Jump to content
Sign in to follow this  
gagarin

prośba o weryfikację

Recommended Posts

Jako, że zastanawiam się nad większym zamówieniem surowców do warzenia, staram się powymyślać jakieś receptury aby ogarnąć mniej więcej czego będę potrzebował na najbliższe warki.. Także przeglądając różne już sprawdzone receptury i magazyny sklepów zastanawiam się nad popełnieniem czegoś takiego:

 

Słody:

-pilzneński 2,7 kg

-abbey 2 kg

-jęczmienny Whisky Brewferm 0,3 kg

 

Chmiele:

-Marynka 20 g

-Fuggles 25 g

 

Drożdże:

-S-33

 

Zacieranie 30min w 67C i 30 w 72.. Chmielenie Marynką 60min, Fuggles 15min i 10g na zimno..

Wyjdzie coś z tego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez urazy ale czy zamierzasz pytać o zdanie na temat każdej wymyślonej przez siebie warki? Może wrzuć je w jeden wątek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak.. miedzy innymi temu poświęcony jest ten dział.. jeśli masz z tym jakiś problem to po prostu nie czytaj takich tematów.. mam małe doświadczenie i szukam pomocy u bardziej doświadczonych.. nie wiem co w tym dziwnego..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.. czy mogłbym jednak prosić o ocenę w/w składu czy nie ma tam jakis herezji i czy będzie to pijalne? Zastanawiam się czy proporcje poszczególnych składników i drożdże są ok oraz czy mieliście styczność ze słodem whisky.. nie wiem czego się po nim spodziewać..

z góry dziękuję..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź..

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź..

 

Duzo, Bym powiedzial, ze maksymalna ilosc slodow specjalnych w piwie nie powinna przekraczac 20%, zapewne mozna znalesc wyjatki, ale czasami nawet to 20% to za duzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten słód to chyba jakiś wyjątek bo z opisów wynika, że "Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania".

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania

 

i właśnie przez tą informację pomyślałem, żęby użyć go tak dużo.. ale widzę, że odradzacie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.