Jump to content

Miarka do cukru


jacorregis
 Share

Recommended Posts

Te miarki do cukru są bezsensu. Jak chcesz dodać sensownie środek do refermentacji to odmierz odpowiednią ilość cukru/glukozy/ekstraktu i wsyp to do fermentora przed rozlaniem do butelek, dobrze mieszając oczywiście. Nie musisz się wtedy babrać z wsypywaniem do każdej butelki, a i wszędzie będziesz miał równo zaaplikowane.

Link to comment
Share on other sites

nie wiem jak te miarki z BA, ale moją ekstrakt strasznie oblepia i dałem sobie z ekstraktem spokój. najlepsza metoda w przypadku korzystania z w/w to ta wskazana przez mjd.

Link to comment
Share on other sites

Wracając do odmierzania, można tego użyć ale trzeba chyba zmodyfikować proporcje odpowiednio. Ja mam takie z Browamatora i użyłem ich hmm... raz? Teraz służą mi do odmierzania pirosiarczanu przy dezynfekcji, ale to już inna bajka

Link to comment
Share on other sites

Ja miarki jeszcze nigdy nie używałam.

Zawsze odmierzoną ilość ekstraktu/glukozy/cukru rozpuszczam w niewielkiej ilości wody, gotuję, studzę i wlewam do fermentora z kranikiem, następnie przelewam tam brzeczkę. Dzięki temu surowiec do refermentacji jest równo rozprowadzony i sterylny.

Link to comment
Share on other sites

Można wlać do tego samego - zrobić dokładnie tak jak napisała Dori z tym że wlewasz to co tam zagotujesz do fermentora z piwem i dobrze mieszasz - efekt taki sam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.