Skocz do zawartości

Witbier, pytanie o kwestię koloru - życie vs BS2


crosis

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

 

skomponowałem sobie taką recepturkę na wita:

Pilzneński Strzegom 2kg

Pszeniczny Strzegom 0,7kg

Pszenica niesłodowana 1kg

Płatki owsiane 0,5kg

Karmel 30 Strzegom 0,5kg

 

płatki i pszenica:

kleikuję - 66* - 30', 100* - 10'

 

Główny:

 

54°C - 30min, i dodanie płatków

64°C - 60min,

72°C - 15min

78°C - 5min

BS2 mówi, że to będzie miało 10,6 EBC... dodać czegoś na przyciemnienie czy program mnie oszukuje?

 

Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie... Sam nie wiem, BS2 pokazuje, że to się nie mieści w stylu. Dlatego myślałem o przyciemnieniu. A sama receptura jak?

 

Chmielić chcę Magnum i Lubelskim, do tego 15g kolendry w dwóch porcjach i curaco też w dwóch. Planuję z tego mieć ponad 20l 12BLG. Ilość będzie zależna od wydajności :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie zmieniłem, jest w podlinkowanym wątku.

 

Nie wyjdzie z tego pewnie dobry witbier, ale może wyjść całkiem przyjemne piwko o ile ktoś lubi mały ekstrakt połączony z wyraźnym chmielem...

 

Poszło odrobinę świeżej skórki, ale nie wiem czy 25g wystarczy.... nawet jeśli, to sporo cytrusów powinienem dostać z drożdży.

Kolendry dałem więcej, bo ostatnio jej prawie nie czułem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.