Skocz do zawartości
pepe11

piwo ,, piernikowe ''

Rekomendowane odpowiedzi

,,Chodzi'' za mną piwo z dodatkiem przyprawy do piernika , proszę o sugestie co do zasypu i drożdży na taki wynalazek , dodam że może mieć trochę mocy , z góry dziękuję za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tu masz przepis na piernik w płynie ---http://www.piwo.org/...lg/#entry155589

Dzięki , miałem na myśli zatarcie na ,, słodko '' z dodatkiem przyprawy do piernika , mam taka suchą i w formie płynnej , tak mnie naszło po wizycie w mini browarze Jan Olbracht w Toruniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz mieć ścisłą kontrolę nad "piernikowym" aromatem, polecam przyprawę do piernika moczyć w spirytusie (1-2 tygodnie), trzymać w cieple i mieszać od czasu do czasu. Po upływie tego czasu odsączyć przez gazę i dodawać po kropli (w zależności od oczekiwanego efektu) do butelek przy rozlewie.

 

Działa to bardzo fajnie, sprawdzone na przykładzie własnego piwa świątecznego :okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem piernikowe:

1,5kg Pils

0,5kg Monach

0,5kg Pszeniczny

1kg owies niesłodowany

1kg pszenica niesłodowana

0,4kg Crystal (chyba 150)

0,2 Caramunich

0,15 melanoidynowy

0,05 Carafa Special

 

15g Sybilla (7%) 60'

15g Lubelski (3,9%) 15'

Przyprawa do piernika Kamis 20g 15'

 

42* - 20'

56* - 20'

62* - 25'

72* - 50'

 

Drożdże Witbier

po tygodniu burzliwej dodałem 0,2kg cukru i 0,2kg miodu gryczanego, potem jeszcze tydzień burzliwej w 20* i 2 tygodnie cichej w 16*.

Całość wyszła 13°Blg+2(cukier z miodem) 23,5l, odfermentowało do 3*, alkohol 6,5%

 

Odczucia: w zapachu czuć dużo wita i średnio piernika. W smaku czuć bardzo dużo piernika, ale ta przyprawa z Kamisa jest źle zbalansowana, za dużo tam cynamonu, gałki muszkatołowej, a za mało jest miodowa czy słodkawa. Może gdybym zatarł bardziej na słodko, wyszłoby lepsze.

Nie skleikowałem pszenicy i owsa - błąd. Za dużo pszenicy - za bardzo daje witbierem. Do zasypu dorzuciłbym karmelowy ciemny, co najmniej 0,3kg. Miodu użyłbym do refermentacji, na pewno nie do fermentacji głównej. Piana wyszła bardzo ładna, biała, wysoka, trwała.

Na pewno nie jest to piwo sesyjne. Ono jest na zakończenie świątecznego dnia. Częstowane nim osoby nieraz wyrażają skrajne poglądy: jedni się krzywią i mówią z przekąsem: no tak, rzeczywiście "świąteczne"... Inni zadziwieni nowym smakiem zachwalają, że rzeczywiście jest tam piernik.

Ej... narobiłeś mi smaka :P Idę do piwnicy po "piernikowe" :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×