Skocz do zawartości
drozd

Rozterki młodego piwowara...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak zapewne większość początkujących piwowarów postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwko przy pomocy brew-kita. Mój wybór padł na English Bitter firmy Cooper's. Jako że ostatnio w pracy mam lekki przestój (sezon ogórkowy w pełni...), to dział "piaskownica" przeczytałem praktycznie "od deski do deski", mam jednak kilka wątpliwości, na które nie znalazłem tutaj odpowiedzi.

1. Do rozlewu przygotowałem 40 butelek zielonych głównie po Pilsner Urquell, miałem ich najwięcej a poza tym uznałem że jednolity kolor butelek będzie ładniej wyglądał. Ku mojemu rozczarowaniu dowiedziałem się od kolegi, który jest znacznie bardziej zaawansowany w temacie "piwnym" niż ja, że zielone butelki nie są najszczęśliwszym wyborem, dużo lepsze są brązowe. Czy Koledzy możecie to potwierdzić? Dodatkowo chciałem się dowiedzieć czy do konkretnego stylu piwa przypisany jest konkretny kolor butelek, czy to tylko wybór poszczególnych browarów?

2. Przeczytałem artykuł kolegi Makarona w tym temacie http://www.piwo.org/topic/1259-uwarzmy-sobie-bittera/

Dowiedziałem z niego wielu ciekawych rzeczy odnośnie warzenia tego stylu piwa, jednak na większość z nich korzystając z brew-kita nie mam oczywiście wpływu. Martwi mnie jednak sprawa temperatury w której odbywała sie fermentacja. Kolega Makaron napisał że optymalna wynosi 18°C w moim przypadku temperatura wahała się między 21 a 26-27°C. Czy będzie to miało znaczący wpływ na jakość uwarzonego trunku? Dodam że przy zlewaniu na cichą piwko miało ładny kolor, ładnie pachniało i ogólnie wszystko wydawało się ok (obym nie zapeszył....) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Jak zapewne większość początkujących piwowarów postanowiłem uwarzyć swoje pierwsze piwko przy pomocy brew-kita. Mój wybór padł na English Bitter firmy Cooper's. Jako że ostatnio w pracy mam lekki przestój (sezon ogórkowy w pełni...), to dział "piaskownica" przeczytałem praktycznie "od deski do deski", mam jednak kilka wątpliwości, na które nie znalazłem tutaj odpowiedzi.

1. Do rozlewu przygotowałem 40 butelek zielonych głównie po Pilsner Urquell, miałem ich najwięcej a poza tym uznałem że jednolity kolor butelek będzie ładniej wyglądał. Ku mojemu rozczarowaniu dowiedziałem się od kolegi, który jest znacznie bardziej zaawansowany w temacie "piwnym" niż ja, że zielone butelki nie są najszczęśliwszym wyborem, dużo lepsze są brązowe. Czy Koledzy możecie to potwierdzić? Dodatkowo chciałem się dowiedzieć czy do konkretnego stylu piwa przypisany jest konkretny kolor butelek, czy to tylko wybór poszczególnych browarów?

2. Przeczytałem artykuł kolegi Makarona w tym temacie http://www.piwo.org/...-sobie-bittera/

Dowiedziałem z niego wielu ciekawych rzeczy odnośnie warzenia tego stylu piwa, jednak na większość z nich korzystając z brew-kita nie mam oczywiście wpływu. Martwi mnie jednak sprawa temperatury w której odbywała sie fermentacja. Kolega Makaron napisał że optymalna wynosi 18°C w moim przypadku temperatura wahała się między 21 a 26-27°C. Czy będzie to miało znaczący wpływ na jakość uwarzonego trunku? Dodam że przy zlewaniu na cichą piwko miało ładny kolor, ładnie pachniało i ogólnie wszystko wydawało się ok (obym nie zapeszył....) :)

 

Ad1

Kolor brazowy butelek barzdiej chroni piwo przed zgubnym dzialaniem swiatla. Ale to ma znaczenie bardziej przy warzeniu piw z procesem zacierania czy wlasnym chmieleniem ekstraktow. (tutaj chodzi, ze swiatlo niszczy smak piwa powodujac tzw skunksa).

Jesli bedziesz trzymal butelki w ciemnym miejscu, ich kolor nie ma wiekszego znaczenia.

 

Ad2

Tak, neistety temperatura feremtnacji 26-27°C to naprawde bardzo duzo. Ale piwo mimo to powinno byc wypijalne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To twoje 1 dziecko więc pokochasz na pewno i będzie ci smakowało mimo tych 26* C przy fermentacji. Pozdrawiam i powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jesli bedziesz trzymal butelki w ciemnym miejscu, ich kolor nie ma wiekszego znaczenia.

