Jump to content
Sign in to follow this  
Romcio

Dolewanie wody do brzeczki?

Recommended Posts

Proszę o pomoc. Przed wczoraj zrobiłem swoją pierwszą warkę - Pilzenera 12BLG z zacieraniem. Jest już w piwnicy i zaczęła się burzliwa. Mój problem jest taki, że brzeczka miała 13blg przed fermentacją, a wyszło mi 15l brzeczki (bo po wysładzaniu miałem tylko 21l - teraz już wiem, żeby wysładzać do otrzymania ~25-26l). Teraz po dodaniu drożdzy fermentacja ruszyła i doczytałem na forum, że można dolewać wody np. źródlanej ze sklepu lub ochłodzonej gotowanej. Ale czy mogę teraz jeszcze do fermentatora dolewać? Po pierwsze czy w ogóle dolewać? Bo 12blg a 13 to nie taka duża różnica... Ale boję się żeby nie było zbyt gorzkie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy w związku z tym, że teraz mi wyszło 13blg to jak wysładzę do 25l to nie będzie za mało ekstraktywne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy w związku z tym, że teraz mi wyszło 13blg to jak wysładzę do 25l to nie będzie za mało ekstraktywne?

 

Tutaj w gre wchodzi twoja wydajnosc.Ale generalnie czym wiecej wysladzasz powinienes dostac lepsza wydajnosc. Ale na wydajnosc ma wplyw kilka rzeczy, nie tylko wysladzanie. Tym na poczatku nie przejmuj sie zbytnio. Po kilku czy kilkunastu warkach dojdziesz do wprawy i zaczniesz uzyskiwac planowane rezultaty.

Na pocztaku zwroc uwage na czystosc i sterylizacje. A pozniej na to jak uzywasz drozdzy, w jakich ilosciach itp. Dopiero na koncu bym przejmowal sie zacieraniem, wydajnoscia i chmieleniem (goryczka).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy w związku z tym, że teraz mi wyszło 13blg to jak wysładzę do 25l to nie będzie za mało ekstraktywne?

 

Może być, ale wydajność przyjdzie z czasem. Jeśli sam śrutujesz to możesz ześrutować drobniej. Możesz też obniżyć pH zacieru (kwas mlekowy, słód zakwaszający). Wydajność to też kwestia stosunku wody do słodu w procesie zacierania jak i sposobu wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy w związku z tym, że teraz mi wyszło 13blg to jak wysładzę do 25l to nie będzie za mało ekstraktywne?

 

Może być, ale wydajność przyjdzie z czasem. Jeśli sam śrutujesz to możesz ześrutować drobniej. Możesz też obniżyć pH zacieru (kwas mlekowy, słód zakwaszający). Wydajność to też kwestia stosunku wody do słodu w procesie zacierania jak i sposobu wysładzania.

A czy w związku z tym, że teraz mi wyszło 13blg to jak wysładzę do 25l to nie będzie za mało ekstraktywne?

 

Może być, ale wydajność przyjdzie z czasem. Jeśli sam śrutujesz to możesz ześrutować drobniej. Możesz też obniżyć pH zacieru (kwas mlekowy, słód zakwaszający). Wydajność to też kwestia stosunku wody do słodu w procesie zacierania jak i sposobu wysładzania.

 

 

Nie śrutowałem sam. Kupiłem zestaw z BA z ześrutowanym słodem. WYsładzałem kłdąc talerzyk na młócie i delikatnie wlewając wodę 75C. Tak sobie myślę, że gdybym dodał wtedy więcej wodo o te 4 litry, to gęstość brzeczki może aż tak bardzo by nie spadła, bo po pierwsze nie byłaby to sama woda (wypłukiwachie słodu), a po drugie trochę ekstraktu też odparowało podczas gotowania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekstrakt nie odparował, tylko woda, więc brzeczka się zagęściła ;)

Ekstrakt nie odparował, tylko woda, więc brzeczka się zagęściła ;)

 

ach niech to! tak myślałem:)

 

Ale trochę blg by się podniosło ze względu na wypłukiwanie młóta no nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale trochę blg by się podniosło ze względu na wypłukiwanie młóta no nie?

 

Nie tyle by podniosło, ile by mniej obniżyło niż czystą wodą. Im dłużej wysładzasz, tym wysłodziny mają niższy Blg. Wysłodź następnym razem do 25-26 l. i się przekonasz po chmieleniu jak Ci to wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale trochę blg by się podniosło ze względu na wypłukiwanie młóta no nie?

 

Nie tyle by podniosło, ile by mniej obniżyło niż czystą wodą. Im dłużej wysładzasz, tym wysłodziny mają niższy Blg. Wysłodź następnym razem do 25-26 l. i się przekonasz po chmieleniu jak Ci to wyszło.

Ale trochę blg by się podniosło ze względu na wypłukiwanie młóta no nie?

 

Nie tyle by podniosło, ile by mniej obniżyło niż czystą wodą. Im dłużej wysładzasz, tym wysłodziny mają niższy Blg. Wysłodź następnym razem do 25-26 l. i się przekonasz po chmieleniu jak Ci to wyszło.

 

No tak o to mi chodziło. Ok. następnym razem spróbuję. mierzyłem blg właśnie i ma teraz 8blg. Po ok 32h. W smaku jest chyba dobrze. Trochę jeszcze czuć goryczkę, ale ma się zmniejszyć. Pianka na 1cm i trochę drożdży u góry (temperatura w piwnicy 17C). kolor już bardzij przypominający piwo:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem przy wysładzaniu rób pomiary. Nie patrz na litry tylko na wskazania balingomierza. Jak dojdzie do 2 Blg przestań wysładzać. Z czasem dojdziesz do takiej wprawy, że po kolorze brzeczki będziesz widział czy zbliżasz się do końca wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...