Jump to content
Sign in to follow this  
LJajecznica

sangria, przyprawy

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów wie, jakie przyprawy dodać do domowego wina sangria?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sangrią częstował mnie kiedyś znajomy Hiszpan. Twierdził, że ten napój składa się tylko z wina i świeżego soku pomarańczowego (o ile dobrze pamiętam w proporcji pół/pół). Pewnie są różne wersje tego drinka i różnie przepisy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meksykańska Sangaria (albo raczej jej amerykańska wersja), to butelka czerwonego wina, jedna szklanka (1 cup) tequili, pół szklanki cukru, sok pomaranczowy, sok papajowy + inne soki (ok. 1 szklanka). Serwuje się to z pokrojonymi plasterkami pomarańczy, grejpfrutów, papaya, limes, itp.

Czasami zamiast tequili dodaje się brandy albo koniak.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi jest znany poniższy przepis przywieziony z Hiszpanii:

 

Owoce - generalnie mogą być jakiekolwiek byle nie powodowały zmętnienia, można eksperymentować, ale najczęściej daje się:

pomarańcze, jabłka, mandarynki, winogrona, kiwi. Ilość wedle uznania.

Owoce zalewa się wermutem ok. 250 ml. Można dosłodzić. Następnie odstawia się to do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach do całości dolewa się butelkę czerwonego wytrawnego wina. Na koniec całość pasuje wymieszać.

Proporcją między wermutem i winem wytrawnym można „regulować” moc.

Do obiadu bardziej wytrawne, wieczorem bardziej wermutowe itp.

 

Z tego, co słyszałem to jest to bardzo popularny przepis i Hiszpanie taką, sangrię piją do wszystkiego i o każdej porze dnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parę lat temu miałem mieszankę ziół przeznaczoną do wyrobu takiego wina samemu. Cytrusy były dodane do fermentacji, a zioła na cichą. Wino było bardzo dobre. Teraz takiej dedykowanej mieszanki nie mam, myślałem dodać samemu. Na pewno był tam cynamon.

W Hiszpanii piłem sangrię z przyprawami, ona była podawana z owocami, często też rozpuszczana z wodą pół na pół.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łukasz- ja kupowałem zioła do sangrii w BIOWINIE.

Mam jeszcze 100 ml zaprawy zrobionej kiedyś. Mogę Ci odstąpić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

winko już zabutelkowane, dałem goździki i cynamon w małej ilości, wyszło dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.