Jump to content

Garnek elektryczny z regulacją czasu i temperatury - co sadzicie


thobeta
 Share

Recommended Posts

Jego cena to 100zł - mogę kupić taki używany w bdb stanie. Myślałem pod kątem mniejszych warkek. Co sadzicie o tym ?

 

Pojemność 29L

Zasilanie na 220V/1800W

Regulowaną temperaturą od 30-100C,

Garnek na zewnątrz i wewnątrz jest cały emaliowany, (podstawa) plastikowa.

Po bokach 2 uchwyty do przenoszenia.

Grzałka jest schowana w dnie nic nie wystaje.

Wymiary wewnętrzne średnica garnka 35cm gł. 30cm.

Ma dodatkową kratkę do gotowania słoików.

Regulacja czasu pracy

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

Na browar.bizie masz kilka stron na ten temat (w wyszukiwarkę wpisz "kociołek z Lidla").

Ze swej strony dodam, że mam takowy, ale tak jak jacer zaznaczył z kranikiem. Bardzo sobie chwalę, ostatnie 6 warek zacierałem i gotowałem w kociołku. Kociołek + filtr z oplotu i masz taki mały kombajn. Mógłby tylko trochę intensywniej gotować, aczkolwiek nie jest tragicznie. Trochę go upgradowałem, czyli wymieniłem standardowy kranik na zawór kulowy, oraz przemieściłem czujnik temperatury, bo mi wyłączał grzanie co kilkanaście minut w temp. 100°C.

 

Regulacja temperatury, jak wena zauważył, jest do... niczego. Trzeba też dokładnie mieszać, bo się lubi przypalać, ale to tak samo jak w garze.

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

czytałem....mam mieszane uczucia. Spotkałem sie z negatywnymi opiniami co do mocy.

tez masz grzałkę 1800W ?... czy czas nagrzewania np18L jest zadowalający ? Jest możliwe chmielić w nim - grzałka jest wystarczająco mocna do intensywnego wrzenia ?

Link to comment
Share on other sites

Tak 1,8kw. Czy wystarczająco? No chmielę w nim. Chciałoby się szybciej, ale inne wygody mi rekompensują dość długie podgrzewanie. Ostatnio zagotowanie 22l brzeczki od 50 paru stopni do 100° zajęło mi jakieś 50 minut. Także sporo. Rozwiązaniem jest to, o czym kiedyś pisał coder, czyli zakup grzałki turystycznej i włączenie jej na czas podgrzewania, względnie na całe chmielenie. Grzałka 750w tak mi dawała czadu, że zacier prawie chciał wykipieć. Z racji jednak, że zawsze miałem strach przed grzałkami (wpojony przez starszych), to i nie miałem z nią wielkiego doświadczenia - no i spaliłem grzałę :rolleyes:. Ale jak teraz o tym do ciebie piszę, to powziąłem decyzję, że przed następnym gotowaniem zakupię sobie nową.

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

mam w zasadzie identyczny gar, dorobiłem sobie do niego kranik i wezyk z oplotu. jak na razie tylko kilka warek w nim zrobiłem ale jest ok. uzywam dodatkowej grzałki podczas gotowania brzeczki. poza tym potwierdzam regulacja temperatury jest do niczego.

 

@kopyr: napiszesz coś więcej o przemieszczaniu tego czujnika?

Link to comment
Share on other sites

@kopyr: napiszesz coś więcej o przemieszczaniu tego czujnika?

Można to pewnie zrobić zgrabniej, ale ja jestem inżynier zarządzania, a nie elektryk, więc zrobiłem najprościej jak się da. Czujnik temp. przywiera do dna gara (oczywiście trzeba odkręcić dolną obudowę), u mnie był umieszczony na takiej sprężynie, która była osadzona na trzpieniu. Całość dociskała go do dna gara. Zastanawiałem się co tu zrobić, kolega inżynier biomedyczny doradzał wymianę opornika (czy kondensatora). Zrobiłem po mojemu, bez ingerencji w obwody, lutowania itd. Ściągnąłem czujnik razem ze sprężyną z trzpienia. Przymocowałem go do obudowy drutem przepuszczonym przez dziurki w obudowie, aby mi się w środku nie przemieszczał. Finito. Zakres temp. poszedł jakieś 7-15°C w górę. Teraz przy gotowaniu już się nie wyłącza.

Link to comment
Share on other sites

Używam takiego gara elektrycznego wraz z tradycyjnym garnkiem, więcej bałaganu, ale znacznie skrócił się czas. Warzenie i wysładzanie w garze elektrycznym, gotowanie i chmielenie w tradycyjnym na gazie. Grzanie brzeczki na gazie rozpoczynam już w czasie wysładzania, sukcesywnie dolewam to co naciekło, czas od końca wysładzania do początku gotowania jest krótki.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
  • 2 weeks later...

