Skocz do zawartości

prośba o weryfikację


gagarin

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że zastanawiam się nad większym zamówieniem surowców do warzenia, staram się powymyślać jakieś receptury aby ogarnąć mniej więcej czego będę potrzebował na najbliższe warki.. Także przeglądając różne już sprawdzone receptury i magazyny sklepów zastanawiam się nad popełnieniem czegoś takiego:

 

Słody:

-pilzneński 2,7 kg

-abbey 2 kg

-jęczmienny Whisky Brewferm 0,3 kg

 

Chmiele:

-Marynka 20 g

-Fuggles 25 g

 

Drożdże:

-S-33

 

Zacieranie 30min w 67C i 30 w 72.. Chmielenie Marynką 60min, Fuggles 15min i 10g na zimno..

Wyjdzie coś z tego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam.. czy mogłbym jednak prosić o ocenę w/w składu czy nie ma tam jakis herezji i czy będzie to pijalne? Zastanawiam się czy proporcje poszczególnych składników i drożdże są ok oraz czy mieliście styczność ze słodem whisky.. nie wiem czego się po nim spodziewać..

z góry dziękuję..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź..

 

Duzo, Bym powiedzial, ze maksymalna ilosc slodow specjalnych w piwie nie powinna przekraczac 20%, zapewne mozna znalesc wyjatki, ale czasami nawet to 20% to za duzo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.