Skocz do zawartości
amap

ogóreczki w piwie

Rekomendowane odpowiedzi

jestem ciekaw czy ktoś juz próbował zrobić takie ogóreczki - w piwie, z chmielem i karmelizowaną cebulką? :)

 

[media]

[/media]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

teraz to dałeś? jak na targu skończyły się porządne ogórki ? :D

Edytowane przez wassyl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

był sezon to ktoś mógł zrobić :)

za późno znalazłem, ale na nastepny rok jak znalazł....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się, bo na filmie robią z gruntowych, ale nazywają piklami, to może z szklarniowych/długich też by wyszło....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłem.

 

2 słoiki na ok 1 kg ogórków - sprawdzimy za 2 tygodnie ;)

 

oparłem się na przepisie:

http://cupcakerehab.com/2012/07/hop-pickles/

 

ale zmodyfikowałem o standardowe polskie podejście do pikli z octem 10% ;)

10% ocet - 1 cup

woda - 3 cup

Piwo Kocour - SUB Nahradnik - 70 IBU - 3 cup (reszta z litra w gardło ;) )

pozostałe składniki z przepisu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o dobrze, że przypomnieliście :D z natłoku zdarzeń zupełnie o nich zapomniałem :D

Otworzę jutro, przy okazji Dziadów i podzielę się informacjami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to po testowej konsumpcji :)

 

Wyszło nawet nieźle. Ogóry ogólnie dobrze zapiklowane. Wydaje mi się, że odrobinę ostrzejsze z minimalnie większą (niż w normalnych piklach) pikanterią na początku, potem w smaku pojawia się lekka goryczka, która uwydatnia się w gardle na finiszu.

Ogóreczki jadłem do "normalnego" piwa, obawiam się, że przy popularnych obecnie AIPAch i IPAch o IBU większym niż 40 nie wyczuje się już tej goryczki...

 

Na 100% w przyszłym roku (jak będą dobre ogórki) nastawiam znowu i sporo więcej niż 2 słoiki.

Zastanawiam się co wyjdzie na "sklepowych" długich ogórkach - jak sprawdzę to dam znać.

 

p.s. żonie też smakowało :)

Edytowane przez wassyl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×