Jump to content
romanoff

Richterstrasse Brauerei

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

 

Nazywam się Romek i będę tutaj opisywał moje zmagania z warzeniem piwa.

 

Najpierw trochę zaległości :)

 

 

Warka #1 - Jasne Ale

 

Surowce:

- Brewkit Brewferm Pils

- Płynny ekstrakt słodowy jasny Brutnal - 1,7 kg

 

Jeśli chodzi o przygotowanie to szału tutaj nie było. Ekstrakt zagotowałem w kilku litrach wody i przelałem do fermentora razem z zawartością puchy brewkita. Dopełniłem wodą źródlaną do 21 litrów.

 

Drożdże z brewkita, po rehydracji, zadane w 24 st.C

Gęstość początkowa - 11 Blg

 

Fermentacja burzliwa - 7 dni

Fermentacja cicha - 8 dni

 

Gęstość końcowa - 3 Blg

 

Do refermentacji użyłem 4g cukru na butelkę.

 

Poszło do 41 butelek 0,5l.

 

 

Piwo wyszło nawet całkiem jak na pierwszy raz. Piwo nie było praktycznie wcale gorzkie. Miało lekki posmak drożdżowy i było trochę przegazowane, ale i tak wszystkim smakowało :) Bardzo zdziwił mnie fakt, że cała goryczka brzeczki zanikła po fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 - India Pale Ale 14 Blg (zestaw BA)

 

Z powodu braku odpowiedniego sprzętu (wystarczająco dużego gara) warka tylko na 10 litrów.

 

Słody:

  • Weyermann Pale Ale - 2,2 kg
  • Caramber- 0,15 kg

Chmiele:

  • Marynka - 9% - 20g
  • Challenger - 7,2% - 10g
  • Fuggles - 4,6% - 30g (w tym 20g na zimno)

Drożdże:

  • US-05

Zacieranie

  • 67 oC - 60 min
  • 72 oC - 5 min
  • 76 oC - 10 min

Wysładzanie ciągłe do 12 litrów brzeczki nastawnej.

 

Gotowanie - 70 min

 

Chmielenie (w woreczkach):

  • Marynka 20g - 60 min
  • Challenger 10g - 30 min
  • Fuggles 10g - 5 min

Nie pamiętam niestety ile wyszło brzeczki po gotowaniu, ale głupio dopełniłem do 10 litrów. Wyszło żałosne 11 Blg ekstraktu, więc popełniłem kolejne "cudo" i dodałem 200g cukru, żeby podbić ekstrakt. Stanęło na 13 Blg.

 

Wydaje mi się, że słaba wydajność wynikła ze zbyt szybkiej filtracji i za krótkiego wysładzania - tutaj niestety nic nie dało się zrobić z uwagi na ograniczoną pojemność gara.

 

A trzeba było pomyśleć i dopełnić uważnie tak, aby wyszło 14 Blg.

 

Fermentacja burzliwa - 7 dni

Fermentacja cicha - 10 dni (tutaj Fuggles na zimno w siatce - 20g)

 

Gęstość końcowa - 1,5 Blg

 

Wyszło 10x0,5 i 13x0,33. Do refermentacji 70g w syropie rozmieszane w fermentorze przed rozlewem.

 

 

Jak na chaos, który panował w trakcie mojego pierwszego zacierania jak i durny pomysł z sypaniem cukru, to piwko wyszło całkiem znośne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 - Marcowe Ale 13 Blg (zestaw HB)

 

Słody:

  • Pilzneński - 4 kg
  • Monachijski - 0,5 kg
  • Caramunich - 0,2 kg

Chmiele:

  • Marynka - 9% - 20g
  • Lubelski - 3,9% - 10g

Drożdże

  • Danstar Nottingham - oryginalnie w zestawie są drożdże lagerowe

Zacieranie:

  • 65 oC - 40 min
  • 70oC - 30 min
  • 75 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 26 litrów. Dużo wolniej niż w poprzedniej warce.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie (w woreczkach):

  • Marynka 20g - 75 min
  • Lubelski 10g -25 min

Mech irlandzki 5g na 15 min

 

W fermentorze znalazło się 20 litrów 13 Blg.

