Skocz do zawartości

Miejsce na fermentację ?


Gość franc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam fajne miejsce w którym mógłby stać fermentator tylko nie wiem czy będzie dobre.

W miarę zaciemnione prawie stała temperatura tylko to jest nna lodówce.

Czy to będzie dobre miejsce ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura i tak górny zakres fermentacji, nie masz chłodniejszego miejsca? Gdzieś w kącie? Zależy jak wysoka ta lodówka jest, bo uwierz że 20-25 litrów są czasem ciężkie jak się narobisz przy piwie. Po drugie czy przy zlewaniu sciągając z lodówki fermentator nie wzburzysz osadów i drożdży, będziesz musiał wtedy czekać aż znów opadną na dno chyba że chcesz żeby osady w butelce opadały :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszkę dużo..zwłaszcza że temperatura brzeczki na ogół jest o 2 st C wyższa od otoczenia.... Przy piwach gdzie fenole i estry są pożądane(akceptowane) to taka temperatura by odpowiadała. Poszukaj innego miejsca :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.