Jump to content
Sign in to follow this  
Dzidu

Bursztynowe Ale + cynamon i skórki pomarańczy

Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

Chociaż forum przeglądam już od jakiegoś czasu jest to mój pierwszy post.

 

Piwem oraz piwowarstwem interesuje się już od dłuższego czasu jednek dopiero niedawno odważyłem się zrobić pierwszą warkę. Póki co próbuję jeszcze warzyć z ekstraktów słodowych.

 

Mam do Was pytanie co myślicie o piwie:

 

Bursztynowe Ale (zestaw na 20l z ekstraktów słodowych) + cynamon + skórki słodkiej pomarańczy?

 

Chciałem uważyć coś na jesienno zimowe wieczory:)

 

Jestem ciekaw czy to wyjdzie. Myślicie że to dobre połączenie? Coś byście dodali, zamienili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z cynamonem musisz uważać - zbytnia ilość może spowodować iż piwo będzie gorzkie. Spróbuj dać kolendrę :)

albo znalazłem taki przepis :

KORZENNE ALE Gęstość początkowa - 13 Blg.

 

Skład:

- ekstrakt słodowy jasny 3,6 kg

- chmiel goryczkowy Marynka 40 g

- chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (ilości podane dla szyszki)

- suche drożdże Safale S-04/S-05

- miód wielokwiatowy 370g

- goździki 3g

- imbir 20g

- cynamon 10g

Przygotowanie brzeczki:

Warzenie standardowe - 60 min. Chmiel goryczkowy i połowa aromatycznego - na początku gotowania. 30 min przed końcem dodany miód. Reszta przypraw i chmielu - 10 min przed końcem warzenia.

Drożdże zrehydratowane w przegotowanej wodzie.

Temperatura otoczenia przed dodaniem drożdży (i w czasie całej fermentacji) - ok. 20-22

 

Choć ja bym miodu nie dawał. A zamiast lubelskiego jakiś chmiel z dużą ilością owoców w aromacie :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś byście dodali, zamienili?

Wywaliłbym cynamon i skórki pomarańczy i będzie dobre ;) A tak na poważnie, to chyba lepiej aż tak nie kombinować przy pierwszych warkach, jak już coś zmieniać to na sprawdzonych recepturach. Z przyprawami łatwo przesadzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak na poważnie, to chyba lepiej aż tak nie kombinować przy pierwszych warkach, jak już coś zmieniać to na sprawdzonych recepturach.

 

Właściwie o to mi chodziło. Nie chce jakś kombinować za bardzo ale też z drugiej strony chce tam coś dodać. Jak nie wyjdzie to trudno. Trochę szkoda czasu no ale cóż... człowiek się na błędach uczy ;)

 

Spróbuj dać kolendrę

 

a tą kolendre to zamiast cynamony czy dodatkowo? I możecie mi podpowiedzieć jakich to właśnie ilościach dać i czy wrzucić też trochę na cichą czy tylko podczas gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendrę na gotowanie - kilka minut przed końcem, jeśli dobrej jakości kolendrę w granulkach (np. TRS) to max 10g, jeśli "zwykłą" to możesz dać około 15g.

 

Na Twoim miejscu na pierwsze piwo nie dodałbym żadnej przyprawy.

 

Przyprawy do zupy, chmiel do piwa ;)

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...