobiłem.

 

2 słoiki na ok 1 kg ogórków - sprawdzimy za 2 tygodnie ;)

 

oparłem się na przepisie:

http://cupcakerehab.com/2012/07/hop-pickles/

 

ale zmodyfikowałem o standardowe polskie podejście do pikli z octem 10% ;)

10% ocet - 1 cup

woda - 3 cup

Piwo Kocour - SUB Nahradnik - 70 IBU - 3 cup (reszta z litra w gardło ;) )

pozostałe składniki z przepisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

o dobrze, że przypomnieliście :D z natłoku zdarzeń zupełnie o nich zapomniałem :D

Otworzę jutro, przy okazji Dziadów i podzielę się informacjami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to po testowej konsumpcji :)

 

Wyszło nawet nieźle. Ogóry ogólnie dobrze zapiklowane. Wydaje mi się, że odrobinę ostrzejsze z minimalnie większą (niż w normalnych piklach) pikanterią na początku, potem w smaku pojawia się lekka goryczka, która uwydatnia się w gardle na finiszu.

Ogóreczki jadłem do "normalnego" piwa, obawiam się, że przy popularnych obecnie AIPAch i IPAch o IBU większym niż 40 nie wyczuje się już tej goryczki...

 

Na 100% w przyszłym roku (jak będą dobre ogórki) nastawiam znowu i sporo więcej niż 2 słoiki.

Zastanawiam się co wyjdzie na "sklepowych" długich ogórkach - jak sprawdzę to dam znać.

 

p.s. żonie też smakowało :)

Edited by wassyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...