Skocz do zawartości
gagarin

prośba o weryfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że zastanawiam się nad większym zamówieniem surowców do warzenia, staram się powymyślać jakieś receptury aby ogarnąć mniej więcej czego będę potrzebował na najbliższe warki.. Także przeglądając różne już sprawdzone receptury i magazyny sklepów zastanawiam się nad popełnieniem czegoś takiego:

 

Słody:

-pilzneński 2,7 kg

-abbey 2 kg

-jęczmienny Whisky Brewferm 0,3 kg

 

Chmiele:

-Marynka 20 g

-Fuggles 25 g

 

Drożdże:

-S-33

 

Zacieranie 30min w 67C i 30 w 72.. Chmielenie Marynką 60min, Fuggles 15min i 10g na zimno..

Wyjdzie coś z tego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez urazy ale czy zamierzasz pytać o zdanie na temat każdej wymyślonej przez siebie warki? Może wrzuć je w jeden wątek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak.. miedzy innymi temu poświęcony jest ten dział.. jeśli masz z tym jakiś problem to po prostu nie czytaj takich tematów.. mam małe doświadczenie i szukam pomocy u bardziej doświadczonych.. nie wiem co w tym dziwnego..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.. czy mogłbym jednak prosić o ocenę w/w składu czy nie ma tam jakis herezji i czy będzie to pijalne? Zastanawiam się czy proporcje poszczególnych składników i drożdże są ok oraz czy mieliście styczność ze słodem whisky.. nie wiem czego się po nim spodziewać..

z góry dziękuję..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Abbey to słód karmelizowany? Bo jak tak, to jest go za dużo. Zmniejsz ilość do 500g i zrób lżejsze piwko, albo mniejszą ilość piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Słód Abbey Malt 40 - 50 EBC Weyermann - Słód specjalny, odpowiednik "Biscuit Malt".. nie wiem czy to słód karmelizowany, ale dzieki za odpowiedź..

 

Duzo, Bym powiedzial, ze maksymalna ilosc slodow specjalnych w piwie nie powinna przekraczac 20%, zapewne mozna znalesc wyjatki, ale czasami nawet to 20% to za duzo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten słód to chyba jakiś wyjątek bo z opisów wynika, że "Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania".

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słód Abbey Malt może stanowić do 50% podczas zacierania

 

i właśnie przez tą informację pomyślałem, żęby użyć go tak dużo.. ale widzę, że odradzacie..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×