Skocz do zawartości
VeryBerry

smak Gueuze fond tradition Lambic ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Przed dosłownie kilkoma minutami otworzyłem to piwo, zakupione w jednym z naszych supermarketów.

Spróbowałem... i... (być może zostanę tutaj zbesztany za brak gustu) wylałem wszystko do zlewu. Pierwszy łyk jakbym wypił coś w stylu jakiegoś jabłecznika tyle że, jabłecznik w porównaniu z tym piwem jest słodki jak miód, a to dzieło które jest określane jako jeden z najlepszych lambic'ów świata, jest kwaśne jak cytryna.

 

w związku z tym mam pytanie czy Pił może ktoś to piwo, albo inne z rodziny gueuze, i może mi powiedzieć czy to piwo naprawdę tak smakuje czy może ja trafiłem na jakiegoś "kwasa"? Bo naprawdę jest to dla mnie mało prawdopodobne, uzyskać taki efekt z samej fermentacji słodów.

Edytowane przez VeryBerry

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.piwo.org/...700-17e-gueuze/ - poczytaj sobie :)

 

edit: jak kiedyś złapałem lactobacillusa w brown ale'u to wyszedł taki kwas, że hoho ... z Brown ale to nie wiele miało wspólnego ... ale i tak mi smakował. A lambiki to takie dziwne napitki, które trzeba lubić albo nie lubić :D

Edytowane przez shayboos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Następny który się chwycił na smak lambika To normalne nie przejmuj się.

 

czyli nie jestem jedyny;) w tej chwili trochę żałuje że wylądował w zlewie (tak szybko), bo teraz jak już wiem że prawdopodobnie bym się nim nie zatruł mógłbym się skupić na smaku, nie myśląc o tym czy usiądę za chwilę na "tronie" :smilies:

 

 

Czytałem to, ale niestety mój umysł nie był wstanie wychwycić aromatów, i smaku zawartego w opisie... Nadal się doszukuje podobieństwa między opisem a tym co poczułem w ustach ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też jakoś lambiki mi nie smakują, dla mnie to jakby bardzo niesmaczne, tanie wino.

:D

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kwestia jeszcze w tym, że to Twoje pierwsze podejście do lambika. Przy 5tym już inaczej na to popatrzysz. Są style które od pierwszego piwa idealnie pasują naszym gustom a bywa i tak, że dany styl zaczyna nam smakować z czasem, nieraz stając się nawet ulubionym. Ja miałem wielkie rozczarowanie przy pierwszym AIPA a teraz je uwielbiam. Podobnie miałem z wędzonkami :)

Edytowane przez Pietruś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kwestia jeszcze w tym, że to Twoje pierwsze podejście do lambika. Przy 5tym już inaczej na to popatrzysz. Są style które od pierwszego piwa idealnie pasują naszym gustom a bywa i tak, że dany styl zaczyna nam smakować z czasem, nieraz stając się nawet ulubionym. Ja miałem wielkie rozczarowanie przy pierwszym AIPA a teraz je uwielbiam. Podobnie miałem z wędzonkami :)

 

Tak samo jak z innymi intensywnymi smakami, jak sery plesniowe, Marmite, embriony kaczek ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak samo jak z innymi intensywnymi smakami, jak sery plesniowe, Marmite, embriony kaczek ;)

 

Nie no, nie wszystko... Wędzonki, lambiki, sery pleśniowe ... ale nie MARMITE - próbowałem kilkukrotnie - nie da się :ble:;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MARMITE

 

O pierwsze słyszę :) Da się to gdzieś w Polsce kupić ?

http://www.britishsh...ko-z-Marmite/47 pierwszy wynik z wujka googla, dostępne także na alledrogo. Zaciekawiło mnie to, chętnie spróbuję.

 

Ps. embriony kaczek brzmią lekko makabrycznie. Mniemam że to francuski wynalazek?

Edytowane przez Magneto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MARMITE

 

O pierwsze słyszę :) Da się to gdzieś w Polsce kupić ?

Marmite jest robione z gęstwy drożdżowej z dodatkiem Bóg wie czego. W smaku trochę jak ....hmmm vegeta. Z tostami da się zjeść.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ps. embriony kaczek brzmią lekko makabrycznie. Mniemam że to francuski wynalazek?

 

Kuchnia azjatycka.Potrawa zwie sie Balut i jest przysmakiem np w Wietnamie.Moj kolega zostal tym poczestowany w Hong Kongu,ale odmowil.Koles ktory mu to dawal byl zdziwiony ze nie chce takiego zarcia :) Sorry za offtop :):beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak samo jak z innymi intensywnymi smakami, jak sery plesniowe, Marmite, embriony kaczek ;)

 

Nie no, nie wszystko... Wędzonki, lambiki, sery pleśniowe ... ale nie MARMITE - próbowałem kilkukrotnie - nie da się :ble:;)

 

Da, ale to nie dżemik, na początek proponuje kanapke z serem delikatnie (bardzo malutko) marmite na serze. A później dawki zwiększasz i pozbywasz się sera ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MARMITE

 

O pierwsze słyszę :) Da się to gdzieś w Polsce kupić ?

 

Elroy jak nie dostaniesz w Polsce daj znać wyślę ci 125g słoiczek pocztą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O pierwsze słyszę :) Da się to gdzieś w Polsce kupić ?

W Galerii Krakowskiej powinien być dostępny w Kuchniach Świata (poziom -1, bliżej wejścia do szybkiego tramwaju).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×