 

Niestety nie obyło się bez problemów. Nowy garnek (emalia - 40 litrów) jest za duży jak na możliwości mojej kuchenki indukcyjnej, przez co gotowanie było dość słabe. Musiałem przez to wydłużyć gotowanie do 90 min, żeby odparować odpowiednią ilość brzeczki. Niestety na objętość zwróciłem uwagę dopiero po wsypaniu chmielu aromatycznego. No cóż kolejna lekcja :)

 

Fermentacja burzliwa - 7 dni

Fermentacja cicha - 12 dni

 

Fermentacja w temperaturze ok 20 oC.

 

Piwo po fermentacji całkiem klarowne. Niestety cała gorycz zanikła. Wydaje mi się, że przez chmielenie w woreczkach i słabe gotowanie piwo wszyło mało nachmielone.

 

Ekstrakt końcowy 2,5 Blg.

 

Wyszło 37x0,5 i 2x0,33.

 

Do refermentacji poszło 120g cukru w syropie (mieszane w fermentorze).

 

Piwo wyszło nawet przyzwoite - o ile ktoś nie lubi gorzkich piw ;) W przeciwieństwie do poprzednich ta warka była pijalna dopiero po 4 tygodniach od rozlewu. Wcześniej miała drożdżowe i kwaśnawe posmaki, które zanikły. Piwo też było mocno nijakie. Po 4 tygodniach jest całkiem przyjemne. Kolor i klarowność bardzo fajna. Nottinghamy utworzyły na dnie butelek bardzo zbity osad, dzięki czemu bardzo łatwo nalać piwo bez drożdży.

Edited by romanoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 - American India Pale Ale 16 Blg, IBU: 76,6 (zestaw TB)

 

 

Słody:

  • Pale Ale - 5,8 kg

Chmiele:

  • Apollo - 19,2% - 20g
  • Simcoe - 14,2% - 30g
  • Citra - 70g (w tym 30g na zimno)

Drożdże

  • Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 68 oC - 2h 16 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do ok. 26 litrów (trwało to jakieś 45 minut)

 

Gotowanie 60 min

 

Chmielenie (w woreczkach):

  • Apollo 20g - 60 min
  • Simcoe 30g - 20 min
  • Citra 20g - 10 min
  • Citra 20g - 1 min

Do fermentora trafiło 22 litry brzeczki o gęstości początkowej 16 Blg.

Temperatura zadania drożdży 29 oC.

 

Fermentacja burzliwa: 7 dni

Fermentacja cicha: 7 dni z 30g Citry w woreczku.

 

Fermentacja w ok. 20 oC

 

Gęstość końcowa 3 Blg.

 

Surowiec do refermentacji - 150g cukru w syropie wymieszane z piwem w fermentorze przed rozlewem.

 

Rozlane do 37x0,5 i 6x0,33.

 

 

Długi czas zacierania wynikł z pewnych nieoczekiwanych okoliczności, więc nie był zamierzony (miało być 90 min). Do tej warki użyłem dodatkowo 2 kW grzałki nurkowej co znacznie poprawiło gotowanie. Wydaje mi się jednak, że przy moim obecnym sprzęcie lepiej będzie chmielić bez woreczków, bo mam wrażenie, że ta warka nie wyszła tak mocno nachmielona jak być powinna. Piwo po dwóch tygodniach od rozlewu nadal jest mętne. Nie wiem czy to wina krótszej cichej fermentacji czy może chmielenia na zimno. W smaku, a szczególnie aromacie jest super i idzie dalej w dobrym kierunku - aromat tropikalnych owoców jak dla mnie powalający :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 - Belgian Red Beer 14 Blg, IBU: 33 (zmodyfikowany zestaw TB)

 

Ta warka to zapewne będzie totalny bezstylowiec, ale co tam :)

 

Warzenie 24.07.2012

 

Słody:

  • Pale Ale - 3 kg
  • Pilzneński - 0,8 kg
  • Melanoidowy 40 EBC - 0,8 kg
  • Melanoidowy 80 EBC - 0,2 kg

Chmiele:

  • Marynka - 9% - 7g
  • Lubelski - 3,3% - 16g
  • Saaz - 4% - 10g
  • Challenger - 6,6% - 18g
  • Brewers Gold - 7% - 8g
  • Goldings - 4,5% - 8g

Drożdże

  • S-33

Zacieranie:

  • 63 oC - 45 min
  • 72 oC - 20 min
  • 78 oC - 2 min

Wysładzanie ciągłe do 27 litrów.

