Jump to content
Sign in to follow this  
artur2108

Browar Na Wzgórzach

Recommended Posts

Witam!

 

Mam na imię Artur. Postanowiłem na tym forum zapisywać moje zmagania z warzeniem piwa domowego.

 

Dotychczas uwarzyłem następujące piwa:

 

Warka nr 1

 

"Zestaw piwo jasne WES"

 

Nachmielony ekstrakt słodowy ''Piwo Domowe Jasne'' - puszka - 1,7 kg

Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg

Drożdże Safbrew T-58

 

Warka nr 2

 

"Stout" - zestaw z Homebrewing.pl

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Jęczmień palony 0,3kg

Słód Carafa® I 0.2kg

Płatki jęczmienne 0.4kg

Chmiel goryczkowy Marynka 40g

Chmiel aromatyczny Lubelski 25g

Drożdże Safale S-04

 

Warka nr 3

 

"Pszeniczne jasne"

 

Słód jasny pilzneński 1,5kg

Słód pszeniczny 2,5kg

Chmiel aromatyczny Lubelski 15g

Drożdże WB-06

 

Warka nr 4

 

"Pszeniczne ciemne"

 

Słód jasny pilzneński 2kg

Słód pszeniczny 2,0kg

Słód czekoladowy pszeniczny 100g

Chmiel aromatyczny Lubelski 30g

Drożdże WB-06

 

Warka nr 5 (26.07.2012 r.)

 

„Pszeniczne Pale Ale”

 

Słód jasny pilzneński 4kg

Słód karmelowy jasny Carahell 0,2 kg

Chmiel goryczkowy Marynka 30 g

Chmiel aromatyczny Lubelski 30 g

 

Zacieranie w 12 l.:

30' - 63-62

25' 73-72

 

Wysładzanie 15 l

 

Gotowanie: 60 minut

Marynka 30 g - 60

Lubelski 30 g - 15

 

Wyszło 19l - 11 Blg

 

Przy tej warce wczoraj zaliczyłem dosyć znaczną pomyłkę. Przez roztargnienie zamiast drożdży US-05 zadałem drożdże WB-06. Stąd taka przewrotna nazwa Warki. Jestem ciekaw jaki będzie efekt tego niezamierzonego eksperymentu. Mam nadzieje, że piwo będzie pijalne :)

Aktualnie piwo jest na fermentacji burzliwej w temperaturze 20 stopni.

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tej warce wczoraj zaliczyłem dosyć znaczną pomyłkę. Przez roztargnienie zamiast drożdży US-05 zadałem drożdże WB-06. Stąd taka przewrotna nazwa Warki. Jestem ciekaw jaki będzie efekt tego niezamierzonego eksperymentu. Mam nadzieje, że piwo będzie pijalne :)

 

 

Witam

 

Ale ale z Corneliusa dało się wypić, to chyba nie będzie tak źle ;)

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 zeszła do 2 blg. Po 10 dniach przelana na cichą. Zabutelkowawałem 18.08.2012. Do refermentacji dodałem 75 g cukru. Wyszło 36 butelek 0,5 litra oraz 3 butelki 0,66.

 

Warka nr 6 (13.08.2012 r.)

 

"Pszeniczne jasne 2"

 

Słód pszeniczny - 2,5 kg

Słód jasny pilzneński - 1,6 kg

Słód Carahell 0,2 kg

Chmiel aromatyczny Lubelski - 18g

Drożdże - Gęstwa z poprzedniej warki WB-06

 

Zacieranie w 13 l.:

 

10' - 45

15' - 53

30' - 63-62

30' 73-72

 

Wysładzanie - 15 l

 

Gotowanie 6 minut

Lubelski 18g - 60

 

20 litrow 12 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 zeszła do 2 blg. Po 10 dniach przelana na cichą. Zabutelkowawałem 18.08.2012. Do refermentacji dodałem 75 g cukru. Wyszło 36 butelek 0,5 litra oraz 3 butelki 0,66.

