scooby_brew 450 1 Browary Zgłoś Napisano 31 Lipiec 2012 (edytowane) Jakiej używasz metody napowietrzania? Ja używałem: przelanie brzeczki z wysokości, bujanie fermentorem, pompka akwaryjna, i ostatnio mieszadłem z wiertarką. Edytowane 31 Lipiec 2012 przez scooby_brew Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirogster 28 Zgłoś Napisano 31 Lipiec 2012 (edytowane) HiSociety:Butla z tlenem, wezyk z filtrem, kamien dyfuzyjny. Przeplyw 1-2 l/ min. Ghetto: kolysanie i potrzasanie fermentorem; zlewanie brzeczki przez sitko lub po prostu 'ciurkiem' . Przez ok. 10 min. Powyzsze metody stosuje w zaleznosci od wielkosci warki/fermentora. Edytowane 31 Lipiec 2012 przez mirogster Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Samael 12 1 Browary Zgłoś Napisano 31 Lipiec 2012 Leje z wysokosci do fermentora - metoda prosta i jak u mnie skuteczna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amap 134 1 Browary Zgłoś Napisano 31 Lipiec 2012 przelewam do fermentora z wysokości przez sitko.... ale nie ma takiej odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shayboos 21 Zgłoś Napisano 31 Lipiec 2012 5 minut bujania fermentorem na podkładce z taboretu - ułatwia mi przechył. Nie trzeba ścierać rozchlapanego piwa/brzeczki z podłogi:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pszemas 34 1 Browary Zgłoś Napisano 31 Lipiec 2012 Spuszczam z kadzi warzelnej do fermentatora nieznacznie otwierając zawór kulowy, sam zawór kulowy to nie zawór spustowy, dlatego rozbryzguje brzeczkę aż miło, po 5-10 minutach spuszczania mam w fermentatorze pianę na o wiele więcej niż trzy palce... brzeczka jest z pewnością dobrze napowietrzona... jakiegokolwiek zakażenia z tego tytułu jak do tej pory brak.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slotish 54 1 Browary Zgłoś Napisano 1 Sierpień 2012 Leje wystudzoną brzeczkę z wysokości do fermentora a potem bujam nim przez 5 minut. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 1 Sierpień 2012 (edytowane) Spuszczam z kadzi warzelnej do fermentatora nieznacznie otwierając zawór kulowy, sam zawór kulowy to nie zawór spustowy, dlatego rozbryzguje brzeczkę aż miło, po 5-10 minutach spuszczania mam w fermentatorze pianę na o wiele więcej niż trzy palce... brzeczka jest z pewnością dobrze napowietrzona... jakiegokolwiek zakażenia z tego tytułu jak do tej pory brak.... Dokładnie tak samo robię. Czasem muszę się ograniczać, bo piany jest na jakieś 10 cm, wiadra bym nie zamknął. Edytowane 1 Sierpień 2012 przez Jacenty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmlody 0 Zgłoś Napisano 1 Sierpień 2012 A mi żona ostatnio chłodząc brzeczkę napowietrzała łyżką piwowarską. I piana była masakrycznie duża jak zlewałem z gara do fermentatora z wysokości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 1 Sierpień 2012 (edytowane) A mi żona ostatnio chłodząc brzeczkę napowietrzała łyżką piwowarską. Kurde bele, a ja myślałem, że jestem szczęściarzem, bo moja żona toleruje moje hobby i chętnie pije to co stworzę Edytowane 1 Sierpień 2012 przez Jacenty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmlody 0 Zgłoś Napisano 1 Sierpień 2012 Moja nie lubi piwa Ale nie przeszkadza i czasem nawet pomaga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Z_bychu 6 Zgłoś Napisano 1 Sierpień 2012 Przelewam z wysokości (umiarkowanej ) z gara do fermentora , z fermentora do gara i jeszcze raz z gara do fermentora. I już. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guma77 5 1 Browary Zgłoś Napisano 1 Sierpień 2012 Robot kuchenny z końcówkami do ubijania piany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanoff 8 Zgłoś Napisano 3 Sierpień 2012 To samo u mnie - mikser i końcówki do ubijania piany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrblaha 31 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Sierpień 2012 Lanie z wysokości i jest super. 1 zgoda dodał reakcję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ponury żniwiarz 0 1 Browary Zgłoś Napisano 3 Sierpień 2012 wężyk przykładam do ścianki fermentora w bok/poprzek tak żeby leciało po ściance na dużej powierzchni piany nie ma ale myślę że cienka warstwa łapie dużo tlenu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Holbers 1 Zgłoś Napisano 4 Sierpień 2012 Lanie z wysokości plus wentylator. U mnie 2x. Dużo piany, ale fermentacja znakomita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
