Jump to content
Sign in to follow this  
Romcio

2 garnki warzelne

Recommended Posts

Wczoraj zrobiłem pierwszą warkę. Zeszło mi 8 godzin. Głównie jeżeli chodzi o proces chmielenia długo gar się podgrzewał do temperatury wrzenia:( Mam 30l garnek. Rozważam następnym razem użycie 2 garnków tego i 10l. Powinno być szybciej na 2 palnikach. Co o tym sądzicie? Ewentualnie jakie są sposoby aby przyspieszyć gotowanie. Oprócz grzałki.

 

PS Podczas zacierania gdy podnoszę temperaturę mogę to robić na max ogniu? Bo podnosiłem na min. i długo trwało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zaczynam gotowanie już po pierwszej partii z wysładzania.....

1/3 gara szybciej dochodzi do wrzenia....

resztę z wysładzania dolewam sukcesywnie....

zawsze to parę minut się zyskuj, gotuję na kuchence gazowej - tylko największy palnik, nie dogrzewam grzałką....

proces zajmuje mi max 6h łącznie ze śrutowaniem i chłodzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zacierasz w garnku 30l, to jak tylko skończysz zacieranie przekładasz zacier delikatnie do kadzi filtracyjnej (np. fermentor z filtratorem). Po przełożeniu zacieru myjesz garnek i tak jak kolega pisał wyżej grzejesz już pierwsze litry wysłodzin. Oszczędza się na tym sporo czasu.

 

Ja jak kończe wysładzanie to brzeczka ma już około 95°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

WOW! No to cenna uwaga. Ja czekałem i od 60 kilku do 100 było czasu że hej. A co myślicie o tych 2 garnkach? Jak bym uzył drugiego 10l i w zaciernym gotował 15l?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zaopatrzyć się w taboret gazowy. Dzisiaj gotowałem 20l wody (ciepłej z kranu) na takim i do wrzenia zajęło to niecałe 20min.

 

No jeśli nie ma takiej możliwości to pepo dobrze radzi. to co wysłodzisz dawaj od razu na palnik nie czekając na całą partię, niech już się grzeje.

 

 

Jeśli chodzi o 2 gary to jeśli miałbyś używać 2 palników zamiast 1 to na pewno pójdzie szybciej. Ale ostatecznie po zagotowaniu jednak byłbym za chmieleniem już w 1 garze.

 

ps. Jeśli chodzi o zacieranie to ogień do podgrzewania musi być tak przystosowany żeby podgrzewać zacier o 1°C / 1min (przy idealnym podgrzewaniu

Edited by VeryBerry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zaopatrzyć się w taboret gazowy. Dzisiaj gotowałem 20l wody (ciepłej z kranu) na takim i do wrzenia zajęło to niecałe 20min.

 

No jeśli nie ma takiej możliwości to pepo dobrze radzi. to co wysłodzisz dawaj od razu na palnik nie czekając na całą partię, niech już się grzeje.

 

 

Jeśli chodzi o 2 gary to jeśli miałbyś używać 2 palników zamiast 1 to na pewno pójdzie szybciej. Ale ostatecznie po zagotowaniu jednak byłbym za chmieleniem już w 1 garze.

 

ps. Jeśli chodzi o zacieranie to ogień do podgrzewania musi być tak przystosowany żeby podgrzewać zacier o 1°C / 1min (przy idealnym podgrzewaniu

Najlepiej zaopatrzyć się w taboret gazowy. Dzisiaj gotowałem 20l wody (ciepłej z kranu) na takim i do wrzenia zajęło to niecałe 20min.

 

No jeśli nie ma takiej możliwości to pepo dobrze radzi. to co wysłodzisz dawaj od razu na palnik nie czekając na całą partię, niech już się grzeje.

 

 

Jeśli chodzi o 2 gary to jeśli miałbyś używać 2 palników zamiast 1 to na pewno pójdzie szybciej. Ale ostatecznie po zagotowaniu jednak byłbym za chmieleniem już w 1 garze.