 

A myślałem, że to ja daję mało cukru do refermentacji ;) Próbowałeś tego piwa przy butelkowaniu? W smaku bardziej Ale, czy pszeniczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem dzisiaj tego piwa 12 dni po zabutelkowaniu. Zdecydowanie bardziej w smaku pszenica. Natomiast jeśli chodzi o cukier do refermentacji to taką ilość podpowiedział mi kalkulator, przy pożądanym poziomie nasycenia 1.8. Chociaż muszę przyznać, że mimo wszystko wole piwka mniej nagazowane. I poza tym jak to u początkującego piwowara zwycięża obawa przed granatami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 zeszła do 2 blg. Piwko dzisiaj zabutelkowałem po ponad 3 tygodniach fermentacji. Dodałem do refermentacji 145 g cukru. Wyszły 42 butelki 0,5 l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 (14.09.2012 r.)

 

„Irish Red Ale”

 

Słód jasny pilzneński 4,5 kg

Słód Carared ® 0,25kg

Słód Caraamber ® 0,25kg

Chmiel goryczkowy Marynka 25 g

Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g

 

Zacieranie w 15 l.:

70' - 67-66

 

Wysładzanie 15 l

 

Gotowanie: 60 minut

Marynka 25 g - 60

Lubelski 25 g - 15

 

Wyszło 23 l - 12,5 Blg

 

Drożdże US-05

Piwo fermentowało na burzliwej w temperaturze około 19 stopni (zeszło do 1,5 blg). 23.09.2012 r. przelałem na cichą (planuje 2 tygodnie). Przy tym piwku zaskoszył mnie jego zapach przy przelewaniu na cichą. W odróżnieniu od moich porzednich warek zapach ten był "winny". Natomiast smak ok.

Edited by artur2108

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 22.09.2012r. została przelana na cichą fermentację. 9.10.2012 r. po 16 dniach rozlałem do 47 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 (28.09.2012 r.)

 

„India Pale Ale”

 

Słód jasny pilzneński 5 kg

Słód monachijski 0,25 kg

Słód Carared ® 0,25kg

 

Chmiel goryczkowy Marynka 40 g

Chmiel aromatyczny Lubelski 50 g

 

Zacieranie w 18 l.:

70' - 67-66

 

Wysładzanie 12 l

 

Gotowanie: 60 minut

Marynka 40 g - 60

Lubelski 25 g - 30

Lubelski 25 g - 5

 

Wyszło 20 l - 14 Blg

 

Drożdże US-05

Warka 9.10.2012 r. przelana na cichą

 

Podczas tej warki pierwszy raz użyłem chłodnicy zanurzeniowej (zrobionej przez teścia :)).Chłodzenie rewelacja. Do 20 stopni schłodziłem brzeczke w 20 min. Także muszę teściowi jedną skrzynkę w ramach podziękowania sprezentować.

Również poraz pierwszy chmieliłem bez siateczek. Także przy tej warce zaliczyłem dwa debiuty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również poraz pierwszy chmieliłem bez siateczek.

Lepiej jednak robić w siateczkach - nie zostaje Ci wtedy dużo brzeczki z chmielinami - czyli mniejsze straty.

A tak w siateczkach tylko wyciągasz i po problemie :)

Ale każdy robi jak uważa :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również poraz pierwszy chmieliłem bez siateczek.

Lepiej jednak robić w siateczkach - nie zostaje Ci wtedy dużo brzeczki z chmielinami - czyli mniejsze straty.

A tak w siateczkach tylko wyciągasz i po problemie :)

Ale każdy robi jak uważa :]

do tej pory chmieliłem w siateczkach , teraz wrzucam granulat luzem , takie same warki mam lepiej nachmielone , w muslinie była zbita bryła i nie cały aromat trafiał do brzeczki , prawda że za cenę straty litra czy dwóch ,, żuru ''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 22.09.2012r. została przelana na cichą fermentację. 9.10.2012 r. po 16 dniach rozlałem do 47 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru.

I jak już coś wiadomo wiecej? pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...