Jump to content
wyvern

Bardzo szybkie nagazowanie?

Recommended Posts

W poniedziałek 23.07 rozlewałem wita. Zszedł z 11 do 3,5. Na 17 litrów poszło 150g cukru. Dzisiaj 25.07 wyłazi z butelki, muszę otwierać na raty. Nie aby za szybko? Zostawić go, czy budować wokół niego jakiś bunkier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier mierzyłem 17, 18 lipca, było 4, pięć dni później przy rozlewie było 3,5. Cukier policzony był na 19 litrów, niestety trochę poleciało na podłogę i wyszło 17:P

Ad rem: zalecasz szybką konsumpcję? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

.... potraktuj to jako uzasadnienie Twojej zwiększonej konsumpcji dla "drugiej połówki" no bo przecież się przegazuje!

 

Mam to szczęście, że moja druga połówka baaardzo lubi piwo, aktywnie wspiera w warzeniu i konsumpcję ma niezgorszą. A wit to bodaj jej ulubiony styl, więc i dla niej to będzie uzasadnienie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-33 schodzą dość nisko, możliwe że fermentacja jeszcze się nie skończyła

Hmm. Z doświadczeń i opini tych drożdży wiem że właśnie słabo odfermentowują. Mi zeszły do 4 Blg, a słyszałem o przypadkach, że zeszły tylko do 5 Blg przy standardowych 12-ach.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

S-33 schodzą dość nisko, możliwe że fermentacja jeszcze się nie skończyła

Hmm. Z doświadczeń i opini tych drożdży wiem że właśnie słabo odfermentowują. Mi zeszły do 4 Blg, a słyszałem o przypadkach, że zeszły tylko do 5 Blg przy standardowych 12-ach.

Tylko raz korzystałem z tych drożdży - przy IRA w momencie jak mi Irish Ale nie wystartowały z niewyjaśnionych przyczyny, a S-33 były jedynymi dostępnymi "od ręki" drożdżami. IRA z 12blg zeszła do 3blg i zrobiła się dość wytrawna. Tyle moich doświadczeń z tymi drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam, mnie również w większości niezbyt głęboko odfermentowało. Tak chyba wynika z ich charakterystyki :Odfermentowanie: płytkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W poniedziałek 23.07 rozlewałem wita. Zszedł z 11 do 3,5. Na 17 litrów poszło 150g cukru. Dzisiaj 25.07 wyłazi z butelki, muszę otwierać na raty. Nie aby za szybko? Zostawić go, czy budować wokół niego jakiś bunkier?

Mam podobną sytuację z altem z HB, właśnie na drożdżach S-33, nie pamiętam tylko gęstości końcowej.

Użyłem zgodnie z wyliczeniami 160 g cukru.

 

Nieśmiało podejrzewam, że winne jest pominięcie fermentacji cichej. Piwo było na burzliwej trzy tygodnie i później poszło do butelek, bezpośrednio nalewane przez kranik z fermentora. Na dnie butelek jest sporo drożdży. Przy nalewaniu musiało się sporo dostać do butelki i może dlatego jest taki efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

te kalkulatory to o kant dupy rozbić,są drożdże co dojadają po 2-3 miesiącach i wtedy się przegazowuje,w twoim przypadku granaty masz na bank i to jak cholera.

Co do tej tezy jestem skłonny twierdzić, że wszystkie drożdże tak robią i jeśli piwo ma długo stać i czekać na konsumpcję trzeba dać odpowiednio mniej surowca na refermentację, bo po dłuższym czasie drożdże i tak zaczną jeść cukry które uważamy za nie fermentowalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...