Skocz do zawartości
Rageofhonor

Badanie BLG bardzo gęstego moszczu?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak odczytać BLG bardzo gęstego moszczu? Chcę zrobić cyder ze świeżych jabłek. Sok wycisnąłem tylko problem jest z odczytem BLG. Sok nie jest klarowny tylko gęsty z małymi drobinkami. Badanie BLG wskazało 12 BLG. Moim zdaniem trochę za mało jak na tak skoncentrowany sok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Filltr od kawy a następnie rozcieńczenie moszczu z woda w stosunku 1:1 (wagowo!). Nastepnie wynik pomnozyć x2.

Moim zdaniem 12 blg to przyzwoity wynik.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Popieram przedmowce. Bardzo fajny cydr sie zapowiada. No, ale jezeli zalezy ci na % to dodaj troche cukru ew jakiegos innego, slodszego soku jablkowego(bez konserwantow). I to jeszcze przedestyluj na koniec(calvados). :)

Edytowane przez mirogster

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po filtracji próbki wyszło 10 BLG. Już robiłem cydr ze świeżych jabłek wcześniej ale na drożdżach piwowarskich S-33 i wyszedł super tylko trochę mętny. Trzeba było przelewać kilka razy. Najpierw by oddzielić sok od musu jabłkowego. Potem ponownie by oddzielić resztę soku. Ok 6 miesięcy fermentował. Nawet fermentacja stanęła na jakiś czas a potem ruszyła ponownie. Cukier był dodawany kilka razy tylko nie mogłem obliczyć alkoholu bo nie zapisałem BLG nastawu. Zlałem dopiero jak przestał fermentować. Wyszedł silny bo czuć moc. Liczę na to że z papierówek wyjdzie też dobry cyder. Tylko ile dać cukru na początek bo mi wyszło że teraz muszę dać 90g/litr potem po 7 tygodniach 45g/litr i po 12 tygodniach 45g/litr?

Edytowane przez Rageofhonor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z moich doświadczeń najlepszy cydr tylko na winnych drożdzach tokaj, najlepsze suche drożdze "zamojskich". Cukru do refermentacji zawsze daje 4gr na 0,5 litrową butelkę

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teoria winiarska mówi, że przy robieniu czegokolwiek z owoców odejmuje się 4BLG na "niecukry" obecne w nastawie. Tzn, na związki, które podwyższają gęstość, a nie są fermentowalne.

 

Ja zazwyczaj nabieram pewną ilość przez bardzo gęste sitko, a potem robię tę poprawkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×