Skocz do zawartości
Gawon

warzenie bez wysładzania

Rekomendowane odpowiedzi

witam,mam takie pytanie,mam X kg słodu i zamiast np. w 15 litrach wody zacierać i wysładzać następnymi 15 można zacierać od razu w np.w 32 (licząc że 2 nie odzyskam)? bez wysładzania?dużo mniej wydajne będzie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;-)

Przyjmując że z 4 kg slodu otrzymujemy 20l brzeczki do fermentacji, to do chmielenia powinno nam isć ok 22-24 l brzeczki. Musisz do tego dodać ilosć wody którą zatrzymuje młóto ok 1,1/kg czyli 4,4 l. Prócz tego śruta ma pewną objętość ok 0,6 l/kg czyli 2,4 l. Sumując musisz mieć gar w ktorym będziesz mógł mieszać ok 30 l zacieru.

 

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Opierając się na wyliczeniach poprzednika - wyrzucasz ~7l odpadów. Z wysładzaniem będą miały one 2-4Blg a bez wysładzania 12-14. Tracisz więc około 0,7kg ekstraktu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak się robi warząc metodą BIAB. Scooby ładnie to opisał. Moje doświadczenie tutaj http://www.piwo.org/topic/7106-pierwsze-zacieranie-bitter-biab/

Metoda łatwa prosta i przyjemna - faktycznie nie jest bardzo wydajna, ale ja jako kompletny początkujący poradziłem sobie. Do przepisów warzonych metodą BIAB można dosypać z 0,5kg więcej słodu by zrekompensować niską wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że można nie wysładzać. Pytanie tylko, dlaczego tracić kilka litrów piwa. Wysładzanie to żaden problem. Mam kocioł, którego konstrukcja nie przewiduje wysładzania, na początku tak robiłem. Jednak wyrzucanie młóta, w którym siedzi jeszcze tyle dobra to marnotrawstwo zwykłe. Zacząłem od tworzenia podpiwków z tego, co zostawało, 8 Blg ok 10 litrów to całkiem niezły podpiwek. Do tego możliwość eksperymentowania bez straty w razie porażki. Jednak coraz częściej wysładzam i dzięki temu wydajność wyraźnie mi wzrosła. Naprawdę warto wysładzać.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×