 

Gotowanie 90 min.

 

Chmielenie:

  • Marynka - 7g - 80 min
  • Lubelski - 6g - 80 min
  • Challenger - 14g - 80 min
  • Połowa reszty chmieli - 80 min

  • Lubelski - 10g - 10 min
  • Challenger - 4g - 10 min
  • Druga połowa reszty chmieli - 10 min

Mech irlandzki 5g na ostatnie 15 minut

 

Do fermentora trafiło 21 litrów o gęstości początkowej 14 Blg.

 

Tym razem chmielenie odbyło się bez siatek, co wydaje mi się dało dużo lepszy efekt. Pokrywka garnka zakrywała jakieś 3/4 gara, co wzmogło gotowanie. Pojawiło się dużo paprochów, co chyba oznacza fajny przełom :) Zobaczymy, czy przynajmniej tym razem goryczka uchowa się przez fermentację. Co do samej receptury to wrzuciłem trochę więcej chmielu, tak żeby wyszło ok. 30 IBU (policzone w BeerSmith). Oryginalny przepis dawał bodajże jakieś 15 IBU. Zmieniłem także drożdże z US-05 na S-33.

Edited by romanoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Aż mnie to dziwi że w browarze o tak wyrazistej nazwie nie uwarzono żadnego piwa w niemieckim stylu, ba nie użyto nawet niemieckiego chmielu .... hihihihi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 przelana na cichą po tygodniu burzliwej w 20 oC.

 

Gęstość aż 5 Blg. Martwi mnie to trochę. Czytałem, że S-33 słabo odfermentowują, ale że aż tak? Taka gęstość musiała się utrzymywać już od dobrych paru dni, bo w drugim dniu fermentacji było już 6 Blg.

Edited by romanoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

11.08.2012 - Warka #5 zabutelkowana z 120g cukru w syropie (nalewane po 10 ml strzykawką do każdej butelki). Gęstość końcowa dalej 5 Blg - czyli na cichej nic nie zeszło.

 

Wyszło tego 37x0.5 i 5x0.33.

 

Piwo jest całkiem fajne. Przypomina trochę koźlaka - domyślam się, że to sprawka kilograma słodów melanoidowych. Tym razem wyszła fajna goryczka, czyli wygląda na to, że słabe nachmielenie poprzednich piw było spowodowane gotowaniem chmielu w siatkach. Kolor rzeczywiście czerwonawy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6 - Altbier 12 Blg, IBU: 33 (zestaw TB)

 

Słody:

  • Monachijski - 3,25 kg
  • Wiedeński - 1,75 kg
  • Barwiący Strzegom 1600 EBC - 45 g

Chmiele:

  • Perle - 6% - 65g
  • H. Hersbrucker- 3,5% - 25g

Drożdże

  • Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 63oC - 40 min
  • 72oC - 30 min i na koniec dodanie słodu barwiącego
  • 78 oC - 10 min

Wysładzanie ciągłe do ok. 29 litrów.

 

Gotowanie 30 min - pewne nieoczekiwane okoliczności - bez chmielu i przerwa

 

Właściwe gotowanie - 60 min

 

Chmielenie:

  • Perle - 60 min
  • H. Hersbrucker - 40 min

Mech irlandzki 7g na 15 min

 

W fermentorze znalazło się 24 litry 12 Blg.

 

Brzeczka schłodzona do 26 stopni i zadana drożdżami. Umieszczona w lodówce ustawionej na 15 stopni wieczorem.

