Skocz do zawartości
Romcio

Osad + niedokładny pomiar BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc. 21ego zaczęła mi się fermentacja na drożdżach dolnej fermentacji, ale w temp. 17C. Bo nie mam innej możliwości. Dzisiaj sprawdziłem blg i jest 1blg, ale widzę że dla wody w 20C jest -5blg więc po dodaniu mamy na dziś dzień 6blg. Powinno być niby ok. Bulkać bulka. Ale teraz już nie jestem pewien czy jak mierzyłem początkową brzeczkę 13blg to też nie był areometr przeskalowany:/

 

Jeżeli tak to musiałaby brzeczka mieć 18Blg z zestawu BA Pilzner 12BLG. Raczej niemożliwe, chociaż zbyt mało wysłodziłem i wyszło mi tylko 15l brzeczki. Więc może te 18BLG było?

 

No tak czy inaczej muszę czekać do 3blg i dopiero zlewać.

 

 

Druga sprawa. Na wierzchu pojawił mi się cieńki osad. Piana jakby zeszła. Podejrzewam, że to drożdże u góry fermentują ze względu na temperaturę. Jak myślicie? Poniżej zdjęcia.

 

Czy to zejdzie na dół? Jak zlewać to piwo na cichą? Próbowałem do pomiaru kranikiem, ale boję się że osad poleci... Czy wewnątrz będzie w miarę czysta bez osadów brzeczka?

 

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez Romcio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie wygląda mi "zdrowo".

 

Zostaw to piwo jeszcze na burzliwej przynajmniej dobrych kilka dni (to dopiero 3 dzień fermentacji burzliwej), później jeszcze raz zrób pomiar.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Normalny widok drożdży.

Pytanie za 100 punktów, czemu fermentujesz drożdżami dolnej fermentacji w 17°C?

Jak nie masz warunków na dolniaki to nie rób.

17°C to idealna temperatura na piwo górnej fermentacji, ale czyste w smaku bez nadmiaru estrów, np. na Danstarach Notthigham.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ale jak robiłem to jeszcze nie wiedziałem:) Trochę mam mało czasu i nie wszystko od razu doczytałem...

 

PS Czy to możliwe żeby aż tak przekłamywał areometr?

Edytowane przez Romcio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PS Czy to możliwe żeby aż tak przekłamywał areometr?

W sumie możliwe, podobno czasem skala jest nie przyklejona i się rusza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm...

Jeśli dobrze widzę to masz w wiadrze tego zielonego piwa około 14 litrów. Może stąd to przekłamanie co do blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakiego zielonego?

 

Jak się ma prawdopodobieństwo przekłamania ballingometru do ilości piwa w fermentorze?

 

LOL

 

PS W sumie to napisałem że mam 15l :)

Edytowane przez Romcio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zielone - świeże

14 l - prawdopodobieństwo że balingommetr oparł się o dno.

Zielone - świeże

14 l - prawdopodobieństwo że balingommetr oparł się o dno.

 

Wodę w 20C w fermentorze? Mierzyłem w oddzielnej menzurce i wodę i brzeczkę.

Edytowane przez Romcio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie widziałem na forum żeby areometr przekłamywał o więcej niż 1-2 Blg. Może jest uszkodzony, woda w środku itp?

Jako pierwszy areometr kupiłem wersję krótką, taką jak tutaj

Był przeskalowany o jakieś 4 Blg (poza tym minimalne odległości między podziałkami utrudniały odczyt).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No dla mnie też to dziwnę. Tymbardziej że kilka dni wcześniej mierzyłem wodę 20C i było 0BLG. Teraz -5BLG :/

 

Jakieś pomysły? Coś źle robię?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potrząśnij areometrem i sprawdź czy skala się nie rusza.

Potrząśnij areometrem i sprawdź czy skala się nie rusza.

 

No teraz się nie rusza. Ale musiała się ruszyć bo wodę mam tą samą w kranie:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można sobie skalibrować, mój przekłamywał prawie o 2.Więc potraktowałem go gorącą wodą i stukałem delikatnie o blat. Kilka razy przegiąłem raz w jedn a raz w drugą stronę, aż w końcu się udało i teraz obchodzę się z nim jak z jajkiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Woda w środku!!! Po dokładnym obejrzeniu - jest pęknięty od dołu. Cięzko to było zauważyć. Dzięki za pomoc. Brzeczka już ma 4blg:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz ma 3,5BLG i jest 17 dzień cichej. Po burzliwej miało tyle samo. Czy myślicie, że mogę już butelkować? Może ma więcej BLG bo jak pisałem wcześniej wyszło mi tylko 15l piwka a powinno ok 20l.

Edytowane przez Romcio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześc.

Butelkuj!

 

Czy przy takim blg może wywalić butelkę?

Edytowane przez Romcio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześc :)

 

2-2,5g/0,5l na refermentacje i nie chcę słyszeć że masz słabo nagazowane piwo :)

Edytowane przez bielok

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No ok, ale w rozkładzie jazdy BA pisze że mam dodać 150g/20l -tj. 3,75g/0,5l piwa...

Edytowane przez Romcio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To dodaj tyle. Będziesz miał większe wysycenie, ale granatów i tak nie będzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba jednak poczekam, bo może jeszcze niedofermentowane. Miało być 21 dni wg przepisu więc poczekam do piątku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×