Skocz do zawartości
Cidrax

Starter do IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Planuję jutro o ok. 10 rano uwarzyć 20l IPA 14 Blg. Można przygotować starter już dziś? Mam na myśli z części słodu. Jak tak, to jak proponujecie to zrobić? Drożdze to "Safale US-5" 11.5g.

Edytowane przez Cidrax

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Można przygotować starter już dziś? Mam na myśli z części słodu.

Część słodu? Chcesz zrobić mini zacieranie z części słodu przeznaczonego na IPA?

W wiki masz o przygotowaniu startera --> http://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCdzowych

Wydaje mi się, że na taką ilość piwa o 14°Blg jedna saszetka tych drożdży da radę, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni ode mnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta IPA to z BA? To moje w sumie drugie, a pierwsze zacierane piwo. Drożdże rehydratyzowałem poprostu w wodzie i dodałem do schłodzonej brzeczki, wszystko było dobrze, a piwko chyba jedno z najlepszych jakie uwarzyłem :) Na twoim miejscu bym nie kombinował z robieniem startera z suchych.

Edytowane przez Lukaszpe

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×