Jump to content
Sign in to follow this  
q2ty

Odfermentowanie Stouta

Recommended Posts

Witam. Robię Stouta z BA zestaw z zacieraniem i mam pytanie co do odfermentowania. Niepokoi mnie trochę że fermentacja już znacznie zwolniła (trwa 1,5tygodnia) a Blg mi wychodzi 4,5-5. Możliwe żeby już miało nie zejść niżej? Swoją drogą jak się okazało, cukromierz trochę się "rozregulował" i na czystej wodzie wskazuje mi -1 :) To by zresztą jeszcze pogorszyło sprawę, bo skoro zaniża o 1 to wartość w brzeczce wynosiłby 5,5-6 :o Podczas fermentacji nie zagladałem do balonu, nie widzę też żadnych objawów problemów, temp wynosiła ok 18-20. Co można z tym fantem zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Robię Stouta z BA zestaw z zacieraniem i mam pytanie co do odfermentowania. Niepokoi mnie trochę że fermentacja już znacznie zwolniła (trwa 1,5tygodnia) a Blg mi wychodzi 4,5-5.

Skoro jeszcze bąbluje, to potrzymaj nastepne 1.5 tygodnia i zobaczymy co wyjdzie. A jaki to stout? Jeżeli Milk Stout to już zszedł za nisko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie drozdze i w jaki sposob uzyles? Bo jesli sypnales drozdze z zestawu na powierzchnie to mozesz sie spodziewac, ze czesc nie przezyla i bylo relatywnie malo drozdzy na starcie. Albo czy napowietrzales brzeczke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To był zwykły Stout, o ile taki rodzaj mozna wyróżnić :) Nie milk i nie owsiany :) Początkowo wyszło mi 12 °Blg. Drożdże Safale S-04 poddałem rehydratacji, ze szklanki prawie kipiało po 20 min więc ten problem bym wykluczył. Napowietrzanie było, chyba że lanie z wężyka z wysokości za takowe się nie uznaje :) Liczyłem że tak jak w przypadku innych piw zejdzie mniej więcej tydzień na burzliwą i tydzień na cichą fermentację, bo czas mam ograniczony... W niedzielę pora wracać na studia i nie będzie kto miał zakapslować piwka :). Chyba że jak w sąsiednim wątku poleży z miesiać czy półtora na cichej. Ale czy to nie zwiększa prawdopodobieństwa zakażenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje stouty też płytko odefermentowywały. Chyba nigdy mi poniżej 5°Blg , a na pewno 4°Blg nie zeszły. Nic się nie bój. Tylko nie przegnij (na wszelki wypadek) z surowcem do refermentacji - 80-100g glukozy na 20l będzie akurat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze wiedzieć że wszystko w normie :) Swoja drogą skoro mowa o refermentacji... 80-100g glukozy to standardowa ilość na 20l, ale chciałem tu użyć sproszkowanego ekstraktu słodowego z BA. Jest go co prawda 200g ale ta ilośc wg BA ma ponoć być odpowiednia dla 20 litrów warki. Czy na pewno wrzucić całość, czy może te 4-5 °Blg w balonie mogą łącznie stanowić zbyt dużą ilość? Swoją drogą czy ktoś zna skład tego ekstraktu? Jeśli jest zapakowany próżniowo i nie może się sam mieszać w opakowaniu to wygląda jak wymieszany pół na pół słód z glukozą :) I skoro to ekstrakt ze słodu więc jak rozumiem cukry proste, to czemu trzeba ich 2x więcej niż glukozy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glukoza jest fermentowalna w 100%, ekstrakt w ok 55%-60% dlatego daje się go odpowiednio więcej. Gdzieś była tabelka z przeliczeniami glukoza/cukier/ekstrakt ale nie mogę jej teraz namierzyć.

Ale tak jak napisał Kopyr, ze względu na dość wysoki blg lepiej uważać żeby nie przegiąć z ilością surowca do refermentacji. No i dwa, że stout nie powinien być mocno nagazowany. :)

Kalkulator dla dry stout podpowiada żeby dać od 100 do 150g suchego ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za pomoc. W takim razie pod koniec tygodnia kapslowanie. Szczęśliwego Nowego Roku i samych udanych warek :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.