Jump to content
Qxa

Fermentory z płaszczem - chętni do zakupu.

Recommended Posts

Witam.

Poszukuję chętnych do zakupu fermentorów stożkowych z płaszczem lub bez płaszcza z chin.

Cenowo wygląda to tak:

 

 

 

Single layer

50L - 400$

100L - 495$

150L - 560$

200L - 652$

 

 

Two layer

50L - 630$

100L - 695$

150L - 745$

200L - 790$

 

 

Koszta wysyłki: około 300 dolców do portu potem kurier na własną rękę.

 

Wyglądają one tak ... (pdf).

 

Sam jeszcze nie wiem ile ja bym wziął. Zależy od tego ilu chętnych by się znalazło żeby podzielić się kosztami przesyłki. Wstępnie byłbym zainteresowany dwoma lub trzema fermentorami 200L dwu warstwowymi po 790$ czyli jakieś 2600zł.

50L two layers fermenter.pdf

50Lsingle layer fermenter l.pdf

100L single layer fermenter.pdf

100L two layers fermenter.pdf

150L single layer fermenter .pdf

150L two layers fermenter.pdf

200L single layer fermenter.pdf

200L two layers fermenter .pdf

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i jak z tymi fermentorami?

Dorzuca się ktoś do zamówienia?

Zdecydowałem się na dwa fermentory po 200L robocze (230L do pełna) z płaszczem ale troszeczkę inne (płaszcze pełny)

Wychodzi 1030$ za sztukę. Umówiony jestem na mniejszą fakturę żeby zmniejszyć vat i akcyzę.

Zachęcam do wspólnych zakupów :D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

To się zobaczy. Na razie przy produkcji rzędu około 150-160 L na 3 tyg, przy 2 tygodniowej przerwie kończy mi się piwo. Więc myślałem żeby mieć większe fermentory żeby choć dla mnie starczyło. CO dalej życie zweryfikuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D ja rozumiem

 

Lecz nigdy nie próbowałem rozlać 180L brzeczki do wiader 30 L, potem do każdego dodawać osobno drożdże, przelewać każde wiadro na cichą, a potem jeszcze to zabutlować czy zakegować przepinając wężyki odkażając je po stokroć. Ja i tak się już naużeram przy 3 beczkach. Ile to jest mycia i odkażania. A poza tym wiadomo że KO lepsza od plastiku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podziwiam odwagę przy zamawianiu czegokolwiek z Chin.

Ostatnio miałem do czynienia z browarem produkcji Zhongde CGET Shandong i niestety jakość wykonania zupełnie odbiegała od tego, co prezentowały zdjęcia podesłane od producenta. Niestarannie oszlifowane spawy, źle zaprojektowany system mycia, nierówne złączki tri-clamp - co skutkowało ich nieszczelnością, osprzęt bez certyfikatów, wymaganych na rynku docelowym, itp. itd. i mnóstwo innych niedoróbek. Właściciel tegoż sprzętu dostał od Chińczyków gratis "prezent" w postaci nieusuniętej pasty polerskiej i pyłu metalicznego w tankach, gdzie nie było żadnych włazów inspekcyjnych. Nie trudno się domyślić, że tanków nie udało się umyć do końca.

Co do reklamacji, Chińczycy mają świadomość, że nikt z Europy czy Nowego Świata nie wpakuje sprzętu z powrotem do kontenera i odeśle im z kwitkiem reklamacyjnym. To też w przypadku browaru z którym miałem do czynienia, jego właściciel został po prostu wydymany. Dodam jeszcze, że facet był w Chinach miesiąc wcześniej i oglądał sprzęt pokazowy.

Może to tylko był odosobniony przypadek, nieuczciwa firma, jednak dotychczas nie słyszałem dobrych opinii o sprzęcie zza Wielkiego Muru...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nareszcie jakaś konstruktywna opinia.

 

Spodziewałbym się właśnie czegoś takiego, ale cóż zrobić jak nigdzie indziej ciężko dostać fermentor o takim małym litrażu z płaszczem wodnym. Na odpowiedź o sprowadzenie fermentora Tabec 200L musiałem czekać łaskawie parę tygodni a i tak nie jest to, to czego bym chciał. Chińskie kuszą ceną a na zdjęciach jest naprawdę porządny wyrób. Tylko że do paczki pakują nie wiadomo co. CZytałem kiedyś o fermentorach z chin, nawet chyba na piwo.org i opinia nie była najgorsza poza tym że przyszedł obtłuczony po transporcie. (Dlatego się w sumie skusiłem, ale to i tak nie jest pewne na 100%). Dalej szukam, ale jest naprawdę ciężko. Może Wiktor z Bromanii się w końcu odezwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogadaj z Browarzycielem on kiedyś robił takie małe tanki z płaszczem.

Co do chińskich tanków to odbiorcą po części są klienci US kiedyś na którymś z ich forum czytałem że nie koniecznie jest to wykonane ze stali kwasoodpornej. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
To się zobaczy. Na razie przy produkcji rzędu około 150-160 L na 3 tyg, przy 2 tygodniowej przerwie kończy mi się piwo. Więc myślałem żeby mieć większe fermentory żeby choć dla mnie starczyło. CO dalej życie zweryfikuje.

Pomijając odwagę w zamawianiu czegoś z Chin, to albo masz dużo chętnych do spijania TWOJEGO piwa albo mocną wątrobę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...