Skocz do zawartości

Richterstrasse Brauerei


Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś czekolady ni kakao nie widzę w recepturze, przeoczenie czy nazwa to "licentia poetica"? ;)

 

To jest receptura na podstawie świątecznego stouta czekoladowego A. Sadownika z książki Znakomite piwa. Stąd nazwa :) Należy zaznaczyć, że w orginale też nie ma kakao ani czekolady.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem dzisiaj gęstość najnowszej warki. S-04 to niezłe potwory, bo w dwa dni zjadły 10 Blg (obecna gęstość ok. 6 Blg). Próbka oczywiście wypita. Smak i zapach gorzkiej czekolady jest bardzo wyraźny. Bałem się trochę, że drożdże mają za ciepło i naprodukują jakiegoś paskudztwa, ale szczęśliwie zapach i smak piwa ma się nijak do zapachu z rurki ;) Zapowiada się bardzo fajne piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj warka #7 trafiła do butelek razem z 175g cukru rozpuszczonymi w 0.75l wody. Gęstość końcowa - 4 Blg. Wyszło 49x0.5 i 3x0.33. Dzięki Galaxy pachnie bardzo przyjemnie :)

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 przelana na cichą. Zeszło do 6 Blg. Dodane 2 laski wanilii rozcięte wzdłuż oraz 85g płatków dębowych średnio opiekanych.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj tj, 15.11.2012 warka #8 poszła do butelek z 165g cukru rozpuszczonego w 0.75 litra wody. Wyszło jakieś 47x0.5 i 3x0.33. Gęstość końcowa - 6 Blg. W smaku i zapachu super. Czekolada fajnie intensywna. Wanilia już słabiej, ale przyjemnie. Goryczka jeszcze dosyć mocna, ale zelżeje w butelkach. Zapowiada się fajne piwo na święta :)

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #9 - Belgian Pale Ale 13 Blg (27 IBU)

 

Słody:

  • Pale Ale - 4,25 kg
  • Monachijski - 0,5 kg
  • Abbey - 0,5 kg
  • Melanoidowy 40 EBC - 0,25 kg

Chmiele:

  • Saaz - 4% - 56g
  • Stryrian Goldings - 5,2% - 37g

Drożdże

  • Wyeast 3522 Belgian Ardennes (gęstwa)
  • Wyeast 3789-PC Trap Blend (gęstwa)

Zacieranie:

 

  • 61-63 oC - 30 min
  • 72 - 74 oC - 40 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 30 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Saaz - 60 min
  • Styrian Goldings 15 min

Mech irlandzki 7g na 15 min

 

Jejski podarował mi dwie gęstwy do Belgów, więc szkoda by było tego nie wykorzystać :) Podzieliłem warkę na dwie części, zadane różnymi drożdżami.

 

Wyszło tego:

  • Belgian Ardennes - 16 litrów
  • Trap Blend - 13 litrów

Drożdże zadane w około 23 stopniach.

 

Sądząc po wydajności własne śrutowanie jest fajne- wyszło 4 litry więcej niż na śrutowaniu sklepowym. Tym razem filtracja szła bardzo fajnie, więc problemy w poprzedniej warce zwalam na płatki owsiane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dosłownie kilka minut po napisaniu poprzedniego posta usłyszałem, że Ardeny wzięły się ostro do roboty. Rurka bulka :) Swoją drogą te drożdże to potwory - przy robieniu startera po godzinie już urządzały sobie spacer po kuchni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29.11.2012 - Obie części warki #9 przelane na cichą. Ardeny zeszły do 2 Blg, natomiast Trap Blend do 1 Blg.

 

Mała ciekawostka - Trap Blend w drugim dniu fermentacji to był normalny kwas. Pobrałem próbke o zmierzenia gęstości, spróbowałem i szlag... Następnego dnia znowu zajrzałem co tam się dzieje i rzecz ciekawa - kwas zniknął praktycznie całkowicie - zostało normalne piwo :)

 

Ogólny wniosek z pierwszego piwa na belgijskich drożdżach - zostawić w spokoju - nie patrzeć, nie próbować, nie wąchać. To co te drożdże wyrabiają to masakra i to tylko powoduje niepotrzebny stres.

 

Swoją drogą jedzą w takim tempie i tak burzliwie, że strach czy nie zjedzą fermentora ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 - Dubbel 16 Blg (20 IBU)

 

Słody:

  • Pilzneński - 4,7 kg
  • Wiedeński - 1,5 kg
  • Biscuit - 0.3 kg
  • Special B - 0.125 kg

Chmiele:

  • Sybilla 6,5% - 40g

Drożdże

  • Wyeast 3522 Belgian Ardennes (gęstwa)
  • Wyeast 3789-PC Trap Blend (gęstwa)

Dodatki:

  • Syrop cukrowy jasny (bursztynowy) - 300g
  • Syrop cukrowy ciemny - 300g
  • Curacao - 20g
  • Skórka słodkiej pomarańczy - 20g

Zacieranie:

  • 62-64 oC - 20 min
  • 72 - 74 oC - 60 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 32 litrów.

 

Gotowanie 80 min

 

Chmielenie:

  • Sybilla - 60 min
  • Curacao - 10 min
  • Skórki słodkiej pomarańczy - 10 min
  • Syropy cukrowe - 10 min

Mech irlandzki 8g na 15 min

 

Warka podzielona na dwie części zadane różnymi drożdżami.

 

Wyszło tego:

  • Belgian Ardennes - 21 litrów
  • Trap Blend - 7 litrów

Drożdże zadane w około 26 stopniach.

 

Syropy cukrowe wykonane samodzielnie według instrukcji na forum. Jasny to wersja 132 C, a ciemny (zrobiony z cukru trzcinowego) 143 C. WYkonanie samych syropów było dość szybkie i proste...szkoda, że nikt na forum nie wspomniał, że nieziemsko śmierdzi wtedy amoniakiem :)

 

Wyszło z tego coś takiego:

 

imag0021p.jpg

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

10.12.2012 - Warka #9 (Belgian Pale Ale) poszła w butelki:

 

- Belgian Ardennes zeszły do 2,5 Blg - zabutelkowane z 100g cukru w syropie 0.5l (było tego 16 litrów) - czyli po przeliczeniu 125g na 20l

- Trap Blend zeszły do 1 Blg (w zasadzie odczyt niejasny, ale mogło być nawet trochę poniżej) - zabutelkowane z 60g cukru w syropie 0.3l (było 13l) - czyli po przeliczeniu ok. 90g na 20l

 

Ogólnie w smaku dosyć obiecujące, choć oba piwa wydają się mieć jakąś dość pozostającą goryczkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

10.01.2012 - Część warki #10 - Ardeny - rozlana do butelek z dodatkiem syropu cukrowego (w proporcji 120g/20l). Zeszło do ok. 2 Blg. Druga część dalej stoi i czeka na zmiłowanie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warka w tym roku i zarazem pierwszy lager w karierze :)

 

Warka #11 - Dziesiątka 10,5 Blg (27 IBU) - 9.02.2013

 

Słody:

  • Pilzneński - 2,8 kg
  • Monachijski - 1,25 kg
  • Wiedeński - 0,25 kg
  • Carapils - 100g
  • Zakwaszający - 75g

Chmiele:

  • Perle - 6,5% - 30g
  • Lubelski - 3,5% - 35g
  • H. Tradition - 5,5% - 15g

Drożdże

  • Wyeast 2308 Munich Lager (gęstwa)

Zacieranie:

  • 62 - 63 oC - 20 min
  • 71 - 73 oC - 45 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 30 litrów.

 

Gotowanie 80 min

 

Chmielenie:

  • Perle - 60 min
  • H. Tradition 15g + Lubelski 15g - 15 min
  • Lubelski 20g - 1 min

Mech irlandzki 7g na 15 min

 

Do fermentora trafiło 25 litrów 10,5 Blg. Około 4l zostały w chmielinach i czekają w lodówce na przerobienie na rezerwę. Drożdże zadane w 16 oC. Fermentor przeniesiony do 12 oC. Po około 20h drożdże już porządnie zabrały się do roboty.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 - Marcowe 14,5 Blg (26 IBU) - 23.02.2013

 

Słody:

  • Pilzneński - 3 kg
  • Monachijski - 0,65 kg
  • Wiedeński - 2 kg
  • Caramunich II - 250g
  • Zakwaszający - 100g

Chmiele:

  • Perle - 6,5% - 40g
  • H. Tradition - 5,5% - 15g

Drożdże

  • Wyeast 2308 Munich Lager (500 ml rzadszej gęstwy)

Zacieranie:

  • 63 oC - 30 min
  • 72 oC - 40 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 32 litrów.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie:

  • Perle - 60 min
  • H. Tradition 15g - 10 min

Mech irlandzki 7g na 15 min

 

Do fermentora trafiło 27 litrów 14,5 Blg. Drożdże zadane w 15 oC. Fermentor przeniesiony do 12 oC. Po 10h drożdże już pracowały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj w końcu zabutelkowałem drugą część warki #10 (drożdże Trap blend). Piwo spędziło na cichej ponad dwa miesiące. Zeszło do....poniżej 1 Blg. Wygląda na jakieś 0.5, ale trochę trudno powiedzieć. Co ciekawe, przy tak małej gęstości końcowej piwo wyszło całkiem niezłe. Poszło do butelek z 250 ml syropu cukrowego z 34g cukru. Było tego 6,5 litra, co daje proporcję 100g/20l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

20.03.2013 - Warka #11 rozlana do butelek z dodatkiem 100g cukru (syrop 0.5l) na 24 litry. Zeszło do 2 Blg.

