elroy 490 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Sierpień 2012 Witajcie Postanowiłem zrobić eksperyment i posadziłem kilka pędów chmielu z istniejących roślin do doniczek. Po kilku dniach bardzo ładnie się przyjęły i zaczęły puszczać małe listki. Czy taka forma jest skuteczna i chmiel będzie ładnie owocować w przyszłości ? 1 elwiz dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateos 57 Zgłoś Napisano 21 Sierpień 2012 Pewnie ze skuteczna, robię sadzonki już trochę czasu i problemu z owocowanie nie miałem. Tą sama metodę stosuje IUNG Puławy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Swiaderny 74 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Sierpień 2012 (edytowane) A jak transport pocztowy takich sadzonek/szczepek może się sprawdzić? Jak patrzę na moje pierwsze szyszki Marynki, to coraz bardziej mi się mój chmielnik* podoba i chętnie przygarnął bym coś 'egzotycznego' zza Wielkiej Wody * - ciężko to 'chmielnikiem' nazwać, bo trzy roślinki tylko, ale radzą sobie na piasku VI klasy Edytowane 21 Sierpień 2012 przez Swiaderny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateos 57 Zgłoś Napisano 21 Sierpień 2012 (edytowane) Najważniejsze to dobrze zabezpieczyć korzeń przed wyschnięciem i nawet jak pęd zielony obeschnie podczas transportu to i tak później się opuści. elroy z jakiej odmiany zrobiłeś sadzonki?. Edytowane 21 Sierpień 2012 przez mateos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elroy 490 1 Browary Zgłoś Napisano 22 Sierpień 2012 elroy z jakiej odmiany zrobiłeś sadzonki?. A casacade od Scoobiego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateos 57 Zgłoś Napisano 22 Sierpień 2012 Będziesz na wiosnę dzielił się sztobrami i czy ewentualnie załapię się na parę sztuk? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elroy 490 1 Browary Zgłoś Napisano 22 Sierpień 2012 Właśnie dlatego chcę przejść na sadzonki, bo będzie to wydajniejsze niż sztobry:) Oczywiście do podziału, daj znać na wiosnę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateos 57 Zgłoś Napisano 22 Sierpień 2012 (edytowane) Super, przypomnę się . Zobacz(przewiń do 1:20s) jak robi sadzonki IUNG Puławy. [media] [/media] Edytowane 22 Sierpień 2012 przez mateos 1 elroy dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makaron 258 1 Browary Zgłoś Napisano 22 Sierpień 2012 Właśnie dlatego chcę przejść na sadzonki, bo będzie to wydajniejsze niż sztobry:) Oczywiście do podziału, daj znać na wiosnę A masz jakies zdjecia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elroy 490 1 Browary Zgłoś Napisano 22 Sierpień 2012 A nie robiłem, ale wygląda i rośnie całkiem normalnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArtKon 0 Zgłoś Napisano 6 Wrzesień 2012 Podłącze się do tematu tylko pytanie bardziej szczegółowe niż elroj: Chciałbym zrobić rozsad chmielu- czy jak teraz posadzę pędy w doniczkach i na wiosnę przesadzę do ogrodu to czy już w przyszłym roku będę miał szyszki czy dopiero w kolejnym roku (z korzenia)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregroc 14 1 Browary Zgłoś Napisano 19 Wrzesień 2012 Z tego, co się orientuję, to szyszki mogą być już w pierwszym roku, chociaż zapewne będą mniejsze i w mniejszej ilości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmlody 0 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2012 Trzeba zapytac pana od chmielu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateos 57 Zgłoś Napisano 20 Wrzesień 2012 Podłącze się do tematu tylko pytanie bardziej szczegółowe niż elroj: Chciałbym zrobić rozsad chmielu- czy jak teraz posadzę pędy w doniczkach i na wiosnę przesadzę do ogrodu to czy już w przyszłym roku będę miał szyszki czy dopiero w kolejnym roku (z korzenia)? Ukorzenione sadzonki, umożliwiają wcześniejsze wejście plantacji chmielu w pełnię owocowania. Plon szyszek z takich plantacji w I roku jest wyższy o około 40% w porównaniu z plantacjami obsadzonymi sadzonkami nie ukorzenionymi. Na plantacji należy je wysadzać jesienią w ostatniej dekadzie października. W tym przypadku głębokość dołków jest większa, aby górny koniec sadzonki znajdował się na takiej samej głębokości jak sadzonek sztobrowych. Podczas sadzenia postępujemy tak samo jak w przypadku sadzonek nie ukorzenionych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
minder 1 Zgłoś Napisano 10 Listopad 2012 Po ostatniej akcji sprzedaży sadzonek chmielu nabyłem 4 sztuki (2 Lubleski, 2 Marynka), przyjęły się 2 (po jednej z każdego) i już w tym roku zbiory są bardzo zadowalające - po 140g z każdego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirogster 28 Zgłoś Napisano 20 Listopad 2012 Troche odswieze temat. Od razu zaznaczam, ze nie jestem zadnym przedstawiecielem handlowym ponizszego sklepu Przed chwila dostalem od nich newsletter, wiec przekazuje, moze komus sie przyda http://www.willingham-nurseries.co.uk/hop3.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszcz007 242 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Listopad 2012 fajnie, może faktycznie coś od nich zamówię. Zastanawiam się tylko w jakim stanie dotrze paczka z UK i czy roślinki przeżyją. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirogster 28 Zgłoś Napisano 21 Listopad 2012 Z tego co widze, sprzedaja klacza (ryzomy). Jezeli dobrze zapakuja (raczej tak), a przesylka dotrze w przec. tygodnia. Nic nie powinno sie stac. Pamietaj, ze 'Chmiel ma teraz relax' - i temperatury sprzyjaja dluzszemu transportowi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszcz007 242 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Listopad 2012 Tak, wiem, że jest dobry moment na zamówienie sztobrów. Poczekam tylko, aż będzie dostępny Saaz i Willamette. Byle przed wiosną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateos 57 Zgłoś Napisano 21 Listopad 2012 U sąsiadów po zachodniej granicy też możesz kupić. http://www.eickelmann.de/Hopfen-Shop/Aroma-Hopfen/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszcz007 242 1 Browary Zgłoś Napisano 21 Listopad 2012 O fajnie, ale mają tylko Cascade z tego co bym chciał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zgoda 404 1 Browary Zgłoś Napisano 30 Listopad 2012 Czy ktoś może próbował kupować niewielkie ilości (8, 10) sadzonek z IUNG? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateos 57 Zgłoś Napisano 30 Listopad 2012 Próbowałem, wysłałem zapytanie e-mailem, ale nie dostałem żadnej odpowiedzi. Jakoś wielkiego ciśnienia nie miałem, więc odpuściłem sobie temat zakupu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pszemas 34 1 Browary Zgłoś Napisano 30 Listopad 2012 U sąsiadów po zachodniej granicy też możesz kupić. http://www.eickelman...p/Aroma-Hopfen/ A co zrobić z takim sadzonkami jak bym sobie teraz w Niemcowni zamówił? Jak je przechować do wiosny? w doniczkę czy jeszcze do ziemi jeżeli będzie niezamarznięta i zasypać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AgaL 43 1 Browary Zgłoś Napisano 30 Listopad 2012 Ja bym zakopała do ziemi, mocno ubiła i bardzo dobrze okryła ziemią, dużym kopcem, może jakąś jedliną dodatkowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach