Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Malztrunk

Recommended Posts

Z Niemiec przywiozłem sobie butelkę malztrunku - bezalkoholowy napój słodowy, na bazie ekstraktu słodowego. Bardzo posmakował moim dzieciom, czy widzieliście to gdzieś w sprzedaży w Polsce?

 

A może ktoś próbował robić, albo ma przepis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

O ile dobrze się orientuję to malztrunk jest napojem niefermentowanym, brzeczka o dość niskim blg pasteryzowana i sztucznie nagazowana. Widywałem miejscowy odpowiednik też w Anglii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja próbowałem kiedyś czegoś takiego na bazie ekstraktu z WESa

Składniki:1 litr przegotowanej ciepłej wody;5-6 łyżek ekstraktu słodowego;5 plasterków cytryny;kilka rodzynków.

Przygotowanie:

Na dno dzbanka wsypać rodzynki.Zalać ciepłą,przegotowaną wodą,dodać ekstrakt słodowy.Wymieszać i dodać cytrynę.

Nawet smakowało chociaż bez "bąbelków"

Share this post


Link to post
Share on other sites

po pokazie w Radomiu szybko schłodziliśmy część brzeczki i wlaliśmy od kega i nagazowaliśmy. Większość degustujących stwierdziła że woli pszenicę i wypiliśmy parę litrów tylko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam właśnie Vogla "Piwo warzone w domu". I tak:

"Maltztrunk (piwo słodowe) - ekstrakt 11-14% uzyskuje się tylko w połowie ze słodu, fermentacja brzeczki może być górna lub dolna. Następnie dodawany jest cukier, aby osiągnąć całkowite stężenie ekstraktu. Na skutek pasteryzacji następuje zakończenie fermentacji, piwo zachowuje słodki smak."

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Stanach to się nazywa "Malta Soft Drink" i to jest używane przez ludzi pochodzenia Karaibskiego jako napój zdrowotny, szczególnie dla kobiet w ciąży. Smakuje to ochydnie, jest to w zasadzie niesfermentowana brzeczka (nawet dodają chmiel). Niektórzy piwowarze domowi używają to jako tani i szybki starter do drożdży - nawet nie musisz tego gotować, tylko dodasz drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm... podoba mi się takie podejście :) faktycznie, kupując to dostajesz pasteryzowany starter :)

 

O smaku nie gadam, bo to rzecz gustu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar Witnica robił kilka lat temu (coś koło 3) napój BioDar. Generalnie w smaku przypominało to co opisujecie jako maltztrunk i opis na etykiecie sugerował właśnie niefermentowaną, lekko nachmieloną brzeczkę portera, którą sztucznie nagazowano.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...