Jump to content
Mero

Fałszywe dno

Recommended Posts

Witam,

 

Przeszukałem forum pod kątem tematów dotyczących fałszywego dna, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na kilka pytań (może źle szukałem), byłbym wdzięczny za spostrzeżenia osób, które korzystają z takiego rozwiązania:

 

1) Jaki powinien być dystans między dnem kadzi a fałszywym dnem i w związku z tym na jakiej wysokości od dna nawiercić otwór pod nypel?

 

2) Wybrać zawór 3/4 czy 1/2?

 

3) We wszystkich rozwiązaniach widziałem, że rurka odprowadzająca brzeczkę spod FD znajduje się na środku kega. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że keg ma wklęsłe dno. Czy w przypadku garnka z płaskim dnem ta rurka (a właściwie samo kolanko) mogłaby znajdować się tuż przy ściance garnka?

 

4) Wyczytałem, że w razie grzania kadzi od dołu konieczne jest zawracanie zacieru, aby nie przegrzewał się pod FD. Czy ktoś zawraca zacier przy użyciu pompy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Jaki powinien być dystans między dnem kadzi a fałszywym dnem i w związku z tym na jakiej wysokości od dna nawiercić otwór pod nypel?

 

Jak najmniejszy, czyli taki jak masz nypel. Jak mam nypel 3/4 cala a odległość od dna jakieś 2,5 cm.

 

2) Wybrać zawór 3/4 czy 1/2?

 

Przez 1/2 może Ci nic nie polecieć. Bierz 3/4.

 

3) We wszystkich rozwiązaniach widziałem, że rurka odprowadzająca brzeczkę spod FD znajduje się na środku kega. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że keg ma wklęsłe dno. Czy w przypadku garnka z płaskim dnem ta rurka (a właściwie samo kolanko) mogłaby znajdować się tuż przy ściance garnka?

 

Jak masz taboret rurka z dna może być problematyczna. Ale poza tym ja nie widzę żadnej różnicy czy była by z boku przy dnie czy ze środka dna.

 

4) Wyczytałem, że w razie grzania kadzi od dołu konieczne jest zawracanie zacieru, aby nie przegrzewał się pod FD. Czy ktoś zawraca zacier przy użyciu pompy?

 

Jest to konieczne gdyż z fd robi się membrana i brzeczka może Ci się przypalać, a na pewno będzie miała większą temp. niż zacier. Ja mam osobny gar do wysładzania i filtracji a osobny do zacierania, żeby nie bawić się w zwracanie zacieru. Jak masz pompę będzie Ci szło szybciej z tym zwracaniem. Ale zauważ też to że śruta może Ci przytkać sito i nic Ci nie poleci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3) We wszystkich rozwiązaniach widziałem, że rurka odprowadzająca brzeczkę spod FD znajduje się na środku kega. Rozumiem, że jest to spowodowane tym, że keg ma wklęsłe dno. Czy w przypadku garnka z płaskim dnem ta rurka (a właściwie samo kolanko) mogłaby znajdować się tuż przy ściance garnka?

 

Mogłaby, ale odprowadzanie brzeczki ze środka zwiększa wydajność wysładzania. Nie pamiętam dokładnej liczby ale różnica wydajności pomiędzy odpływem na ściance i ze środka była powtarzalna i wynosiła dobrych pare procent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mnie zastanawia dlaczego fałszywe dno działa jesli jest metalowe z podłużnymi otworami i wszyscy zachwalają a plastikowe wiadra z ponawiercanymi dziurami już nie? czy chodzi tylko o kształt otworów ?

Edited by toldo

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciśnienia czy ciężaru?

 

pod sitem masz mniejsze ciśnienie niż nad sitem, co powoduje powstawanie siły. Na młóto w roztworze działa przecież siłą wyporu więc ono samo w sobie nie powoduje takiego nacisku na dno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiktorze, nie odkształca się bardziej niż całe dno w fermentorze. Szczeliny zbytnio się nie powiększają. To tak z wstępnych testów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po moim teście z fałszywym dnem z plastikowego wiadra wzrosła mi wydajność, jednak długo musiałem zawracać - chyba z 6 litrów - zanim filtrat był w miarę klarowny - niestety szczeliny wykonywałem kątówką z tarczą 1mm - mniejszych się nie da. Możliwe że to jest problem. Z drugiej strony w zasypie było około 2kg pszenicznego. W przyszłym tygodniu będę robił Bittera, to zobaczę jak wyjdzie tym razem.

 

Edit: dodam, że pod fałszywym dnem znajdował się filtrator z oplotu luźno leżący na dnie fermentora z kranikiem.

Edited by shayboos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem, to oplot w tym wypadku nic nie daje, bo działa on jedynie w połączeniu z młótem (młóto to warstwa filtracyjna, a wężyk to kanalik, którym ma wypływać przefiltrowana brzeczka).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem, to oplot w tym wypadku nic nie daje, bo działa on jedynie w połączeniu z młótem (młóto to warstwa filtracyjna, a wężyk to kanalik, którym ma wypływać przefiltrowana brzeczka).

 

W moim wypadku trochę jednak dał - 1mm otwory w plastiku, które pod naciskiem jednak troszeczkę się wyginają i rozszerzają na początku puściły trochę młóta i filtrator zatrzymał trochę tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...