Skocz do zawartości
byniu890

piwo obamy

Rekomendowane odpowiedzi

Windsory jeść nie lubią.

 

Jednak w piwie wzorowanym na Twoim bitterze sprawdziły się znakomicie, zatrzymawszy się na 3°Blg.

 

A może Obama lubi takie miodowe ulepki? ;) "Kubuś to miś, Kubuś to miś"...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pfuj, miodowy mózgotrzep. W dodatku słodki, bo Windsory jeść nie lubią.

NIenakoniecznie ;)

Po pierwsze to piwo z ekstraktu (stosunkowo głębokie odfermentowanie),

po drugie, miód jako cukier zwiększy chyba odfermentowanie bo jest dla drożdży łatwy.

Tak sobie kombinuje. Jak ktoś na forum popełni to będziemy wiedzieć jak głęboko odfermentowuje takie piwo.

Kto chętny?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale co wy się jaracie jakimś ekstraktowym badziewiem. Każdy z nas w piwnicy ma przynajmniej parę skrzynek lepszego napoju. Tu nie ma co rozważać, takie zwykłe miodowe mocne. Znaczy, chłop lubi jak mu zaszumi w głowie po szklance.

 

To jest wypusk do mediów, że taki ludzki prezidą się trafił amerykanom. Carter podobnież z ziarna zacierał, jak jeszcze po swojej wsi za wołami orał. ;)

 

A propo wiejskich smakoszy, moi mi w lipcu powiedzieli, że wolą moje lżejsze piwa, te po 4.5%. A ja im specjalnie na odpust marcowe zrobiłem pod 6%, bo do tylu ich Łomża przyzwyczaiła. ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sądząc po newsach telewizyjnych też mi się wydaje że tu bardziej chodzi o pijarową akcję i kilkadziesiąt/kilkaset tyś głosów niż o reklamę piwowarstwa domowego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z tego piwowarstwa to on picie tylko chyba uskutecznia ,bo jakoś nie było go tam widać za bardzo chyba?

swoją drogą czy ktoś z szacownego grona rozlewa w rękawiczkach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No pewnie, że to kwestia medialna :) Pamiętajmy, że to było nie było szef militarnego mocarstwa i wszystkie newsy jakie się pojawią są głęboko przemyślane przez niejeden zespół ludzi dedykowany do takich celów. No nawet moja mama emerytka przyleciała dziś i rzecze, że "ten Obama to tak samo piwo robi jak Ty". Cel osiągnięty? :) Osiągnięty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla chwalenia się znajomym można zrobić lepsze, niż jakiś ulepek słodki. Prawdę mówiąc to jak nie pojedziesz po bandzie przy kompozycji, a potem nie skopiesz fermentacji, to rezultat będzie co najmniej dobry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zgoda co ty się tak plujesz? Przeciesz nie smakowałeś tego piwa. Skąd wiesz że jest złe? Receptura nie może być aż taka zła, bo pochodzi od lokalnego micro-browaru. Jak nie lubisz ekstraktu, to można to piwo zatrzeć z samych słodów. I kto ci powiedział że drożdże Windsor są złe? To że są tanie i suche to nie koniecznie znaczy że są złe. Widocznie pasują do tego piwa.

 

jescze ogarne te jednostki ich to kto wie... :D

 

The White House Honey Ale

Warka 19L

 

 

2 puszki (2*1.5 kg) ekstraktu płynnego niechmielonego*

 

0.45 kg ekstraktu suchego*

 

0.34 kg crystal (karamelowy)

 

0.23 kg biscuit

 

 

 

2 łyżeczki gypsum 45 min

 

42 g Kent Goldings 45 min

 

0.45 kg miodu 5 min

 

14 g Fuggles 1 min

 

 

 

drożdże Windsor

 

177 ml cukru z kukurydzy (glukoza) do butelkowania

 

*Ekstrakt płynny i suchy możesz zastąpić przez 5.5 kg słodu pils.

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 

The White House Honey Porter

Warka 19L

 

 

2 puszki (2*1.5 kg) ekstraktu płynnego niechmielonego*

 

0.34 kg monachijskiego

 

0.45 kg crystal (karamelowy)

 

170 g black malt (czarny)

 

85 g czekoladowy

 

 

 

10 HBU chmieli goryczkowych (np. 30g Marynki): pół (15g Marynki) w 45 min, i drugie pół (15g Marynki) w 30 min

 

0.45 kg miodu 5 min

 

7 g chmieli Hallertaur 0 min**

 

 

 

Drożdże Nottingham

 

177 ml cukru z kukurydzy (glukoza) do butelkowania

 

*Ekstrakt płynny możesz zastąpić przez 4.5 kg słodu pils.

** Chmiel Hallertaur możesz zastąpić chmielem Lubelskim.

 

Edyt: poprawiłem ilość Marynki w porterze, 10 HBU to jest 30g marynki 9%AA.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przecież nie mówię że jest złe, tylko że nie ma się czym podniecać. Ani to prez sam warzył ani to jakoś szczególnie wybitne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale nie wiemy jednej bardzo ważnej rzeczy ,jaki to miód? :/

czemu miód daje się pod koniec? pytanie serio

i do scoobyego raczej co to jest ten cukier z kukurydzy? jaki jest tego odpowiednik w Polsce? bo w bardzo dużo przepisach z USA jest to,czy to się różni coś od zwykłego kryształu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale nie wiemy jednej bardzo ważnej rzeczy ,jaki to miód? :/

czemu miód daje się pod koniec? pytanie serio

i do scoobyego raczej co to jest ten cukier z kukurydzy? jaki jest tego odpowiednik w Polsce? bo w bardzo dużo przepisach z USA jest to,czy to się różni coś od zwykłego kryształu ?

Podobno w Washingtonie wokoło Białego Domu rosną drzewa magnoliowe i śliwowe, sprowadzone z Japonii przez niepamiętam którego prezydenta w niepamiętam którym roku (jest to miód z pszczelarni z Białego Domu). Ale w/g mnie każdy miód bedzie w porządku.

 

Miód dodajesz pod koniec, żeby się nie skaramelizował i żeby dał trochę aromatu (dużo się nie spodziewaj).

 

Suchy cukier z kukurydzy to czysta glukoza, w Polsce (chyba) kupisz to samo jako "glukoza". Jeżeli butelkujesz ze zwykłym cukrem i wiesz ile dać, to zupełnie to przeskocz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może nie jest to piwo wybitne i nie ma się czym podniecać ale z chęcią bym je spróbował. Poza tym część piwek warzonych w domu jest wypijana ze znajomymi lub rozdawana. Z chęcią poczęstowałbym kilka osób piwkiem warzonym wg. receptury "White House". Przez zimę popełnię kilka prostych warek z zacieraniem i później przyjdzie czas na eksperymenty i wtedy na pewno uwarzę chociażby jako ciekawostkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

najlepszy ,bo najbardziej czuć jak to mawiała moja babcia pszczołą to gryczany ,może na zimę taką mini warkę z połowy by zrobił z czystej ciekawości

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak to mawiał Smoleń ,śmierdzi mi to służbą zdrowia,Obama sam robi piwo,to tak jak ja bym powiedział że robię szampana,pewnie nawet nie był i nie widział jak to się robi,szampana dla mnie też robią tacy kolesie jak dla niego piwo,tyle że nie u mnie w piwnicy a parę setek km dalej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×