Skocz do zawartości
LJajecznica

sangria, przyprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z forumowiczów wie, jakie przyprawy dodać do domowego wina sangria?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sangrią częstował mnie kiedyś znajomy Hiszpan. Twierdził, że ten napój składa się tylko z wina i świeżego soku pomarańczowego (o ile dobrze pamiętam w proporcji pół/pół). Pewnie są różne wersje tego drinka i różnie przepisy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Meksykańska Sangaria (albo raczej jej amerykańska wersja), to butelka czerwonego wina, jedna szklanka (1 cup) tequili, pół szklanki cukru, sok pomaranczowy, sok papajowy + inne soki (ok. 1 szklanka). Serwuje się to z pokrojonymi plasterkami pomarańczy, grejpfrutów, papaya, limes, itp.

Czasami zamiast tequili dodaje się brandy albo koniak.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi jest znany poniższy przepis przywieziony z Hiszpanii:

 

Owoce - generalnie mogą być jakiekolwiek byle nie powodowały zmętnienia, można eksperymentować, ale najczęściej daje się:

pomarańcze, jabłka, mandarynki, winogrona, kiwi. Ilość wedle uznania.

Owoce zalewa się wermutem ok. 250 ml. Można dosłodzić. Następnie odstawia się to do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach do całości dolewa się butelkę czerwonego wytrawnego wina. Na koniec całość pasuje wymieszać.

Proporcją między wermutem i winem wytrawnym można „regulować” moc.

Do obiadu bardziej wytrawne, wieczorem bardziej wermutowe itp.

 

Z tego, co słyszałem to jest to bardzo popularny przepis i Hiszpanie taką, sangrię piją do wszystkiego i o każdej porze dnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Parę lat temu miałem mieszankę ziół przeznaczoną do wyrobu takiego wina samemu. Cytrusy były dodane do fermentacji, a zioła na cichą. Wino było bardzo dobre. Teraz takiej dedykowanej mieszanki nie mam, myślałem dodać samemu. Na pewno był tam cynamon.

W Hiszpanii piłem sangrię z przyprawami, ona była podawana z owocami, często też rozpuszczana z wodą pół na pół.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łukasz- ja kupowałem zioła do sangrii w BIOWINIE.

Mam jeszcze 100 ml zaprawy zrobionej kiedyś. Mogę Ci odstąpić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

winko już zabutelkowane, dałem goździki i cynamon w małej ilości, wyszło dobre.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie potwierdzam bo nie piłem, ale zapisuję się na degustację. :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×