Skocz do zawartości
Pierre Celis

[piwolog] Mahou Negra, Hiszpania

Rekomendowane odpowiedzi

negra.jpg?w=640&h=282

Dzisiaj wakacyjnie o piwie rodem z Hiszpanii. Szczerze mówiąc nie sądziłem, że coś mnie w tym kraju piwnie zaskoszy, a jednak! Okazuje się, że poza nudnymi jak polskie koncerniaki jasnymi lagerami w gorącej Hiszpanii warzy się także piwo …. uwaga … ciemne. Jak napisano na etykiecie, jest to piwo w stylu monachijskim i tak postaram się je ocenić. Dodam, że browar Mahou należy do globalnego Carlsberga. Czy koncern może mnie czymś zaskoczyć?

Mahou Negramonachijskie ciemne
Ekstrakt nieznany, alkohol 5,5%

Wygląd: kolor ciemno brązowy, ale jeszcze prześwitujący. Na tyle, że można stwierdzić, że trunek jest idealnie klarowny. Piana beżowa, wątła, nietrwała.
Aromat: opieczone tosty i odrobina melanoidowej słodyczy.
Wysycenie: umiarkowane, perliste, delikatne.
Smak: słodowy, tylko lekko palony. Goryczka na poziomie średnim, bardziej od przypieczonego słodu niż od chmielu.
Odczucie w ustach: nieco lepkie, ale goryczka dobrze spełnia swoją rolę spłukując szybko nadmiar słodyczy.
Wrażenie ogólne: No cóż, do klasyków gatunku niby daleko, ale na nieurodzajnej hiszpańskiej ziemi potrafi zaskoczyć niejednego. Naprawdę przyzwoite piwo. Jak na swój styl ciut za słodkie i zbyt mocno przypalane, ale i tak niezłe, szczególnie na tle nijakich jasnych euro-lagerów.
Ocena: 5.5/10


1117 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×