Skocz do zawartości
gagarin

eksperyment

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

po uwarzeniu 10 warek postanowilem wymyslec coś swojego.. mam zamiar uwarzyć coś takiego orzeźwiającego jak piją na południu Europy tylko z użyciem drożdży górnej fermentacji.. i tu prośba o ocenę receptury na 20l piwa..

 

- słód pilzeński 2.5 kg (60%)

- słód pszeniczny 0.7 kg (17%)

- płatki ryżowe 1 kg (24%)

 

chmiele:

- Marynka 20 g

- Chinook 20 g

 

drożdże: S-05

 

najpierw planuję kleikowanie ryżu a następnie jednotemperaturowe zacieranie w temp. ~63C.. Chmielenie Marynką przez 1h a Chinookiem na zimno podczas fermentacji cichej..

 

Czy takie coś ma jakąś szansę powodzenia? z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście. Każdy eksperyment wart jest spróbowania. Wyjdzie Ci bardzo jasne piwo. Pamiętaj, że płatki kleikować należy w sporej ilości wody. Aż się prosi o dodatek skórki pomarańczy i cytryny.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup płatki ryżowe błyskawiczne i daruj sobie robotę z kleikowaniem.

Powinno wyjść coś bardzo orzeźwiającego (dość wytrawne oraz dodatek Chinook).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat. Zacieraj jak pisze Fidel: 66°C, nawet może 65-66°C. Chinook jest chmielem goryczkowym i nie nadaje się za bardzo na aromat, zwłaszcza do tak lekkiego piwa. Dostaniesz szorstkie ziołowe smaki. Użyj typowe "lagerowe" chmiele jak Hallertau, Lubelski albo Liberty. Stylowo to będzie Cream Ale.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest w porządku z wyjątkiem temp. zacierania i chmieli Chinook na aromat.

 

Poprzez użycie chinooka chciałem uzyskać nuty grejpfrutowe takie jak można wyczuć w Imperium Atakuje Pinty czy w Black Hope AleBrowaru.. Jest jakiś inny sposób na osiągniecie tego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamiast Chinook spróbuj Cascade albo może kombinację Cascade na 10-5 min i małej ilości Citry na zimno? Chinook nie są takie czyste w smaku, mają mniej cytrusa a więcej sosny + ziół.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopuje ;)

Jak sie zabrać za te płatki ryżowe błyskawiczne ?

Wsypać razem z słodem podstawowym czy może je najpierw jakoś przygotować na zacieranie ?

W planach mam Ryżowe IPA - tylko te płatki mnie przerażają..

zasyp planuje taki : 4,0 Pilsa oraz 1,8 Płatków ryżowych.

Pomóżcie z tymi płatkami ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeżeli mają napisane "błyskawiczne" to wsyp razem ze słodami, spokojnie się scukrzą. Jeżeli nie, to musisz je kleikować. Płatki ryżowe w dużej ilości mogą utrudniać filtrację, ale nie tak bardzo jak żytnie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Martwi mnie filtracja tego składnika... słód ześrutowałem dosyć grubo aby było sporo łuski - może pomoże ;)

Dzięki kolego Lesszcz ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×