Jump to content
Romcio

Osad + niedokładny pomiar BLG

Recommended Posts

Proszę o pomoc. 21ego zaczęła mi się fermentacja na drożdżach dolnej fermentacji, ale w temp. 17C. Bo nie mam innej możliwości. Dzisiaj sprawdziłem blg i jest 1blg, ale widzę że dla wody w 20C jest -5blg więc po dodaniu mamy na dziś dzień 6blg. Powinno być niby ok. Bulkać bulka. Ale teraz już nie jestem pewien czy jak mierzyłem początkową brzeczkę 13blg to też nie był areometr przeskalowany:/

 

Jeżeli tak to musiałaby brzeczka mieć 18Blg z zestawu BA Pilzner 12BLG. Raczej niemożliwe, chociaż zbyt mało wysłodziłem i wyszło mi tylko 15l brzeczki. Więc może te 18BLG było?

 

No tak czy inaczej muszę czekać do 3blg i dopiero zlewać.

 

 

Druga sprawa. Na wierzchu pojawił mi się cieńki osad. Piana jakby zeszła. Podejrzewam, że to drożdże u góry fermentują ze względu na temperaturę. Jak myślicie? Poniżej zdjęcia.

 

Czy to zejdzie na dół? Jak zlewać to piwo na cichą? Próbowałem do pomiaru kranikiem, ale boję się że osad poleci... Czy wewnątrz będzie w miarę czysta bez osadów brzeczka?

 

Dzięki za pomoc.

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdjęcie wygląda mi "zdrowo".

 

Zostaw to piwo jeszcze na burzliwej przynajmniej dobrych kilka dni (to dopiero 3 dzień fermentacji burzliwej), później jeszcze raz zrób pomiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalny widok drożdży.

Pytanie za 100 punktów, czemu fermentujesz drożdżami dolnej fermentacji w 17°C?

Jak nie masz warunków na dolniaki to nie rób.

17°C to idealna temperatura na piwo górnej fermentacji, ale czyste w smaku bez nadmiaru estrów, np. na Danstarach Notthigham.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, ale jak robiłem to jeszcze nie wiedziałem:) Trochę mam mało czasu i nie wszystko od razu doczytałem...

 

PS Czy to możliwe żeby aż tak przekłamywał areometr?

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

PS Czy to możliwe żeby aż tak przekłamywał areometr?

W sumie możliwe, podobno czasem skala jest nie przyklejona i się rusza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiego zielonego?

 

Jak się ma prawdopodobieństwo przekłamania ballingometru do ilości piwa w fermentorze?

 

LOL

 

PS W sumie to napisałem że mam 15l :)

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zielone - świeże

14 l - prawdopodobieństwo że balingommetr oparł się o dno.

Zielone - świeże

14 l - prawdopodobieństwo że balingommetr oparł się o dno.

 

Wodę w 20C w fermentorze? Mierzyłem w oddzielnej menzurce i wodę i brzeczkę.

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widziałem na forum żeby areometr przekłamywał o więcej niż 1-2 Blg. Może jest uszkodzony, woda w środku itp?

Jako pierwszy areometr kupiłem wersję krótką, taką jak tutaj

Był przeskalowany o jakieś 4 Blg (poza tym minimalne odległości między podziałkami utrudniały odczyt).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dla mnie też to dziwnę. Tymbardziej że kilka dni wcześniej mierzyłem wodę 20C i było 0BLG. Teraz -5BLG :/

 

Jakieś pomysły? Coś źle robię?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrząśnij areometrem i sprawdź czy skala się nie rusza.

Potrząśnij areometrem i sprawdź czy skala się nie rusza.

 

No teraz się nie rusza. Ale musiała się ruszyć bo wodę mam tą samą w kranie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można sobie skalibrować, mój przekłamywał prawie o 2.Więc potraktowałem go gorącą wodą i stukałem delikatnie o blat. Kilka razy przegiąłem raz w jedn a raz w drugą stronę, aż w końcu się udało i teraz obchodzę się z nim jak z jajkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda w środku!!! Po dokładnym obejrzeniu - jest pęknięty od dołu. Cięzko to było zauważyć. Dzięki za pomoc. Brzeczka już ma 4blg:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz ma 3,5BLG i jest 17 dzień cichej. Po burzliwej miało tyle samo. Czy myślicie, że mogę już butelkować? Może ma więcej BLG bo jak pisałem wcześniej wyszło mi tylko 15l piwka a powinno ok 20l.

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześc.

Butelkuj!

 

Czy przy takim blg może wywalić butelkę?

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześc :)

 

2-2,5g/0,5l na refermentacje i nie chcę słyszeć że masz słabo nagazowane piwo :)

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ok, ale w rozkładzie jazdy BA pisze że mam dodać 150g/20l -tj. 3,75g/0,5l piwa...

Edited by Romcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba jednak poczekam, bo może jeszcze niedofermentowane. Miało być 21 dni wg przepisu więc poczekam do piątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...