Skocz do zawartości
Volumina.pl

Volumina.pl - literatura o piwowarstwie, gorzelnictwie z przełomu XIX i XX w.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

chciałbym po krótce przedstawić kilka pozycji z naszego katalogu, które z pewnością zaciekawią uczestników forum.

 

DSC-0696.jpg

DSC-0708.jpg

 

Jan Koncewicz- Piwowarstwo

reprint

 

Rok wydania org.: 1847

Ilość stron: 368

Format: 170x240

Oprawa: twarda - jasnobrązowa ekoskóra

 

Rok wydania: 2012

Wydawca: Volumina.pl

Cena: 70 pln

 

do kupienia: Jan Koncewicz- Piwowarstwo

 

 

 

Piwowartwo Jana Koncewicza to nauka o tym jak urządzić i prowadzić browar począwszy od zapewnienia niezbędnych ku temu narzędzi, na doborze odpowiedniego surowca kończąc. W wyniku wzrostu cen produktów wzrastał koszt wytworzenia piwa, a piwowarzy uparcie trzymali się z dala od nowoczesnych urządzeń (np. termometru). Chcąc uzyskać więcej produktu mocno rozcieńczali brzeczkę, co powodowało jej częste kwaśnięcie, o które posądzali złe powietrze, a nawet czarownice. To z kolei powodowało duże straty, szczególnie w większych browarach. Przeto Koncewicz postanowił napisać podręcznik traktujący o dobrych praktykach piwowarstwa, napominając o konieczności zapoznania się z naukowymi zasadami chemii i fizyki. Zamieścił w nim również szczegółowe rachunki i ryciny.

Reprint Piwowarstwa dostępny jest w jasnobrązowej skórce ekologicznej z papierowymi naklejkami tytułowymi na przedniej części okładki oraz na grzbiecie. Ponadto blok ozdabiają kapitałki i wstążeczka oraz zadrukowane wyklejki. Zadruk na szlachetnym, lekko kremowym papierze i zachowana czcionka oryginału sprawiają, że otrzymujecie Państwo książkę wydaną tak, jak były one robione pod koniec XIX wieku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pozycja zacna w księgozbiorze lecz od momentu jej wydania (oryginalnego) technologia i nauka poszły już bardzo daleko. Jako poradnik praktyczny dla amatora - mało przydatny. Dla znawcy fajna pozycja :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciekawy może być dodatek o robieniu piwa z kartofli, surowych ziarn zbożowych i cukru ;):D

 

PS dzieło jest z połowy XIXw, (nawet nie drugiej połowy ;) )

więc czemu w tytule wątku "przełom XIX i XX w"

Edytowane przez mimazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

właściwie mamy również książki z końca XVIII w., więc nie wiem czemu przełomu napisałem (proszę o usunięcie 'przełomu' z tytułu :))

Edytowane przez Volumina.pl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×