coder 391 Zgłoś Napisano 4 Sierpień 2012 Chyba już o tym pisałem, ale radzę wybierać metody, w których do brzeczki wtłoczymy jak najmniej kurzu, powietrza do natlenienia trzeba tylko odrobinkę, niech ono się obraca w obiegu zamkniętym: kołysanie fermentorem, mieszadło na wiertarce przy zamkniętej pokrywce itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darko 53 Zgłoś Napisano 4 Sierpień 2012 Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Makaron 258 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Sierpień 2012 Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. Co prawda wygórowane wydają mi się te wyniki, ale jeśli to prawda, to napowietrzanie brzeczki powietrzem w domu jest bardzo trudne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbelka 22 Zgłoś Napisano 5 Sierpień 2012 Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. A jak to się robi w Artezanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leech 99 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Sierpień 2012 Kunze pisze: Aby rozpuścić powietrze w zimnej brzeczce, należy je rozbić na możliwie najdrobniejsze pęcherzyki i wymieszać z brzeczką w burzliwym przepływie. Dąży się do natlenienia brzeczki w ilości 8 do 9 mg O2/l. Aby uzyskać takie natlenienie, należy użyć wielokrotności powietrza. Teoretycznie wymagane jest tylko ok. 3 l powietrza na hl brzeczki dla rozpuszczenia się takiej ilości tlenu, jednak w praktyce potrzebna jest wielokrotnie większa jego ilość, gdyż ■ część pęcherzyków powietrznych nie rozpuszcza się w brzeczce i ■ powietrza również nie daje się tak równomiernie rozbić. Problem jest w rozbiciu powietrza, które musi się w brzeczce rozdzielić na bardzo drobne pęcherzyki i rozpuścić się. Pęcherze powietrza, które wydostają się na powierzchnię brzeczki, tworzą tylko uciążliwą pianę. Ilość tej piany może być bardzo duża i przez to utrudniać proces napowietrzania. Z tego fragmentu wynika, że powstanie piany podczas napowietrzania to wcale nie jest dowód na porządnie napowietrzoną brzeczkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mimazy 101 Zgłoś Napisano 5 Sierpień 2012 (edytowane) Ta odrobinka nie jest taka mała. Dla osiągnięcia 8 ppm tlenu w brzeczce trzeba rozpuścić 160 mg w 20 litrach. Taka ilość czystego tlenu to prawie 9 litrów, a powietrza prawie 45 litrów. W dodatku nie wszystko się rozpuszcza. Dąży się do natlenienia brzeczki w ilości 8 do 9 mg O2/l. Aby uzyskać takie natlenienie, należy użyć wielokrotności powietrza. Teoretycznie wymagane jest tylko ok. 3 l powietrza na hl brzeczki dla rozpuszczenia się takiej ilości tlenu widzę sporą rozbieżność, 3l powietrza na 100l brzeczki to 0,6 l na 20 l, a nie 9 l czystego tlenu czy 45l powietrza, czy można to jakoś wyjaśnić?? Edytowane 5 Sierpień 2012 przez mimazy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korko_czong 10 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Sierpień 2012 Mi też wychodzi ok 0.6 dm3 powietrza na 20l brzeczki. Jeżeli stężenie tlenu w powietrzu to 21%, to w 1dm3 powietrza jest 0,21dm3 tlenu. Gęstość tlenu to 1,43g/dm3, więc w 1dm3 powietrza jest 0,3g O2 = 300mg. Do osiągnięcia stężenia tlenu 9ppm w brzeczce 20l trzeba 180mg O2, więc mniej wiecęj tyle, ile jest w 0.6l powietrza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 5 Sierpień 2012 Proponuję żeby wypowiedzieli się wszyscy, którzy I miejsca na konkursach zajęli. Jak oni napowietrzali swoje zwycięskie piwa. To będzie "jedynie słuszny" sposób postępowania. Coś mi mówi, że głęboko gdzieś mieli tą całą teorię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach