Jump to content
marbelka

regulator temperatury z histerezą lub z PiD

Recommended Posts

i czy użyłeś pasty termoprzewodzącej - to dużo zmienia. Bolecki ma opcję kalibracji - włóż sondę do wody z lodem i ustaw na 0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na chwilę obecną używam tylko oryginalnej sondy sterownika.

W wodzie z lodem wskazuje 0, jednak w w wyższych zakresach zaniża o 2 stopnie, porównaniu z ikeowskim.

Przy najbliższej okazji porównam go z tym termometrem: http://www.mera-sp.com.pl/przyrzpom_opis.php?go=eti_262_051

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kieyś porównywałem DS18B20 ze szklanym porządnym termometrem. Pokazywały to samo. Myślę że ten ikeowski lekko przekłamuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze nie porównałem.

Mam obecnie dwa czujniki. Jeden oryginalny od sterownika, drugi okablowany, czeka na montaż do rurki miedzianej.

Pierwsze jak już pisałem, zaniża temp, drugi pokazuje podobnie jak ten z Ikea. Sprawdzany w temperaturze otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj porównałem termometr z Ikei, sterownik Bolecki z w/w termometrem.

W naczyniu podgrzewałem wodę, w którym umieściłem sondy urządzeń. Jedna obok drugiej, w tym samym miejscu garnka.

W czasie gdy był załączony palnik, widać było jaką bezwładnością temperaturową charakteryzuje się poszczególna sonda:

sterownik pokazywał 68 0C, Ikea 73, a na termometrze do porównania 75.

 

Po wyłączeniu palnika, Ikea zawyżał o ok 0,5 stopnia, a na sterowniku było o dwa stopnie mniej.

Po chwili ikea dalej zawyżał, natomiast różnica pomiędzy wzorcowym a sterownikiem była 0 lub ok. 0,2 stopnia.

 

Jak dla mnie, różnica wskazań, wynika tylko z bezwładności temperaturowej sondy.

 

Podejrzewam, że jak zmienię sondę na nową, z czujnikiem w rurce miedzianej, problem bezwładności będzie mniejszy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie lepiej kalibrować sondę w sterowniku boleckim jak woda się gotuje, wrze i wtedy ustawić 100 stopni cesjusza ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie lepiej kalibrować sondę w sterowniku boleckim jak woda się gotuje, wrze i wtedy ustawić 100 stopni cesjusza ??

 

lepiej, oprócz wrzenia, też kalibrować na wodę z lodem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

temp wrzenia jest różna

 

uwielbiam Twoje wpisy, w tak krótkim zdaniu potrafisz przekazać tak wiele informacji :)

 

powinno być tak

temp wrzenia jest różna w zależności od panującego ciśnienia.

Zakładając że w piwowarstwie mamy +-1 stC to wpływ ciśnienia jest pomijalny.

Dalej, zakładając, że DS jest liniowy to wystarczy jeden punkt kalibracyjny.

Najlepszym będzie 100stC w gotującej się wodzie.

 

 

co do pasty termoprzewodzącej to też trzeba uważać. Najlepszą opcja jest cienka tuleja o małej objętości do której idealnie pasuje czujnik. Jeżeli napcha się za dużo pasty bezwładność sondy wzrośnie.

Temat przerabiałem wiec wiem co piszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Własnie kalibruje parametry PID w Boleckim i ciekawi mnie jak macie ustawione w/w na lidlowskim kociołku z izolacją

Ja mam P2 T35 W2 05, fabryczne są P3 T20 W2 05, ale wiem że też ktos ma w takim układzie ustawione P1 T0 W2 01.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.