Poprawka, nie ma żadnego znaczenia.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W trakcie fermentacji wykorzystaj patent z miską i t-shirtem. Wlewasz do miski trochę wody, na fermentor naciągasz nawilżony t-shirt i jego dół zanurzasz w wodzie. Ważne by t-shirt przylegał pojedynczą warstwą do fermentora. Zbije Ci temperaturę o dobre 3 stopnie, a to może być dużo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo Wam wszystkim za odpowiedzi. Patent z t-shirtem, nie przyszedłby mi do głowy i może się przydać. A ktoś może wie jaka jest optymalna temperatura warzenia stouta? W mieszkaniu mam teraz około 24-25 stopni, w piwnicy jakieś 20. Mam tez dostęp do chłodni przemysłowej ze stała temperaturą 5 stopni, ale to chyba za chłodno :D . Będzie to moje ostatnie piwo z brew-kita, potem biorę się za zacieranie, póki co intensywnie szukam gara :cool:

Butelki będą dojrzewać w piwnicy , więc chyba nic z piwkiem złego się nie stanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w piwnicy jakieś 20. Mam tez dostęp do chłodni przemysłowej ze stała temperaturą 5 stopni, ale to chyba za chłodno :D .

Piwnica dobra dla większości ale, w chłodni dobra temperatura na lagery, ale fermentacja będzie się dłużyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przygoda z puszkami już za mną. Po dokupieniu sprzętu oraz surowców przeszedłem na etap zacierania. Pierwsza warka bez żadnych przygód,uwarzyłem prostego pilsa zgodnie z sugestiami kolegi Weny, właśnie kończy fermentacje cichą. Natomiast kolejne piwo trochę mnie niepokoi. Zacierałem Alta, surowce to: 5kg słodu monachijskiego i 0.3kg caraaromy, chmiel marynka 25g, lubelski 15g, drożdże s-33. Zrobiłem dwie przerwy po 30min (temp 63 i 73 stopnie). Następnie podgrzałem do temp 78 stopni i filtracja. Powiem szczerze że bardzo zadziwiła mnie wydajność, gdyż wyszło jakieś 25-27l brzeczki 15blg. Albo mnie areometr oszukuje, albo jestem filtracyjnym geniuszem :P. Chmieliłem 45min marynką i 15min lubelskim. Chłodzenie jakieś 30min do temp ok 24-25 stopni. Drożdże rozsypałem bezpośrednio na schłodzoną brzeczkę, bez nawadniania. Ostatecznie wyszło 14Blg brzeczki.

Nad ranem zaczęła się intensywna fermentacja, która trwała jakieś 24h i gwałtownie się urwała (przestało bulgotać). Wiem że "bulkanie" nie jest żadnym wyznacznikiem fermentacji dlatego nie przejąłem się tym zbytnio. Po trzech dniach ciekaw jak przebiega fermentacja sprawdziłem Blg i wyszło że wciąż jest 7Blg. Nie to jednak było przyczyna moich wątpliwości, zaniepokojenie wzbudził smak tego młodego piwka. Z początku bardzo słodowy a potem taka dziwna gorycz. Smakuje tak jakby popić niechmieloną brzeczkę samym wywarem z chmielu. Wszystkie poprzednie piwa smakowały mniej lub bardziej jak piwo a to jest paskudne. Po 24h sprawdziłem Blg i wyszło bez zmian.Dodatkowo na powierzchni pływają takie rudawe strzępy chyba martwych drożdży. Czy mam się martwić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

25-27l brzeczki 15blg [...] Ostatecznie wyszło 14Blg brzeczki.

Hę? Po gotowaniu miałeś rzadszą brzeczkę niż przed?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po gotowaniu wyszło jakieś 16blg według przepisu miało być 13,5blg dlatego rozcieńczyłem ok 2l przegotowanej wody. Temat generalnie już nieaktualny, gdyż skonsultowałem to z kilkoma osobami i wyszło że z piwem wszystko jest ok. Po prostu moja niecierpliwość i brak doświadczenia robią swoje :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie to moje ostatnie piwo z brew-kita, potem biorę się za zacieranie, póki co intensywnie szukam gara :cool:

