Jump to content
Guest franc

Miejsce na fermentację ?

Recommended Posts

Guest franc

Mam fajne miejsce w którym mógłby stać fermentator tylko nie wiem czy będzie dobre.

W miarę zaciemnione prawie stała temperatura tylko to jest nna lodówce.

Czy to będzie dobre miejsce ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie dziwne przemyślenie: lodówki chyba tak działają, że na zewnątrz grzeją. Więc czy nie będziesz miał tam zbyt ciepło?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest franc

Cyrkulacja powietrza wokół lodówki jest dobra więc chyba nie będzie stać tam ciepło.

Temperatura na lodówce to około 22-25 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura i tak górny zakres fermentacji, nie masz chłodniejszego miejsca? Gdzieś w kącie? Zależy jak wysoka ta lodówka jest, bo uwierz że 20-25 litrów są czasem ciężkie jak się narobisz przy piwie. Po drugie czy przy zlewaniu sciągając z lodówki fermentator nie wzburzysz osadów i drożdży, będziesz musiał wtedy czekać aż znów opadną na dno chyba że chcesz żeby osady w butelce opadały :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troszkę dużo..zwłaszcza że temperatura brzeczki na ogół jest o 2 st C wyższa od otoczenia.... Przy piwach gdzie fenole i estry są pożądane(akceptowane) to taka temperatura by odpowiadała. Poszukaj innego miejsca :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...