Jump to content
Sign in to follow this  
Cidrax

Starter do IPA

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Planuję jutro o ok. 10 rano uwarzyć 20l IPA 14 Blg. Można przygotować starter już dziś? Mam na myśli z części słodu. Jak tak, to jak proponujecie to zrobić? Drożdze to "Safale US-5" 11.5g.

Edited by Cidrax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich.

Można przygotować starter już dziś? Mam na myśli z części słodu.

Część słodu? Chcesz zrobić mini zacieranie z części słodu przeznaczonego na IPA?

W wiki masz o przygotowaniu startera --> http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych

Wydaje mi się, że na taką ilość piwa o 14°Blg jedna saszetka tych drożdży da radę, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni ode mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta IPA to z BA? To moje w sumie drugie, a pierwsze zacierane piwo. Drożdże rehydratyzowałem poprostu w wodzie i dodałem do schłodzonej brzeczki, wszystko było dobrze, a piwko chyba jedno z najlepszych jakie uwarzyłem :) Na twoim miejscu bym nie kombinował z robieniem startera z suchych.

Edited by Lukaszpe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...