Jump to content
Sign in to follow this  
jacorregis

Ja kontra drożdże

Recommended Posts

W drugiej rudzie zmierzę się z "Chocolate Stout" z brew-kitu, już sobie grzecznie leży w szafie aż znajdę trochę świętego spokoju (przydała by się jakaś ulewa na cały dzień).

A w głowie już klaruje się plan trzeciej warki i najprawdopodobniej będzie to "A'la Grodziskie" z zacieraniem :( (niestety z zakupami muszę zaczekać z oczywistych względów :()

 

O wynikach poinformuje oczywiście będą zdjęcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mjd

Robiłem tego brewkita... i szczerze powiedziawszy średnio mi smakuje, ale to jest tylko i wyłącznie moja opinia - wielu osobom smakowało.

A może zamiast korzystać z gotowca lepiej będzie uwarzyć cosik z ekstraktów? Też całkiem zacne piwka wychodzą :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkiego trzeba spróbować może akurat mi zasmakuje :( brew-kit mam już w domu więc muszę coś z nim zrobić a później to już zacieranie więc ekstrakty zagineły po drodze (choć nie mówię "nie" bo wszytko się może zdarzyć).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wszystkiego trzeba spróbować może akurat mi zasmakuje :( brew-kit mam już w domu więc muszę coś z nim zrobić a później to już zacieranie więc ekstrakty zagineły po drodze (choć nie mówię "nie" bo wszytko się może zdarzyć).

Przejście na warzenie z zacieraniem to bardzo dobra decyzja :(. Nie jest to takie trudne, a piwko dużo lepsze :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak powiedziałem tak się stało, w piątkowy wieczór z nudów wziąłem się do pracy i w trzy godzinki uwinąłem ze wszystkim (łącznie z sprzątaniem).

Tylko się zastanawiam czy nie przegiąłem z ilością wody bo uzupełniłem do 16 litrów i początkowe Blg wyszło mi 16 :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak powiedziałem tak się stało, w piątkowy wieczór z nudów wziąłem się do pracy i w trzy godzinki uwinąłem ze wszystkim (łącznie z sprzątaniem).

Tylko się zastanawiam czy nie przegiąłem z ilością wody bo uzupełniłem do 16 litrów i początkowe Blg wyszło mi 16 :(

No, to będziesz miał bardzo mocnego stouta (bo chyba to piwo warzyłeś) :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Och jak dawno mnie tu nie było.

Mam pytanie czy u was w fermentorze również panuje takie dziwny zapach (ostry i kwaśnawy)? Już się martwiłem że druga warka pójdzie na straty lecz po odlaniu do szklanki zapach przestał być wyczuwalny a w smaku jest całkiem przyjemne nie licząc tych drożdży :)

 

Mój stout po 10 dniach ma 4 Blg, poczekam jeszcze do jutra i zobaczę co będzie.

 

A właśnie padła pierwsza butelka pszenicznego (zapomniałem zrobić zdjęcie :) ) pianka całkiem ładna, gazu dużo a smak, jak na mój gust to jeszcze jest za młode ale wypić się dało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam pytanie czy u was w fermentorze również panuje takie dziwny zapach (ostry i kwaśnawy)?

podczas fermentacji dość często wydzielają się nieprzyjemne zapachy. Jest to zupełnie normalne zjawisko, więc nie ma się co przejmować, tym bardziej że piszesz, że smak jest OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś do butelek trafiło piwo z warki numer 2 czyli "Chocolate Stout" przy Blg na poziomie 4. Mam nadzieje że dość długi czas spoczywania w fermentorze, czyli prawie 12 dni, mu nie zaszkodzi ale wcześniej się nie dało :)

Już nie mogę się doczekać kiedy będę mógł spokojnie zejść do piwnicy i z trudem dokonać wyboru, hhh co by tu dziś wypić :)

Edited by jacorregis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przymierzam się do trzeciej warki a dokładnie

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ala_Grodziskie_8Blg_-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=3007338&grupa_p=6&pwd

 

lecz zastanawiam się czy niskie Blg wpływa na późniejszą niską tęgość piwa.

Nie mam pojęcia jakie w smaku ma być Grodziskie, ale 2,5 [kg] słodu na 20 [L] to jak dla mnie brzmi dziwnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przymierzam się do trzeciej warki a dokładnie

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ala_Grodziskie_8Blg_-_zestaw_surowcow_wersja_srutowana&przedm=3007338&grupa_p=6&pwd

 

lecz zastanawiam się czy niskie Blg wpływa na późniejszą niską tęgość piwa.

Nie mam pojęcia jakie w smaku ma być Grodziskie, ale 2,5 [kg] słodu na 20 [L] to jak dla mnie brzmi dziwnie.

a czemu na swoją pierwszą warkę z zacieraniem wybrałeś właśnie to piwo?

Niestety nigdy nie piłam piwa a'la Grodziskie. Ale według mnie jest to bardzo lekkie piwo odpowiednie na upały, a te już raczej się już kończą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ukrywam że chwilo staram się minimalizować koszty, jakby mi coś nie wyszło to mniej zaboli.

grodziskie to dość specyficzne piwo :) i możesz nie być do końca zadowolony z efektu.

Ja bym chyba jednak radziła Ci dołożyć 15 zł i kupić zestaw Pale Ale lub IPA. Ale oczywiście to Twój wybór :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to powiedział Pawlak "Nadejszla wiekopomna chwila" dziś oto nastąpiła oficjalna (nieoficjalna już była :)) prezentacja mojego pierwszego wyrobu, którym był pszeniczniak. Minął już ponad miesiąc od kiedy spoczywa spokojnie w piwnicy i dziś ujrzał światło dzienne. Jak widać piana powstaje bardzo ładna lecz z reguły nie utrzymuje sie do końca kufla i zanika, zapach ładny (mam porównanie tylko do Paulanera) po dłuższej analizie organoleptycznej - słodkawy, smak ... hhh, jak dla mnie ciut za kwaśnawy ale chyba takie ma być :), kolor jak widać bardzo ładny jasny bursztyn. Ogólnie jestem bardzo zadowolony :)

 

Butelki jeszcze bez etykietek ale już niedługo, dziś byłem konsultować projekt graficzny, oczywiście przy okazji degustowaliśmy Pszeniczkę.

Edited by jacorregis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zakupiłem surowce na kolejną warke, wybór padł na "Red Irish Ale" przy okazji zaopatrzyłem się w parę innych niezbędnych rzeczy. To będzie pierwsze zacieranie więc zobaczymy co z tego wyjdzie, nie omieszkam przedstawić krótki sprawozdanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im głębiej w las tym więcej drzew...

Dziś ruszyła moja pierwsza warka z procesem zacierania a mianowicie Red Irish Ale. Zabawy co niemiara a kłopotów jeszcze więcej :) w chwili obecnej całość się chłodzi w chłodnicy przepływowej, niestety nie dość efektywnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc wyszło tego jakieś 18 litrów o Blg 13,5. Co do składu zasypu to nie będę pisał bo był to gotowy zestaw z BA

 

Jeśli dobrze rozszyfrowałem te bazgroły zwane notatkami to przerwy wyglądały następująco:

40 min w temp. 66 stopni Celcjusza

20 min w temp. 72 stopni Celcjusza

10 min w temp. 77 stopni Celcjusza

Filtracja trwała prawie 2 godziny ale tylko z powodu nie znajomości definicji "klarownego filtratu" :)

Użyty chmiel to 30 gram Lubelski i 20g Marynka, w garze znalazł się również mach irlandzki na 10 min przed końcem.

Chłodzenie to kolejne 2 godziny przy użyciu chłodnicy przepływowej.

Na koniec około godziny 23,30 zostały zadane drożdże suche S-04

 

I tak oto wyglądało pierwsze zacieranie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.