Kupiłem taki - tylko jak przymocować wężyk z oplotu, boję się, że po ingerencji w kranik będzie ciekło. Za nic w świecie nie mogę odkrecić wewnętrznej nakrętki mocującej uszczelkę wewnętrzną i kranik.

 

Próbowałem przykleić klejem epoksydowym, ale nie trzyma, anie chcę zalać całego denka klejem.

Edited by Fredd
Link to comment
Share on other sites

Kupiłem taki - tylko jak przymocować wężyk z oplotu, boję się, że po ingerencji w kranik będzie ciekło. Za nic w świecie nie mogę odkrecić wewnętrznej nakrętki mocującej uszczelkę wewnętrzną i kranik.

 

Próbowałem przykleić klejem epoksydowym, ale nie trzyma, anie chcę zalać całego denka klejem.

No co ty chciałbyś gotować brzeczkę z klejem epoksydowym w środku? :o

 

Kranik trzeba wymienić na metalowy, najlepiej z zaworem kulowym. Kręć kranikiem, nie nakrętką. Kranik możesz zniszczyć i tak do niczego się nie przyda, byle nie poniszczyć emalii. Jak by Ci się w wyniku mojej porady kranik zniszczył, a byś go jednak potrzebował, to daj znać na PW, podeślę Ci swój pocztą. :D

Link to comment
Share on other sites

Czy ten garnek jest taki sam jak ten z Lidla?

Pewnie niedługo będzie znów promocja w Lidlu.

W Lidlu ostatnio były po ok 180 zł jak dobrze pamiętam, martwi mnie tylko to 1,8 kW - czy to wystarczy do zagotowania brzeczki w logicznym czasie?

 

Na mojej kuchence dwa palniki miały łącznie ponad 3 kW a i tak trwało to długo.

Link to comment
Share on other sites

Czy ten garnek jest taki sam jak ten z Lidla?

Pewnie niedługo będzie znów promocja w Lidlu.

W Lidlu ostatnio były po ok 180 zł jak dobrze pamiętam' date=' martwi mnie tylko to 1,8 kW - czy to wystarczy do zagotowania brzeczki w [b']logicznym czasie[/b]?

Nie wystarczy. Dlatego warto wspomóc się grzałką zanurzeniową, dopóki nie osiągnie się wrzenia.

Link to comment
Share on other sites

Zakładając, że po filtracji masz brzeczkę ok temp 50 - 60 C to niżej 30 - 40 minut do zagotowania mu nie zejdzie, bez dodatkowej grzałki ani rusz.

 

Zastanawiam się na moca wspomagania - na Allegro są i takie po 1300 W - czy to łącznie nie będzie za dużo dla przeciętnej instalacji elektrycznej?

Link to comment
Share on other sites

W Lidlu ostatnio były po ok 180 zł jak dobrze pamiętam

A kiedy to było?

Koło czerwca, czekałem na promocje, ale allegro już wtedy wychodziło taniej (nie wiem jak z gwarancją) wtedy tylko monitorowałem temat, teraz muszę coś nabyć ;)

Link to comment
Share on other sites

Kręć kranikiem, nie nakrętką. Kranik możesz zniszczyć i tak do niczego się nie przyda, byle nie poniszczyć emalii. Jak by Ci się w wyniku mojej porady kranik zniszczył, a byś go jednak potrzebował, to daj znać na PW, podeślę Ci swój pocztą. ;)

Jesteś genialny, q... w życiu bym nie wpadł, poszło od razu, a ja z nakrętką walczyłem przy użyciu ciężkiego sprzętu:D

 

Jakiej mocy grzałkę radzisz do dogrzewania?

Link to comment
Share on other sites

Kręć kranikiem' date=' nie nakrętką. Kranik możesz zniszczyć i tak do niczego się nie przyda, byle nie poniszczyć emalii. Jak by Ci się w wyniku mojej porady kranik zniszczył, a byś go jednak potrzebował, to daj znać na PW, podeślę Ci swój pocztą. ;)[/quote']

Jesteś genialny, q... w życiu bym nie wpadł, poszło od razu, a ja z nakrętką walczyłem przy użyciu ciężkiego sprzętu:D

;) Cieszę się, że pomogło.

Jakiej mocy grzałkę radzisz do dogrzewania?

Miałem 750W i też dawała radę.

Link to comment
Share on other sites

Ja właśnie kupiłem na Allegro 1KW za 12,5zł... ;)

Taką?

Miałem takie dwie. Jedna mi się spaliła przy ostatniej warce. Przeżyła ok 15 warek. Ale była dość mocno używana, bo gotuję na płycie grzejnej i praktycznie non-stop wspomagam grzałką.

Teraz postanowiłem "zaszaleć" i kupiłem dwie takie: 1400W i ponad 2 razy droższe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.