 

ps. Jeśli chodzi o zacieranie to ogień do podgrzewania musi być tak przystosowany żeby podgrzewać zacier o 1°C / 1min (przy idealnym podgrzewaniu

 

No tak. Do chmielenia to już nawet raczej bez sensu trzymać 2 palniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem ten sam problem. Taboretu nie wykorzystam w bloku, ale wypracowałem następującą metodę:

- gar 30l ustawiam na dwóch palnikach płyty (trochę palników wystaje po bokach, ale to nic), wyszło mi, że wydajniej jest użyć palnika "podłużnego" i małego, choć pewnie zależy to od płyty,

- od góry wkładam grzałkę 2kW

 

po około 30 minutach 25l wrze jak ta lala.

Acha, od początku nie przykrywam, nie ma takiej potrzeby.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem ten sam problem. Taboretu nie wykorzystam w bloku, ale wypracowałem następującą metodę:

- gar 30l ustawiam na dwóch palnikach płyty (trochę palników wystaje po bokach, ale to nic), wyszło mi, że wydajniej jest użyć palnika "podłużnego" i małego, choć pewnie zależy to od płyty,

- od góry wkładam grzałkę 2kW

 

po około 30 minutach 25l wrze jak ta lala.

Acha, od początku nie przykrywam, nie ma takiej potrzeby.

Miałem ten sam problem. Taboretu nie wykorzystam w bloku, ale wypracowałem następującą metodę:

- gar 30l ustawiam na dwóch palnikach płyty (trochę palników wystaje po bokach, ale to nic), wyszło mi, że wydajniej jest użyć palnika "podłużnego" i małego, choć pewnie zależy to od płyty,

- od góry wkładam grzałkę 2kW

 

po około 30 minutach 25l wrze jak ta lala.

Acha, od początku nie przykrywam, nie ma takiej potrzeby.

 

No tak. Spróbuje zagotowywać w 2 albo nawet 3 garnkach, a potem to przeleje do warzelniaka na chmielenie.

 

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No tak. Spróbuje zagotowywać w 2 albo nawet 3 garnkach, a potem to przeleje do warzelniaka na chmielenie.

 

Dzięki za pomoc.

To znacznie przyśpieszy sprawę, też tak kiedyś robiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przykrywaj jak najszczelniej ,ja dlatego kupiłem gar 50L i większej średnicy a niższy ,jak dobrze postawię to wszystkie cztery palniki grzeją,ale dwa spokojnie radę dają

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawa to duży gar i duży palnik.

Znając życie szybko zrezygnujesz z grzania na kuchence i bawieniem się w wybieranie który palnik użyć.

Jak będziesz się zastanawiał nad taboretem wybierz od razu 15kw minimum i do tego garnek 100L :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podejrzewam, że było by to najlepsze rozwiązanie, ale teraz mnie no to nie stać. Jak się ma przykrywanie do smaku? Bo gdzieś wyczytałem , żeby nie przykrywać, bo "zapachy" nie uciekają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja znów robię tak :

Mam gar z lidla jako zacierno-warzelny a drugi zwykły 18 litrów mam na wodę do wysładzania. Przed przystąpieniem do przenoszenia młóta do kadzi filtracyjnej to zaczynam grzać na kuchence 16 - 17 litrów wody. jak woda ma 80 st. C to rozpoczynam filtrację. W czasie wysładzania (na wzór kolegów) zaczynam grzać brzeczkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawa to duży gar i duży palnik.

Znając życie szybko zrezygnujesz z grzania na kuchence i bawieniem się w wybieranie który palnik użyć.

Jak będziesz się zastanawiał nad taboretem wybierz od razu 15kw minimum i do tego garnek 100L :D.

Nie każdy ma tak dobrze, żeby miał gdzie ten taboret wstawić - są tacy co mieszkają w blokach, kamienicach i muszą się "bawić" w wybieranie palnika na kuchence.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak się ma przykrywanie do smaku? Bo gdzieś wyczytałem , żeby nie przykrywać, bo "zapachy" nie uciekają.

 

Do zagotowania się nie przejmuj i przykryj szczelnie. Po zawrzeniu i podczas całego chmielenia odkryj, przynajmniej częściowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...