Jestem na podobnym etapie - zaczynam kompletowanie sprzętu do zacierania. Mam prośbę, jak znajdziesz jakiś fajny gar, to daj znać, gdzie go namierzyłeś... Ja na razie znalazłem kilka miejsc:

http://emaliowane.pl/pl/c/Garnki-Standard/21

http://koliber.sklep.pl/index.php/produkt,230

http://www.sklep.eskot.pl/Garnki-emaliowane/Rondel-wysoki-emaliowany-30-l-sr.-40/pid,15622,cid,786523,sideskot,ed11a8498be01e4b51ee234aa0aa0e3e,product.html

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gar 40l kupiłem na tej aukcji:

http://allegro.pl/0g6541-florina-garnek-emaliowany-gladki-wzor-40-l-i2683435096.html

Dostawa szybka, kilka dni, koszt kuriera tylko 14zł i bardzo atrakcyjna cena. Natomiast z drugiej strony, żadnej możliwości kontaktu, dzwoniłem do nich cały dzień bo chciałem zmienić miejsce doręczenia przesyłki i nikt nie odbierał. Poza tym gar ma deklarowaną pojemność 40l, jednak wychodzi około 35, a pojemność użytkowa to 30l (nie zadasz zacieru pod sam rant gara ;) ). Mnie tyle wystarczy, ale pisze jak jest. Ogólnie jednak jestem zadowolony.

Poszukaj tez na forum w dziale giełda, czasem ktoś modernizuje swoj browar i pozbywa się starych ale w pełni sprawnych sprzętów :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, cena atrakcyjna :) A czym grzejesz? Taboret, czy jakiś inny patent?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Normalnie na kuchence gazowej, ale zastanawiam się nad zakupem grzałki 4000W. Nie wiem w sumie co wychodzi taniej... Muszę sobie przy następnej warce (w środę) spisać stan licznika przed i po aby wyliczyć zużycie gazu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wyvern. Chciałem go kupić, ale sprzedający go nie wysyła, a po garnek prawie 300 km się gonić to bezsens...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaraza? Te bąbelki wyglądają podejrzanie. zapach tez jest taki jaki dochodzi z pustej butelki po piwie po kilku dniach w ciepłym....

piwo1.th.jpg

Edytowane przez drozd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety, to wygląda jak początkowy etap infekcji, co prawda jeszcze nie mocno rozwiniętej.

 

Nie martw się, nie panikuj, nie wylewaj (to zawsze zdążysz zrobić). Ile zostało do końca fermentacji? Butelkuj jak najszybciej po zakończeniu i zapomnij o tym piwie na 2-3 miesiące.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spoko, paniki nie ma, wylać zawsze można. Tego "tyfusa" odkryłem jak otwarłem pojemnik aby przelac z cichej do butelek. Tak więc piwo "siedzi" już w butelkach. Kosztowałem przy przelewaniu i było bardzo dobre, żadnych niepokojących posmaków nie wyczułem. Dzięki za szybką pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość franc

To też było moje pierwsze piwo !

Chociaż nie lubię orzkiego piwa ale te wyszło mi idealnie !

Przepyszne !

Zamiast cukru dodałem BA brew-kit PLUS.

I naprawdę wyszło znakomite !

Powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spoko, paniki nie ma, wylać zawsze można. Tego "tyfusa" odkryłem jak otwarłem pojemnik aby przelac z cichej do butelek. Tak więc piwo "siedzi" już w butelkach. Kosztowałem przy przelewaniu i było bardzo dobre, żadnych niepokojących posmaków nie wyczułem. Dzięki za szybką pomoc :)

 

No, to spokojnie. Mi po 3 miesiącach z takiej infekcji pozostał jedynie delikatny kwasik w zapachu piwa, ale za to w smaku zniknął (chociaż na początku było niepijalne). :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sobotę po raz pierwszy warzyłem piwo dolnej fermentacji, był to porter bałtycki według receptury Pierona http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%82tycki,_Adam_Wr%C3%B3bel_%28pieron%29

Różnica jedynie taka że zamiast słodu Carafa dodałem słód barwiący strzegom. Mam jednak kilka wątpliwości..

1. Drożdże dodałem tak jak w przepisie s-23, na 17l brzeczki jedna paczkę, czy taka ilość wystarczy? Na opakowaniu jest napisane żeby przy objetości brzeczki ok 20l zastosować dwie saszetki.

2. Piwo będzie fermentować w stałej temp 5 stopni (chłodnia przemysłowa). cz taka temp. nie jest zbyt niska? Oryginał fermentował w 8 stopniach. Czy niższa temp. wpływa na czas fermentacji? Jeżeli tak to o ile wydłużyć czas podany w recepturze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×