Jump to content
migdal

termin przydatności drożdży

Recommended Posts

Suche drożdże powinny ruszyć, ale lepiej zrób starter, będzie mniej stresu (dla Ciebie). Następnym razem przechowuj je w lodówce - nie zajmują dużo miejsca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem to startera z suchych nie powinno się robić. Podobno suche drożdże przy kontakcie z brzeczką w 50% giną, a i tak jak przeterminowane to mogą być w różnej kondycji, tym bardziej że nie były przechowywane w lodówce. Najlepsza dla nich jest rehydratacja. Ciekawe jak by się zrobiło starter z suchych drożdży ale już po rehydratacji? Tego nie wiem. Chyba powinno być dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak sam słusznie zauważyłeś - najpierw uwadniasz, potem dodajesz do startera - tak jak do brzeczki. Robiąc starter z takich przeterminowanych drożdży odpowiadasz sobie na pytanie, czy one w ogóle żyją, a nie - wlewasz trupy, czekasz dobę a potem szukasz jakielkolwiek gęstwy u okolicznych piwoawrów.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz pojawił mi się inny problem - udało mi się skombinować Wyeast Activator Belgian Witbier, i je niestety aktywowałem (jak to robiłem wcześniej) a dopiero teraz zobaczyłem, że są one gotowe do użycia max 3 godziny od aktywacji a ja warzenie przesunąłem na pt.

Rozwali saszetkę z drożdżami?

Czy dotrzymają do pt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...