Jump to content
Sign in to follow this  
gagarin

eksperyment

Recommended Posts

witam,

po uwarzeniu 10 warek postanowilem wymyslec coś swojego.. mam zamiar uwarzyć coś takiego orzeźwiającego jak piją na południu Europy tylko z użyciem drożdży górnej fermentacji.. i tu prośba o ocenę receptury na 20l piwa..

 

- słód pilzeński 2.5 kg (60%)

- słód pszeniczny 0.7 kg (17%)

- płatki ryżowe 1 kg (24%)

 

chmiele:

- Marynka 20 g

- Chinook 20 g

 

drożdże: S-05

 

najpierw planuję kleikowanie ryżu a następnie jednotemperaturowe zacieranie w temp. ~63C.. Chmielenie Marynką przez 1h a Chinookiem na zimno podczas fermentacji cichej..

 

Czy takie coś ma jakąś szansę powodzenia? z góry dziękuję za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście. Każdy eksperyment wart jest spróbowania. Wyjdzie Ci bardzo jasne piwo. Pamiętaj, że płatki kleikować należy w sporej ilości wody. Aż się prosi o dodatek skórki pomarańczy i cytryny.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat. Zacieraj jak pisze Fidel: 66°C, nawet może 65-66°C. Chinook jest chmielem goryczkowym i nie nadaje się za bardzo na aromat, zwłaszcza do tak lekkiego piwa. Dostaniesz szorstkie ziołowe smaki. Użyj typowe "lagerowe" chmiele jak Hallertau, Lubelski albo Liberty. Stylowo to będzie Cream Ale.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat.

 

Poprzez użycie chinooka chciałem uzyskać nuty grejpfrutowe takie jak można wyczuć w Imperium Atakuje Pinty czy w Black Hope AleBrowaru.. Jest jakiś inny sposób na osiągniecie tego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast Chinook spróbuj Cascade albo może kombinację Cascade na 10-5 min i małej ilości Citry na zimno? Chinook nie są takie czyste w smaku, mają mniej cytrusa a więcej sosny + ziół.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopuje ;)

Jak sie zabrać za te płatki ryżowe błyskawiczne ?

Wsypać razem z słodem podstawowym czy może je najpierw jakoś przygotować na zacieranie ?

W planach mam Ryżowe IPA - tylko te płatki mnie przerażają..

zasyp planuje taki : 4,0 Pilsa oraz 1,8 Płatków ryżowych.

Pomóżcie z tymi płatkami ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeżeli mają napisane "błyskawiczne" to wsyp razem ze słodami, spokojnie się scukrzą. Jeżeli nie, to musisz je kleikować. Płatki ryżowe w dużej ilości mogą utrudniać filtrację, ale nie tak bardzo jak żytnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...