Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Po pierwszych doświadczeniach z piwem pszenicznym, które odfermentowało do 4 BLG zrobiłem sobie PALE ALE. Niestety i w tym przypadku stanęło na 4 BLG. Czy to nie dziwne ? Brzęczkę napowietrzam przelewając wężykiem do fermentatora, następnie przenoszę na miejsce gdzie piwko będzie odfermentowywać i rozsypuję drożdże. Temperatura fermentacji była w jednym jak i w drugim przypadku powyżej 20 stopni (czasami nawet 25). I zeszło tylko do 4 BLG. Zbieg okoliczności ?

W pszenicznym miałem drożdże:Mauribrew Weiss Y1433, w PALE ALE: Mauribrew Ale 514.

Co o tym sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

Po pierwszych doświadczeniach z piwem pszenicznym, które odfermentowało do 4 BLG zrobiłem sobie PALE ALE. Niestety i w tym przypadku stanęło na 4 BLG. Czy to nie dziwne ? Brzęczkę napowietrzam przelewając wężykiem do fermentatora, następnie przenoszę na miejsce gdzie piwko będzie odfermentowywać i rozsypuję drożdże. Temperatura fermentacji była w jednym jak i w drugim przypadku powyżej 20 stopni (czasami nawet 25). I zeszło tylko do 4 BLG. Zbieg okoliczności ?

W pszenicznym miałem drożdże:Mauribrew Weiss Y1433, w PALE ALE: Mauribrew Ale 514.

Co o tym sądzicie ?

 

Za malo zywych drozdzy. Rozsypujac drozdze na powierzchni brzeczki wiekszosc z nich nie przezywa. Nalezy drozdze uwodnic najpierw w odpowiedniej temperaturze. Po drugie oplicz dokladnie ile drozdzy potrzebujesz do prawidlowej i zdrowej fermetnacji.

 

Zbyt mala ilosc drozdzy jest chyba jednym z podstawowych powodow problemow z odfermentowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nalezy drozdze uwodnic najpierw w odpowiedniej temperaturze

Rozumiem, że należy je uwodnić w 10-krotności gramów wody samych drożdży w temperaturze +/- 27 stopni. Jak długo te drożdże powinny być w wodzie przed rozlaniem ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym stawiał na termometr - zaniża temperaturę. Analogowy?

Termometr analogowy - jeszcze rtęciowy :). Ale działa dobrze, bo sprawdzony przeze mnie (porównałem z kilkoma innymi termometrami).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja akurat mam problem z termometrem "rtęciowym".

 

W zakresie 0-30 stopni dobrze wskazuje. Dla temperatur z zakresu zacierania, termometr zaniża o 2 stopnie.

 

Dlatego jeżeli nie zostało to wykonane, dobrze go sprawdzić dla temperatur powyżej 60 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Rozwadniaj suche drożdże. Wymieszaj saszetkę drożdży w 1 szklance ciepłej wody ok. 35-40°C + 1 łyżeczka cukru przez ok. 30 min.

2. Napowietrzaj brzeczkę. Podnieś gar, przelej brzeczkę "z góry" z gara do fermentora, potem spowrotem do gara i ponownie spowrotem do fermentora. Możesz też użyć innych sposobów napowietrzania np. "bujanie" zamkniętego fermentora, pompka akwaryjna, mieszadło z wiertarką itp. Napowietrzanie z wężyka nie jest wystarczające.

3. Ilość i jakość drożdży. Nigdy nie dziel saszetek suchych drożdży na pół, zawsze rób starter dla drożdży płynnych (włącznie z aktywatorami Wyeast).

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

. Rozwadniaj suche drożdże. Wymieszaj saszetkę drożdży w 1 szklance ciepłej wody ok. 35-40°C + 1 łyżeczka cukru przez ok. 30 min.

Pierwsze słyszę o dodawaniu cukru do rehydratyzacji,możesz podać źródło wg którego udzieliłeś tej rady?

Drożdże,które jeszcze nie pracowały "nauczą się " cukru i brzeczka może im potem nie podchodzić-jeśli się mylę -proszę mnie poprawić

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To o "uczeniu się" drożdży to raczej opowieści dziwnej treści. Chodzi o to, żeby niepotrzebnie nie zwiększać ciśnienia osmotycznego na ściany komórkowe. Czysta woda jest bezpieczniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Pierwsze słyszę o dodawaniu cukru do rehydratyzacji,możesz podać źródło wg którego udzieliłeś tej rady?

Drożdże,które jeszcze nie pracowały "nauczą się " cukru i brzeczka może im potem nie podchodzić-jeśli się mylę -proszę mnie poprawić

 

To się nazywa "yeast proofing" i zamiast cukru możesz użyć łyżeczki suchego ekstraktu jak chcesz. Jest to standartowa metoda rehydratyzacji suchych drożdży piwnych, do wina albo do pieczenia.

 

2. "Proof" the yeast by adding one teaspoon of extract or sugar that has been boiled in a small amount of water.

http://www.howtobrew...chapter6-5.html Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze słyszę o dodawaniu cukru do rehydratyzacji,możesz podać źródło wg którego udzieliłeś tej rady?

Drożdże,które jeszcze nie pracowały "nauczą się " cukru i brzeczka może im potem nie podchodzić-jeśli się mylę -proszę mnie poprawić

 

To się nazywa "yeast proofing" i zamiast cukru możesz użyć łyżeczki suchego ekstraktu jak chcesz. Jest to standartowa metoda rehydratyzacji suchych drożdży piwnych, do wina albo do pieczenia.

 

2. "Proof" the yeast by adding one teaspoon of extract or sugar that has been boiled in a small amount of water.

http://www.howtobrew...chapter6-5.html

 

Ja bym jednak uwodnil drozdze najpierw. A pozniej ewentualnie dodal ekstraktu. Jednak w przypadku jak zalezy nam na najwiekszej ilosci zywych komorek to czysta woda jest najlepszym medium do uwodnienia drozdzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

..jako iz byla tutaj poruszana kwestia termometru w odniesieniu do odfermentowania..zdaje sie ze podobny problem jest u mnie i planuje zakupic termometr cyfrowy..widze ze bardzo powszechnie stosowany jest termometr z Ikei..a czy ktos tutaj uzywa termometr z CP "Termometr cyfrowy -50°C do 300°C"?

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/pomiary/termometr_cyfrowy_-50c_do_150c

Jakies opinie na jego temat? Spostrzezenia? Rady?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam ten termometr. Temperature wskazuje dobrą, jednak szczelny to on nie jest. Termometr z BA jest wodoodporny i solidniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×