Skocz do zawartości
Gość franc

Wybór puszki na pierwszą warkę

Rekomendowane odpowiedzi

Gość franc

Panowie BrowarMistrze mam wielką prośbę w doborze puszki.

Tzn chcę uwarzyć jako pierwsze piwo z puszki ale nie wiem jaką puszkę wybrać.

Chciałbym coś podobnego do Łomży niepasteryzowanej - nie przeniczne - czy istnieje jakiś podobny smak?

Edytowane przez franc
Poprawiony tytuł na bardziej precyzyjny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiekszosc piw z kitów to niestety piwa górnej fermentacji, w takim razie wybierz jakieś jasne. Moim zadniem dużych różnic nie ma.

 

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Osobiście jeszcze w tym roku warzyłem 2 piwka z brewkitów (łącznie było ich 4), i najlepszym wg. mnie jest IPA. Link do puszki poniżej. Niestety jeśli chodzi o brewkity to wg. mnie wszystkie są podobne do siebie. Możesz o tym poczytać w moim temacie.

 

puszka: "Muntons --- IPA Bitter 1,8 kg --- Klasa Connoisseurs"

Temat: http://www.piwo.org/topic/7147-brewkity-oczekiwania-a-rzeczywistosc/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też dopiero zaczynam. U mnie, niefortunnie (był w zestawie) padł na Coopers Lager. Ale z tego co wyczytałem i co mi polecano to chyba najlepiej zacząć od browrków pszenicznych albo ale. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja polecę IPA Coopers'a. Było bardzo dobre - polecam eksperyment z dodatkowym chmieleniem.

Więcej w tym linku:

http://www.piwo.org/...mak-porownanie/

 

EDIT: W razie pytań proszę o wiadomość na PW - any time.... :beer:

Edytowane przez coelian

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co prawda zrobiłem tylko 5 warek z brewkitów ale zdecydowanie najlepsze w moim przekonaniu (i zdaniem wszystkich, którzy skosztowali) bylo piwko z puszki Coopers English Bitter. Jako surowca do fermentacji dałem Coopers Brew Enchancer 2. Zdecydowanie polecam. Zostało juz tylko kilka butelek i mimo iż w zasadzie miałem z robienia piwka z brewkitów zrezygnować to chyba na jeszcze jeden właśnie taki zestaw się skuszę ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

Co prawda zrobiłem tylko 5 warek z brewkitów ale zdecydowanie najlepsze w moim przekonaniu (i zdaniem wszystkich, którzy skosztowali) bylo piwko z puszki Coopers English Bitter. Jako surowca do fermentacji dałem Coopers Brew Enchancer 2. Zdecydowanie polecam. Zostało juz tylko kilka butelek i mimo iż w zasadzie miałem z robienia piwka z brewkitów zrezygnować to chyba na jeszcze jeden właśnie taki zestaw się skuszę ;)

 

I cały Coopers Brew Enchancer 2 wsypałeś ?

Zamiast cukru rozumę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, całe opakowanie (1kg)..z Blg początkowego zeszło do 2-óch po 8 dniach fermentacji burzliwej..po jakichś 2-3 tygodniach spróbowałem i tak jak dzisiaj mamy niecały miesiąc od rozlewu zostało mi 12 butelek :) zdecydowanie polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzę, że English Bitter Coopersa jest bardzo dobrym piwem (więcej TU: http://www.piwo.org/..._20#entry142998 ) tylko jedna uwaga: by wyszło piwo zgodne z zamysłem producenta (piwowarów browaru Coopers) wg instrukcji do fermentacji użyj tylko 500g suchego ekstraktu słodowego. Brew Enchancer 2 jest dobry ale drogi. To mieszanka suchego ekstraktu, glukozy i maltodekstryn - zamiast niej użyj lepiej mieszanki BA brew-kit PLUS z Browamatora - jest tańsza i nie zawiera maltodekstryn tylko glukozę i ekstrakt. Ale do English Bittera dał bym tylko 500g ekstraktu jak w instrukcji sugerują.

Edytowane przez coelian

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzę, że English Bitter Coopersa jest bardzo dobrym piwem (więcej TU: http://www.piwo.org/..._20#entry142998 ) tylko jedna uwaga: by wyszło piwo zgodne z zamysłem producenta (piwowarów browaru Coopers) wg instrukcji do fermentacji użyj tylko 500g suchego ekstraktu słodowego. Brew Enchancer 2 jest dobry ale drogi. To mieszanka suchego ekstraktu, glukozy i maltodekstryn - zamiast niej użyj lepiej mieszanki BA brew-kit PLUS z Browamatora - jest tańsza i nie zawiera maltodekstryn tylko glukozę i ekstrakt. Ale do English Bittera dał bym tylko 500g ekstraktu jak w instrukcji sugerują.

Upsss..błędy początkującego :) Przyznam się bez bicia, że nie czytałem przepisu tylko wsypałem całość idąc tropem właśnie ze stosowania BA brew-kit Plus, gdzie sypie się cały kilogram..pytanie tylko jakie mogą być tego skutki? W sensie czy zmarnowałem 500g Enchancera czy jednak jeszcze polepszyło to walory piwka?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo powinno być bardziej treściwe i ciut więcej alkoholowe - inaczej niż styl tego piwa przewiduje. Poza tym nic się nie stało...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo powinno być bardziej treściwe i ciut więcej alkoholowe - inaczej niż styl tego piwa przewiduje. Poza tym nic się nie stało...

Jeżeli chodzi a zawartość alkoholu to moje puszki zawsze schodzą z 10 Blg do 2 (+/- 0,5) i tutaj bylo podobnie, co dawało zawartośc alkoholu na poziomie ok. 4%. Piwko faktycznie było treściwe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ważne że nie cukier,ja dawałem ekstrakt z puchy WES jasny 1,5kg niechmielony ,nie chodziło mi za bardzo o styl ,a o to by było treściwe

co do tego że był w zestawie Lager to chyba w 95% tak jest

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubie piwo z gorzką nutą, nie wodniste ale też niz takie mocne 8% alc.Te poniżej będą ok?

1/ Coopers BrewMaster - India Pale Ale 1.7kg

2/ Coopers English Bitter

Co byście polecili z brew kitów pszenicznych.Z tego co wyczytałem najlepiej brać z WB-06.Fajnie by było jakby podchodziło pod Paulaner a.Nie mam zbyt warunków na dolną fermentację.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubie piwo z gorzką nutą, nie wodniste ale też niz takie mocne 8% alc.Te poniżej będą ok?

1/ Coopers BrewMaster - India Pale Ale 1.7kg

2/ Coopers English Bitter

Co byście polecili z brew kitów pszenicznych.Z tego co wyczytałem najlepiej brać z WB-06.Fajnie by było jakby podchodziło pod Paulaner a.Nie mam zbyt warunków na dolną fermentację.

Prawie wszystkie kity są OK, pod Paulanera to trudno ale wersja z WB jest ekonomiczna :smilies: .Pszeniczne sa na górnej fermentacji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×