Skocz do zawartości
Jacenty

Czulent.

Rekomendowane odpowiedzi

Wpadł mi w oko przepis na żydowski czulent. Jako, że lubię fasolę spodobał mi się. Zastanawiają mnie tylko jajka w całości ułożone na wierzchu. Wie ktoś po co one, czy potem się je zjada, czy do czegoś innego służą?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wpadł mi w oko przepis na żydowski czulent. Jako, że lubię fasolę spodobał mi się. Zastanawiają mnie tylko jajka w całości ułożone na wierzchu. Wie ktoś po co one, czy potem się je zjada, czy do czegoś innego służą?

A do czego miałyby służyć ;) Do zjedzenia oczywiście. Przepis Makłowicza:

http://kulinaria79.blox.pl/2009/11/Pipek-i-czulent.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby się jajka zmarnowały??

Przepis zapowiada się smakowicie. Może raz zaszaleję w wolnej chwili?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby się jajka zmarnowały??

Przepis zapowiada się smakowicie. Może raz zaszaleję w wolnej chwili?

Przydałby się do tego odpowidni piec, który całą noc jest ciepły. Czulent wstawiało się w piątek i rano w sobotę był gotowy, można było cały dzień jeść gotowe danie i jednocześnie nic nie robić w sabat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A do czego miałyby służyć ;) Do zjedzenia oczywiście. Przepis Makłowicza:

http://kulinaria79.b...-i-czulent.html

Myślałem, że może przez lewe ramię się je rzuca potem :smilies: Piec chlebowy byłby najlepszy, ale wędzarnia też może być. Moja ciągle w fazie projektu jest, koniecznie muszę coś w stylu szabaśnika w niej zbudować.

Przepis Makłowicza jest podobny, ten który ja mam bardziej mi się podoba jednak- 0,5 kg kaszy pęczak, 1 kg mięsa wołowego, 1 główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 1 kg fasoli białej, jaja w zależności od potrzeb, sól, pieprz, czerwona mielona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×