Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i serdecznie pozdrawiam, piszę z nurtującym mnie pytaniem w sprawie otrzymania negatywnej próby jodowej.

 

Mam za sobą dopiero 3 warki, ale w każdej musiałem czekać trochę dłużej niż reszta browarników (sądząc po wpisach w postach przeczytanych).

Wczoraj warzyłem Witbiera 11,5BLG i czekałem prawie trzy godziny???? Robiłem zgodnie z dostarczonym przepisem i zaleceniami z CP.

Miałem wątpliwości czy kleikować pszenicę i płatki owsiane, ale po rozmowie z CP odpuściłem sobie.

 

Moja procedura była następująca:

woda 68C i zasyp

Zeszło do 63C i czekam 30'

Potem zagrzewam do 73-71C (dolałem 1,7L wrzątku i palnik) no i miało być około 40' do negatywnej próby a u mnie około 200'

Reszta to podgrzanie do 78C 10' i wysładzanie.

 

Możecie mi podpowiedzieć co robię źle, sprzęt mam czysty i odkażony. Staram się pilnować temperatury, często mieszam zacier.

Warka z Belgijskiego Pale Ale też miała wydłużony czas do negatywnej.

 

Próbę wykonuje klasycznie na talerzyk trochę zacieru po zamieszaniu, kropla płynu Lugola z Apteki. Staje się od razu ciemne, po jakimś czasie blaknie.

 

Z góry dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przyczynę już podałeś, brak kleikowania pszenicy i płatków owsianych(zwykłych), grubo ześrutowany słód.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Albo gdzieś się przegrzało i enzymy zdechły. Ja wita nie kleikowałem i tradycyjnie miałem negatywną wcześniej niż w przepisowym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kleikowanie może i nie jest wymagane, ale dobrze jest z kleikować płatki zwłaszcza jak nie robi się białkowej. Ułatwia to zacieranie oraz zwiększa wydajność. Przy niewielkim zasypie niesłodowanym lub płatkach błyskawicznych można kleikowanie pominąć. Kilka witów już robiłem i zawsze kleikowałem pszenice, po 60' zacieraniu miałem negatywną próbę jodową. Chociaż najlepszy wyszedł przy przerwach 52C-50', 63C-100', 72C-20'

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje ostatnie wity nie miały negatywnej próby jodowej (jodyna ciemniała, ale nie tak bardzo jak na początku), ale filtracja trwała tak długo, że pewnie wszystko się zdążyło przerobić. Jeżeli w tym zestawie była zwykła ześrutowana pszenica, to dziwię się, że takiej rady udzielił Ci sklep.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaka wydajność Ci wyszła? Może nieodpowiednio - jak ja kiedyś - pobrałeś zacier do próby

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam za sobą dopiero 3 warki, ale w każdej musiałem czekać trochę dłużej niż reszta browarników (sądząc po wpisach w postach przeczytanych).

Termometr dobrze pokazuje temperaturę? W podstawowym zasypie, po przejściu na 72°C, niekiedy nie zdążyłem nabrać próbki, a już było pozamiatane :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że się nie odzywałem ale miałem krótki urlop. Termometr mam najprostrzy z możliwych z zestawu BA. W przyszłości zakupię elektroniczny. Co do wydajnosci wyszło mi 11BLG przy 20L. Czyli nie wszystko jak w przepisie bo powinno być 11,5BLG. Mam jeszcze jedną porcję to zrobię na 100% z kleikowaniem. Napisze jak wyszło. Dziś przelew na cichą! sprawdzę jak to wygląda. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jaka wydajność Ci wyszła? Może nieodpowiednio - jak ja kiedyś - pobrałeś zacier do próby

 

Po zamieszaniu, sciągam ze środka łyżką trochę zacieru, wylewam na spodeczek - niewiele tak by widać było kolor zacieru i płyn lugola. Własciwie to robię??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×