 

Rano następnego dnia termometr na fermentorze pokazywał 19 - 20 stopni, więc temperatura lodówki obniżona do 13 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

18.09.2012 - Warka #6, po 3 tygodniach cichej poszła do butelek razem z 130g cukru rozpuszczonego w 0.5l wody. Zeszło do 2 Blg. Wyszło 40 x 0.5 i 9 x 0.33. Niestety dwa ostatnie tygodnie cichej w temperaturze ok. 20 C, ale i tak zapowiada sie fajne piwko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 - American Pale Ale 12 Blg, IBU: 43 (zestaw TB)

 

Słody:

  • Pale Ale - 4,75 kg
  • Crystal 200 - 0,25 kg

Chmiele:

  • Apollo - 19,2% - 18g
  • Cascade - 4,6% - 25g
  • Centennial - 10% - 32g
  • Galaxy - 12,2% - 30g (chmielenie na zimno)

Drożdże

  • US-05

Zacieranie:

  • 68 oC - 90 min
  • 78 oC - 5 min

Do zacierania dodane 10g gipsu piwowarskiego.

 

 

Wysładzanie ciągłe do ok. 32 litrów

 

Gotowanie 80 min

 

Chmielenie:

  • Apollo - 60 min
  • Cascade - 10 min
  • Centennial - 3 min

Mech irlandzki na ostatnie 15 minut.

 

Do fermentora trafiło 27 litrów brzeczki o gęstości początkowej 12 Blg.

Temperatura zadania drożdży ok. 25 oC.

 

Co ciekawe wykorzystanie gipsu podniosło wydajność - otrzymałem conajmniej 2 litry brzeczki nastawnej więcej niż zwykle.

Edited by romanoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co ciekawe wykorzystanie gipsu podniosło wydajność - otrzymałem conajmniej 2 litry brzeczki nastawnej więcej niż zwykle.

A nie mówiłem coś w tym jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gips zakwasza zacier. Gdyby tylko o to chodziło, to możnaby dać kwas mlekowy albo słód zakwaszający i efekt byłby ten sam. Ale jeszcze dostarcza jonów wapniowych i siarczanowych, więc coś tam jeszcze więcej robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gips miał służyć - cytując wiki - "uwypukleniu smaku chmielu". Jak to działa w praktyce, to zobaczymy, bo dodawałem go pierwszy raz. Widzę, że w wielu recepturach na forum się przewija w bitterach/pale ale itd. W zestawie HB na AIPA też jest.

 

Jeśli chodzi o chemię wody, to nie mam o tym pojęcia, więc wsypałem to "na pałę". Jejski na tej samej wodzie również zanotował wzrost wydajności.

 

Może ktoś kumaty w temacie mógłby jakoś to wytłumaczyć :)

 

Analiza naszej wody znajduje się tutaj: http://www.aqua-sprint.pl/gospodarka_wodno-sciekowa.html

Edited by romanoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

..... musze pomyśleć a z tym bedzie problem

Edited by bielok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 - Stout Czekoladowy 16 Blg, IBU: 50 (23.10.2012)

 

Zasyp:

  • Pilzneński - 4,4kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Monachijski - 0,56kg
  • Carapils - 0,25kg
  • Caramunich - 0,375kg
  • Pszeniczny - 0,25kg
  • Pszeniczny czekoladowy - 0,35kg
  • Jęczmień palony - 0,44kg

 

Na cichą:

  • 2 laski wanilii
  • 85g płatków dębowych średnio opiekanych

 

Chmiele:

  • Challenger - 6,6% - 83g
  • Fuggles - 5,1% - 45g

Drożdże

  • S-04

Zacieranie:

  • 66 - 68 oC - 82 min
  • 72 oC - 15 min
  • 78 oC - 1 min

Wysładzanie ciągłe do ok. 32 litrów

 

Gotowanie 75 min

 

Chmielenie:

  • Challenger - 65 min
  • Fuggles - 5 min

Mech irlandzki 8g na ostatnie 15 min

 

Do fermentora trafiło 27 litrów brzeczki o gęstości początkowej 16 Blg.

Temperatura zadania drożdży 36 oC.

 

 

To była pierwsza warka, w której sam śrutowałem słód. Filtracja szła opornie, ale nie wiem czy to wina zbyt drobnego śrutowania, czy może płatków owsianych. Zostawię śrutownik ustawiony tak jak jest i zobaczę przy następnej warce, czy też tak będzie. Chyba z uwagi na płatki skrobia była obecna w zacierze nawet po godzinie, co jest dość dla mnie niezwykłe, bo zawsze próba jodowa jest negatywna po 20 min :)

Edited by romanoff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...