Skocz do zawartości
rpaloha

Gęstwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i znów poprosze o poradę.

Zrobiłem 12 nastawów z gęstwy us-05 suche,zbierałem po cichej.Zauważyłem coraz mniej piany przy fermentacji(1sza-3cm ostatnia 0.5cm)czy moge dalej zbierać z kolejnych warek czy też zalożyc nowy starter?

 

Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

12 pasaży to ze trzy razy za dużo.

 

A zbierając po cichej robiłeś selekcję najsłabiej flokulujących drożdzy - powinieneś zaobserwować rosnące trudności z klarowaniem się piwa.

 

Tak, że warto odnowić szczep, ale wysokość piany nie ma w tym dużego znaczenia - m.in. zależy ona od lepkości (pienistości) piwa które robisz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×