Jump to content
Rageofhonor

Badanie BLG bardzo gęstego moszczu?

Recommended Posts

Jak odczytać BLG bardzo gęstego moszczu? Chcę zrobić cyder ze świeżych jabłek. Sok wycisnąłem tylko problem jest z odczytem BLG. Sok nie jest klarowny tylko gęsty z małymi drobinkami. Badanie BLG wskazało 12 BLG. Moim zdaniem trochę za mało jak na tak skoncentrowany sok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Filltr od kawy a następnie rozcieńczenie moszczu z woda w stosunku 1:1 (wagowo!). Nastepnie wynik pomnozyć x2.

Moim zdaniem 12 blg to przyzwoity wynik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram przedmowce. Bardzo fajny cydr sie zapowiada. No, ale jezeli zalezy ci na % to dodaj troche cukru ew jakiegos innego, slodszego soku jablkowego(bez konserwantow). I to jeszcze przedestyluj na koniec(calvados). :)

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po filtracji próbki wyszło 10 BLG. Już robiłem cydr ze świeżych jabłek wcześniej ale na drożdżach piwowarskich S-33 i wyszedł super tylko trochę mętny. Trzeba było przelewać kilka razy. Najpierw by oddzielić sok od musu jabłkowego. Potem ponownie by oddzielić resztę soku. Ok 6 miesięcy fermentował. Nawet fermentacja stanęła na jakiś czas a potem ruszyła ponownie. Cukier był dodawany kilka razy tylko nie mogłem obliczyć alkoholu bo nie zapisałem BLG nastawu. Zlałem dopiero jak przestał fermentować. Wyszedł silny bo czuć moc. Liczę na to że z papierówek wyjdzie też dobry cyder. Tylko ile dać cukru na początek bo mi wyszło że teraz muszę dać 90g/litr potem po 7 tygodniach 45g/litr i po 12 tygodniach 45g/litr?

Edited by Rageofhonor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z moich doświadczeń najlepszy cydr tylko na winnych drożdzach tokaj, najlepsze suche drożdze "zamojskich". Cukru do refermentacji zawsze daje 4gr na 0,5 litrową butelkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoria winiarska mówi, że przy robieniu czegokolwiek z owoców odejmuje się 4BLG na "niecukry" obecne w nastawie. Tzn, na związki, które podwyższają gęstość, a nie są fermentowalne.

 

Ja zazwyczaj nabieram pewną ilość przez bardzo gęste sitko, a potem robię tę poprawkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...