Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Z magazynu Brew Your Own "250 Classic Clone Recipes":   Youngs Double Chocolate Stout Clone 19L OG=1.053 FG=1.013 IBU=28 SRM=35 ABV=5.2%   3.1 kg słód jasny 2-rzędowy pale ale 0.31 kg cryst

To mnie ucieszyłeś też mam zamiar takie coś uważyć.Podobno musi troszkę leżakować ale ja mam czas do swiąt:D Na początku mej "kariery" dostałem ksiażkę z BA i tam znalazłem taką recepture:D Jeśli uży

We Wrocławiu kupuję w tym sklepie, a dokładnie na ich aukcji

karmelowy OK, czekoladowych wystarczyło by po 100g

 

ściągnij sobie jakiś program do obliczeń, np. Brewtarget jest dość przyjazny dla początkujących

bierz pod uwagę maksymalny możliwy udział danego słodu w zasypie, żeby nie przekroczyć

Edited by stachu68
Link to post
Share on other sites

cicha 14dni (do jednego fermentatora na 7dni cichej dodałem laskę wanilii)

Nadchodzi dzień zlania mojego Milk Chocolate Stoutu na cichą (jak tylko przyjdzie areometr, bo stary zbiłem :/) Laskę wanilii też tam na pewno wrzucę, ale w którejś recepturze czytałem, że warto dodać płatki dębowe średnio przypalane...i tu moje pytanie: w jakim celu? jakoś nie mogę sobie tego ułożyć w głowie co mogłoby to wnieść do czekoladowego piwa ;) jakaś podpowiedź? ;) Gdzieś spotkałem się też z opinią, że lepiej dać cukier waniliowy zamiast wanilii. Tutaj chodzi tylko o kwestię tłuszczu w naturalnej wanilii, czy jest jakaś inna cecha dająca dobry efekt?

Link to post
Share on other sites

(...) ale w którejś recepturze czytałem, że warto dodać płatki dębowe średnio przypalane...i tu moje pytanie: w jakim celu? jakoś nie mogę sobie tego ułożyć w głowie co mogłoby to wnieść do czekoladowego piwa ;) jakaś podpowiedź?

 

Do typowo czekoladowego/kawowego stoutu to bym może sypnął płatków dębowych, ale do mlecznego ni cholery mi nie pasują...

 

Prawdziwych cukrów waniliowych na rynku nie ma za wiele, zwykle jest to cukier wanilinowy, od waniliny jako substancji zapachowej.

Edited by vojtol
Link to post
Share on other sites

Prawdziwy waniliowy nie jest aż taki drogi: http://tobio.pl/pl/c...b43412bcc31876c można dać cukier, można dać wanilię-rozetnij wzdłuż, można dać naturalny aromat waniliowy (to jest już drogie, choć cena w Polsce jeszcze do przełknięcia-jakieś 30zł za 50ml, widziałem w "Piotrze i Pawle"), można dać nalew waniliowy skoncentrowany. Żeby coś przeszło to na całą warkę trzeba by dać 20-25ml.

 

Płatki pewnie żeby zwiększyć element ściągający z nut czekoladowo-kakaowych, czyli po nic de facto.

Edited by Bogi
Link to post
Share on other sites

Prawdziwy waniliowy nie jest aż taki drogi: http://tobio.pl/pl/c...b43412bcc31876c można dać cukier, można dać wanilię-rozetnij wzdłuż, można dać naturalny aromat waniliowy (to jest już drogie, choć cena w Polsce jeszcze do przełknięcia-jakieś 30zł za 50ml, widziałem w "Piotrze i Pawle"), można dać nalew waniliowy skoncentrowany. Żeby coś przeszło to na całą warkę trzeba by dać 20-25ml.

 

Płatki pewnie żeby zwiększyć element ściągający z nut czekoladowo-kakaowych, czyli po nic de facto.

