Jump to content
Sign in to follow this  
rpaloha

Gęstwa

Recommended Posts

Witam i znów poprosze o poradę.

Zrobiłem 12 nastawów z gęstwy us-05 suche,zbierałem po cichej.Zauważyłem coraz mniej piany przy fermentacji(1sza-3cm ostatnia 0.5cm)czy moge dalej zbierać z kolejnych warek czy też zalożyc nowy starter?

 

Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 pasaży to ze trzy razy za dużo.

 

A zbierając po cichej robiłeś selekcję najsłabiej flokulujących drożdzy - powinieneś zaobserwować rosnące trudności z klarowaniem się piwa.

 

Tak, że warto odnowić szczep, ale wysokość piany nie ma w tym dużego znaczenia - m.in. zależy ona od lepkości (pienistości) piwa które robisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...