22.03.2013 - Warka #12 rozlana do butelek z dodatkiem 110g cukru (syrop 0.5l) na 26 litrów. Zeszło do 3 Blg.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 - Bock 16,5 Blg (23 IBU) - 23.03.2013

 

Słody:

  • Monachijski - 4,5 kg
  • Wiedeński - 2,0 kg
  • Caramunich typ II - 375 g
  • Caraaroma - 250 g
  • Zakwaszający - 100 g

Chmiele:

  • H. Tradition - 5,5% - 55g

Drożdże

  • Wyeast 2308 Munich Lager (gęstwa)

Zacieranie:

  • 62 - 63 oC - 10 min
  • Odebrana 1/3 gęstego zacieru
  • Dekokt 72 oC - 15 min
  • Dekokt gotowanie - 15 min
  • Zwrot dekoktu
  • 71 - 73 oC - 40 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 30 litrów.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie:

  • H. Tradition - 45g - 60 min
  • H. Tradition - 10g - 20 min

Mech irlandzki 8g na 15 min

 

Do fermentora trafiło 27 litrów 16,5 Blg. Drożdże zadane w 17 oC. Fermentor przeniesiony do 8 oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 - Pils 13 Blg (32 IBU) - 25.03.2013

 

Słody:

  • Pilzneński- 4,0 kg
  • Monachijski - 0,5 kg
  • Carapils - 400 g
  • Zakwaszający - 100 g

Chmiele:

  • H. Tradition - 5,5% - 80g
  • Lubelski - 3,5% - 35g

Drożdże

  • Saflager W34/70 - starter 2x po 1l z saszetki

Zacieranie:

  • 55 oC - 10 min
  • 62 - 63 oC - 30 min
  • 71 - 73 oC - 120 min (musiałem wyjść z domu ::)
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 30 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • H. Tradition - 45g - 60 min
  • H. Tradition - 20g + Lubelski 20g - 15 min
  • H. Tradition - 15g + Lubelski 15g - 5 min

Mech irlandzki 7g na 15 min

 

Do fermentora trafiło 27 litrów 13 Blg. Drożdże zadane w 19 oC. Fermentor przeniesiony do 8 oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Warka #15 - Blond Ale (klon Fuller's Discovery) - 11,5 Blg (27 IBU) - 29.04.2013

 

Z założenia ma to być klon butelkowej (trochę mocniejszej) wersji Discovery. Receptura oparta o przepis z książki BYO British Real Ale - tutaj musiałem trochę pokombinować, bo w książce jest słabsza wersja do kegów.

 

W oryginale na goryczkę używają chmielu Liberty, ale niestety nie można go nigdzie dostać. Mittelfruh jest podobno dobrym zamiennikiem.

 

Przy okazji drożdże London ESB trafiły na moje pierwsze skosy :)

 

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 3,8 kg
  • Pszeniczny - Bestmaltz - 0,7 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 180 g

Chmiele:

  • H. Mittelfruh - 4,5% - 55g
  • Saaz - 4% - 30g
  • East Kent Goldings - 5,6% - 25g (do chmielenia na zimno)

Drożdże

  • Wyeast 1968 - London ESB - 2 litrowy starter z saszetki

Przygotowanie wody:

 

30 litrów gotowane przez 30 min z dodatkiem 15g gipsu. Następnie zdekantowane znad osadów.

 

Zacieranie:

  • 65 - 67 oC - 100 min
  • 78 oC - 5 min

Po 5 minutach kontrola pH - było ok 5,4, więc nie wymagało korekty.

 

Wysładzanie ciągłe do 31 litrów.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie:

  • H. Mittelfruh - 55g - 90 min
  • Saaz 20g - 10 min
  • Saaz 10g - 0 min

Mech irlandzki 8g na 15 min

 

Do fermentora trafiło 25 litrów brzeczki 11,5 Blg. Drożdże zadane w ok 22 oC.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji drożdże London ESB trafiły na moje pierwsze skosy :)

No to dostałem kopa w temacie. Coś co zakiełkowało mi jakieś dwa lata temu i dochodzi z Twoją pomocą do skutku. Robimy spółdzielnię drożdżową!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.