Jump to content
Sign in to follow this  
migdal

Woda do Dortmundera

Recommended Posts

Zakupiłem nowy zestaw BA celem uwarzenia dortmundera. Przy okazji wraca temat twardości wody. Przeszukałem fora BA i piwo.org i znalazłem sporo nt. miękkiej wody do pilsa, jednak bardzo mało konkretów o twardości potrzebnej do uwarzenia dortmundera.

 

Zastanawiam sie czy wystarczy po prostu burtonizacja wody jak w przypadku ale?

 

Jeżeli ktoś ma doświadczenia w tym temacie proszę o poradę.

 

Migdał

Share this post


Link to post
Share on other sites

ProMash podaje taki skład wody z Dortumndu, porównaj sobie z wodą z Burton czy inną i będziesz mądrzejszy.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zakupiłem nowy zestaw BA celem uwarzenia dortmundera. Przy okazji wraca temat twardości wody. Przeszukałem fora BA i piwo.org i znalazłem sporo nt. miękkiej wody do pilsa, jednak bardzo mało konkretów o twardości potrzebnej do uwarzenia dortmundera.

Dortmunder jest podobno robiony na twardej wodzie, ale to nic pewnego.

Jeżeli nie znasz parametrów swojej wody najbezpieczniej jest nie robić nic, równie dużo możesz tym popsuć jak poprawić. Ew. co najwyżej płaska łyżeczka gipsu.

 

Obecnie przyjmuje się, że dortmunder rózni się od pilsa głownie tym , że jest to większe piwo i zrównoważone, nie tak nachmielone jak pilsy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zakupiłem nowy zestaw BA celem uwarzenia dortmundera. Przy okazji wraca temat twardości wody. Przeszukałem fora BA i piwo.org i znalazłem sporo nt. miękkiej wody do pilsa' date=' jednak bardzo mało konkretów o twardości potrzebnej do uwarzenia dortmundera.[/quote']

Dortmunder jest podobno robiony na twardej wodzie, ale to nic pewnego.

Jeżeli nie znasz parametrów swojej wody najbezpieczniej jest nie robić nic, równie dużo możesz tym popsuć jak poprawić. Ew. co najwyżej płaska łyżeczka gipsu.

 

Obecnie przyjmuje się, że dortmunder rózni się od pilsa głownie tym , że jest to większe piwo i zrównoważone, nie tak nachmielone jak pilsy.

Czyli bogatsza chmielowo i mocniejsza wersja lagera?

Czytalem, ze elementy mineralne pozwalaja na uwydatnienie pewnych cech smakowych, ktore bez dodatkow bylyby stlumione. Ale tez jestem zdania, ze lepiej nie robic nic niz robic cos na slepo.

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.