Laskę wanilii już mam zakupioną. Chciałem się dowiedzieć w jakim celu te płatki, bo jakoś nie bardzo mogłem to sobie poukładać. No nic, płatki zamówiłem. Czy dodać, czy nie zdecyduję pewnie w ostatniej chwili :) Dziękuję za rady :)

Link to post
Share on other sites

We Wrocławiu kupuję w tym sklepie, a dokładnie na ich aukcji

 

Podziękował!

 

Przy okazji, zerknijcie proszę na to, jak to się ma do takiego czekoladowego Stouta:

 

4-5 kg - Słód Mild

0,2 kg - Jęczmień palony (1300 ebc)

0,15 kg - Pszenica palona

0,15 kg - Słód pszeniczny czekoladowy (800-120 ebc)

0,15 kg - Crystal 400 (400 ebc)

0,5 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

0,2 kg - pszenica niesłodowana

 

0,7 kg - laktoza - 10'

 

30 g Challenger - 60'

20 g Challenger - 10'

 

na cichą:

 

1 laska wanilii

100 g gorzkiej czekolady

Edited by BeerGrill
Link to post
Share on other sites

kup wanilię, jest tania (2,5pln/laska) i daje dobry efekt (dużo aromatu)

No i namotałem :/ zostawiłem próbke z FFT celem kontroli zmiany smaku, aromatu. Dokładnie tydzień temu wrzuciłem tam kawałeczek laski wanilii i pół torebki (8g) cukru wanilinowego. To co tam się wygenerowało jest znakomite! Znaczy myślę, że właśnie o coś takiego może chodzić osobie, która dostanie to na imieniny ;) "brzeczka główna" jest wyraźnie bardziej gorzka i niekoniecznie przystępna w smaku. Dałem dziś laskę wanilii. Naszły mnie jednak wątpliwości, czy ten smak i aromat wybitnie czekoladowy w FFT powstał dzięki wanilii, czy dzięki wanilii + dodatek cukru wanilinowego? Czasu na kontrol mało także prosiłbym o podpowiedzi ;)

Link to post
Share on other sites

Próbowałem cukier wanilinowy i w momencie jak został cały cukier został zjedzony przez drożdże, został tylko lekki aromat wanilii (waniliny) i jakich chemiczny posmak. Dla tego użyłem prawdziwej wanilii. Nie próbowałem za to mieszania cukru z wanilią, może to jest sedno? Chociaż jeżeli to ma być na prezent, to raczej bym nie eksperymentował :D

Link to post
Share on other sites

Próbowałem cukier wanilinowy i w momencie jak został cały cukier został zjedzony przez drożdże, został tylko lekki aromat wanilii (waniliny) i jakich chemiczny posmak. Dla tego użyłem prawdziwej wanilii. Nie próbowałem za to mieszania cukru z wanilią, może to jest sedno? Chociaż jeżeli to ma być na prezent, to raczej bym nie eksperymentował :D

Dodałem laskę wanilii i 1.5 torebki cukru wanilinowego. Myślę, że taka ilość ewentualnych szkód w smaku na 21l nie powinno spowodować. Skontroluję jakoś w niedzielę jak to wygląda i w razie potrzeby będę działał dalej.

Link to post
Share on other sites

Jeśli dawać płatki, to w tym wypadku sugerowałbym mocno opiekane i koniecznie z dębu amerykańskiego a nie francuskiego.

 

Mocno opiekane, bo dadzą mniej tanin.

Z dębu amerykańskiego bo on daje taki waniliowo-kokosowy aromat.

Link to post
Share on other sites

Jeśli dawać płatki, to w tym wypadku sugerowałbym mocno opiekane i koniecznie z dębu amerykańskiego a nie francuskiego.

 

Mocno opiekane, bo dadzą mniej tanin.

Z dębu amerykańskiego bo on daje taki waniliowo-kokosowy aromat.

Mam średnio opiekane amerykańskie. Piwko przelałem na cichą wczoraj także mógłbym dodać, ale teraz sam nie wiem czy jest sens i czy czegoś nie popsuję :/

Jeśli dawać to w jakiej ilości?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.