Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Chyba zatrzymana fermentacja

Recommended Posts

Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg. Zamieszać fermentatorem? Fermentacja w 21-22°C. Jeśli zamieszać, to jak mocno? Tak jak przy napowietrzaniu? Czy wystarczy zakręcić lekko fermentatorem?

A może przelać już na cichą i już może na cichej reszta dofermentuje? Miałem jutro przelewać na cichą i teraz nie wiem co mam robić. W razie czego to też mam saszetkę suchych drożdży S-04.

 

Słody:

3,75 kg - Pale Ale Strzegom (6,0 EBC)

500 g - Płatki jęczmięnne błyskawiczne

250 g - Słód Brown (180,0 EBC)

100 g - Carahell (25,0 EBC)

150 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC)

 

Dodatki:

5 g - gips

 

Drożdże:

Gęstwa SafAle S-04

 

Zacieranie:

68oC przez 60 min

po negatywnej próbie jodowej

76o przez 10 min i filtracja

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszaj lekko a jutro przelewaj na cichą - trochę jeszcze zejdzie. Z mojego doświadczenia wynika, że te drożdże już tak mają - zawieszą się a potem dofermentowują w butelce.

 

Pozdr,

 

Nie napisałeś ile trwała burzliwa ale zakładam, że co najmniej 4 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne :)

Już raz stosowałem te drożdże i w trzy dni zeszły mi z 11°Blg do 3,5°Blg, fakt że fermentowały w temperaturze kilka stopni wyższej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może jest nieodpowiednia faza księżyca :D

Zajrzałem dzisiaj do fermentora (trzeci dzień fermentacji), a tam zero piany i jakiś dziwny, lekko kwaśny zapach. Blg 7, w smaku ok - żadnych kwaśnych czy aptecznych smaków. Doszedłem do wniosku, że drożdże poszły spać. Zamieszałem fermentorem i poczekam, szkoda że nie mam już gęstwy żeby dodać do brzeczki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pobierz trochę brzeczki dodaj drożdży piekarskich i zostaw w cieple. Będziesz mniej więcej wiedział ile ma zejść.

 

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj rano mieszałem fermentatorem a do dzisiaj nic więcej nie zeszło. Przelewać na cichą? Może faktycznie trzeba test fermentacji zrobić i poczekać jeszcze ze dwa dni na wyniki testu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób test, będziesz miał pewność.

Dwa dni burzliwej nie zrobi różnicy, a przynajmniej wizja ewentualnych granatów będzie mniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg.

To nie jest problem. Te drożdże zbyt głęboko nie odfermentują. Za to ładnie osiadają na dnie i dają piwo klarowne. Do 4 Blg mogą Ci zejść jeszcze na cichej, ale nie liczył bym na wiele.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie:

68oC przez 60 min

 

W/g mnie nie liczył bym na głębokie odfermentowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie:

68oC przez 60 min

 

W/g mnie nie liczył bym na głębokie odfermentowanie.

 

Jeśli nie zrobi FFT to nie będzie wiedział, tylko pamiętaj że na drożdżach piekarniczych jest margines błędu ze względu oczywiście na inne drożdże. Wynosi on +/- 0,5-1 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rano zrobiłem test na drożdżach piekarniczych, jutro wieczorem sprawdzę wynik i przelewam na cichą. W razie test sporo zejdzie, a piwo po cichej nadal nie odfermentuje jak test, zabutelkuję bez dodatku cukru lub z minimalnym dodatkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...